Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja sprzedaje na żywą bo nie wierzę okolicznym kupcom żeby sprzedac im poubojowo. Tylko dostałem takie rozliczenie i się zastanawiam jak to jest liczone że miała 600 netto. W sumie to lepiej wyszedłem na żywą bo z 710 kg odjąć 8 % brudu to dala 653.2 kg . Ugadalismy się na 11 netto więc wyszła 7185 zł netto. A z rozliczenia dała 330 kg mięsa. Nie wiem w sumie ile liczą ale pewnie koło 20.5-21 netto więc poniżej 7 tys wyszła. 

Ale chyba lecą w kulki z tym wybiciem bo jak taka sztuka dała 46.5 % wybicia to jakaś lekko koścista sztuka miała by kolo 42-44%. To jak musi wyglądać sztuka która da powyżej 50 %.  Jednym słowem  nie zachęcił mnie do sprzedaży poubojowo a taki był plan :)

Opublikowano

Jak to czytam to chyba nikt nad tym nie panuje. Piszą cuda na tych wyliczeniach 

45 minut temu, HF86 napisał:

a kto to na zywca waży. 

piszą na pale wagę zanizona i pięknie. 

handlarzyna ma spokój bo wkuwiony chłop nie wydzwania że waga oszukuje, a kto nie waży to wbc pięknie wychodzi 🤭

Ważysz wszystkie sztuki przed sprzedażą?

Opublikowano

a po co ktoś ma nad tym panować. 

można kraść kg w żywe oczy. żadnej danej by udowodnić kradzież. 

gdyby każdą sztukę ważyli żywcem lub tuż po wykrwawieniu na samym początku linii to wyszły by fest kwiatki. 

dodatkowo agencja by podawała te dane rolnikowi i sądy by miały pełne ręce roboty na samym początku, a potem byśmy wracali do norm. 

tak każdą ważę. 

nakarmione, napojone, waga zapisana ,minus standardowa skitka, i z tego liczę czy wbc lepiej, czy propozycja żywca. 

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Możliwe żeby krowa zgubiła 110 kg przed ubiciem? Do odjazdu chodzila z innymi sztukami po oborze. Odbierana w południe 710 kg  a ubita na drugi dzień rano 600 kg netto . Nie wiem w sumie jak oni to licza że wyszło 600 netto. Dała 330 kg mięsa. Sztuka nieduża ale tłusta 

Z Biskupca możliwe 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Z Biskupca możliwe 

Dobrze że na żywą sprzedaje. Myślalem że z tej sztuki będzie z 350-360 kg mięsa ale widać komputer wszystko przyjmie. Kierowca mówił że dużo osób u nich ugaduje sie na żywą ale jak lepiej wyjdzie poubojowo to dopłacają. Widać pewnie dają trochę słabsza cenę na żywą z zachętą dołożenia później paru groszy. A na koniec wychodzi że jednak nie wyszła lepiej i cena zostaje ta z początku. 

Opublikowano
4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Możliwe żeby krowa zgubiła 110 kg przed ubiciem? Do odjazdu chodzila z innymi sztukami po oborze. Odbierana w południe 710 kg  a ubita na drugi dzień rano 600 kg netto . Nie wiem w sumie jak oni to licza że wyszło 600 netto. Dała 330 kg mięsa. Sztuka nieduża ale tłusta 

Waga na zakładzie wpisana na pałę. Poza tym wybój 51 % to naprawdę dobry wynik. Możesz napisać gdzie sprzedałeś ?

6 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Dziś oddane 5szt cena R 23.30zl U 23.50zl cena netto.

Byki ?

Opublikowano (edytowane)

No to Ci powiem że dostałeś 2 zł na wbc więcej niż na wszystkich innych zakładach za krowę w takim przedziale wagowym.

Może to była krowa w E klasie ?

Edytowane przez AdamRo
Opublikowano
14 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Tak byki. Średnia waga 840kg

Poszły na Łuków ?

13 minut temu, krzychu121 napisał:

Tyle że dogadana jeszcze przed 1 listopada. 

IMG_20221027_163210_0~2.jpg

10 netto  bym dał. Nic więcej.

Opublikowano
10 godzin temu, lamboEVO100 napisał:

Ile ha potrzebujesz do wykarmienia ? Kupujesz odsadki ?

Chyba mam🙂 25 ha i wszystko przerabiam i dokupiję  

Odsadki czasem głównie cielaki 100 kg kupuje

Opublikowano
3 minuty temu, ab23 napisał:

A co to spis rolny 😁

Na dziś  128🐂 ale zaraz sie zmieni 

9.5 ha miałem zasiane  jeszcze nie tknięte  12 ha na przyszły rok

No to cały areał porządnie nawieziony obornikiem. 10 -12 ha kukurydzy to wydaje mi się nie tak dużo na takie stado. Ja mam +- 30 sztuk i sieje 4-5 ha kuku może gorsza bo mam piach ale kto wie

Opublikowano
3 minuty temu, wojak1986 napisał:

No to cały areał porządnie nawieziony obornikiem. 10 -12 ha kukurydzy to wydaje mi się nie tak dużo na takie stado. Ja mam +- 30 sztuk i sieje 4-5 ha kuku może gorsza bo mam piach ale kto wie

Samą kukurydza nie karmię drugie tyle obiętosciówki  idzie z wysłodków sianokiszonki młóta i jeszcze tresciwa 

Opublikowano
10 minut temu, wojak1986 napisał:

A ja mam też +-30 i sieje 2 ha kukurydzy

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Dobrze że na żywą sprzedaje. Myślalem że z tej sztuki będzie z 350-360 kg mięsa ale widać komputer wszystko przyjmie. Kierowca mówił że dużo osób u nich ugaduje sie na żywą ale jak lepiej wyjdzie poubojowo to dopłacają. Widać pewnie dają trochę słabsza cenę na żywą z zachętą dołożenia później paru groszy. A na koniec wychodzi że jednak nie wyszła lepiej i cena zostaje ta z początku. 

@Panteratak zdawał 

1 godzinę temu, AdamRo napisał:

No to Ci powiem że dostałeś 2 zł na wbc więcej niż na wszystkich innych zakładach za krowę w takim przedziale wagowym.

Może to była krowa w E klasie ?

Oni mają bdb cenę za krowę ale jak się to ma do innych ubojni to nie wiem 

17 minut temu, ab23 napisał:

😁

Na dziś  128🐂 ale zaraz sie zmieni 

Jest jest jest😆😆😆 w końcu mam wincy

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
    • Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Dodaj nową pozycję...
v