Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem w tym że handlarze są się w stanie dogadać ze sobą i wspólnie sprzedawać większe ilości oczywiscie zarabiając na tym pośrednio a rolnicy nigdy ze sobą się nie dogadają

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, emil9828 napisał:

Problem w tym że handlarze są się w stanie dogadać ze sobą i wspólnie sprzedawać większe ilości oczywiscie zarabiając na tym pośrednio a rolnicy nigdy ze sobą się nie dogadają

Jak tu się dogadać.  Jak cena idzie do góry to połowa piniendzy nie potrzebuje a paszy ma zapas na dwa lata,  a jak cena spada to i te 500kg się nadają już na sprzedaż. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

puki co to jest jeszcze o 50 % za dużo hodowców bydła , z rynku mleka sporo odeszło zakonczyło produkcje to mleczarnie coraz bardziej zaczynają szanować cięzką prace przy bydle mlecznym a tu jeszcze dziadki na emeryturze utrzymują handlarzy w mojej gminnie 60 % bydła trzymają emeryci .    hodzi mi o zwiekszenie koncentracji hodowli  z tym 50 % hodowców za dużo

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
47 minut temu, jarecki napisał:

puki co to jest jeszcze o 50 % za dużo hodowców bydła , z rynku mleka sporo odeszło zakonczyło produkcje to mleczarnie coraz bardziej zaczynają szanować cięzką prace przy bydle mlecznym a tu jeszcze dziadki na emeryturze utrzymują handlarzy w mojej gminnie 60 % bydła trzymają emeryci .    hodzi mi o zwiekszenie koncentracji hodowli  z tym 50 % hodowców za dużo

U mnie w okolicy każdy ma po kilka kilkanaście sztuk czy to zbrodnia sobie trzymać? 

Opublikowano (edytowane)

nie , nie chodzi mi oto bo sam mam resztki , z punktu widzenia konsumenta to rozdrobnienie jest dobre np . pieciu sprzedawców truskawki czy ziemiaków mogą na rynku cene utrzymać wyższą ale jak bedzie 10 to juz któryś sie wyłamnie i sprzeda taniej bo sie bedzie bał ze nie sprzeda , tak samo z bydłem przy takiej ilosc producentów zawsze znajdzie się ktoś kto sprzeda taniej .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 godziny temu, Cybulek17 napisał:

W niedługim czasie zostaną tylko duże stada krów i opasów

I ja. 

wolny producent dopłat 🤣

lubię patrzeć jak woly wygryzają trawę na gruntach nie do końca nadające się pod zasiewy i w przyszłym roku sianko rolnosmrodowiskowe na zimę. 

Opublikowano
35 minut temu, Młody1997 napisał:

Ile można wołać za byczka mieszańca miesięcznego w łódzkim? Dzwoniłem do jednego handlarza i 14-16 zł za kg netto (70-100 kg).

Skąd jesteś ?

Opublikowano
37 minut temu, Młody1997 napisał:

Ile można wołać za byczka mieszańca miesięcznego w łódzkim? Dzwoniłem do jednego handlarza i 14-16 zł za kg netto (70-100 kg).

Pokaż zdjęcie cielaka

Opublikowano
49 minut temu, Młody1997 napisał:

To nie dzwoń do handlarza tylko zważ i sobie licz 20+ VAT. Jak masz ładne. Też tak na OLX wystawiam. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
    • Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Dodaj nową pozycję...
v