Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, bluecows1 napisał:

Miecio24 i kto w końcu od ciebie kupił bydło

Dobra ale to  było pierwszy raz no to wyszło więcej jak chciałem i nie było brane żadne 7-9℅ na brut tylko było mniej na wadze 13-21 kg mniej jak dzień wcześniej ważone. Kasa była na drugi dzień. A teraz zamówili następne na sierpień-wrześeń . 

Opublikowano

Nie wiem jak wy ale ja licze nieco inaczej niż ten jutuber pole jest pole hodowla jest hodowla ,koszt opasu bydła mimo że na swoich paszach to licze po cenach jakich sprzedałbym te produkty a nie po cenach jakich wyprodukowałem, to co wyjedzie z pola to zarabiam na polu a nie w oborze obora to jest dla mnie jak swego rodzaju skup i mam czarno na białym czy mi sie opłaca hodować czy sprzedać płody 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Mieciu24 napisał:

Dobra ale to  było pierwszy raz no to wyszło więcej jak chciałem i nie było brane żadne 7-9℅ na brut tylko było mniej na wadze 13-21 kg mniej jak dzień wcześniej ważone. Kasa była na drugi dzień. A teraz zamówili następne na sierpień-wrześeń . 

Dobra tzn do McKeena sprzedałeś?

Opublikowano
3 minuty temu, bluecows1 napisał:

bezpośrednio tam sprzedałeś czy do handlarza ?

Bezpośrednio firma brała. Może bez handlarzy był by więcej ale to oni też by chcieli zarobić i to samo. A tak to kasa na drugi dzień była. 

Opublikowano (edytowane)

file:///C:/Users/PC/Downloads/poglowie_bydla_wedlug_stanu_w_grudniu_2021_r._2.pdf       Pogłowie cieląt poniżej 1 roku wzrosło w porównaniu do stanu pogłowia w grudniu 2020 r. (o 3,8%), a w porównaniu do czerwca 2021 r. wzrosło o 0,6% do poziomu 1800,1 tys. sztuk. Stado młodego bydła w wieku 1-2 lat powiększyło się, w stosunku do poprzedniego roku o 6,1%, a w porównaniu z czerwcem 2021 r. odnotowano wzrost 2,2% i osiągnęło poziom 1909,4 tys. sztuk. Pogłowie krów spadło w porównaniu z grudniem 2020 r. o ponad 102 tys. sztuk (o 4,3%) do poziomu 2289,0 tys. sztuk, a w porównaniu z czerwcem 2021 r. odnotowano spadek pogłowia o 99,5 tys. sztuk (o 4,2%).     

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
7 godzin temu, livebird napisał:

Nie wiem jak wy ale ja licze nieco inaczej niż ten jutuber pole jest pole hodowla jest hodowla ,koszt opasu bydła mimo że na swoich paszach to licze po cenach jakich sprzedałbym te produkty a nie po cenach jakich wyprodukowałem, to co wyjedzie z pola to zarabiam na polu a nie w oborze obora to jest dla mnie jak swego rodzaju skup i mam czarno na białym czy mi sie opłaca hodować czy sprzedać płody 

A bierzesz jakoś pod uwagę obornik bo dzięki obornikowi masz większy plon to trzeba by jakoś to uwzglednić

Opublikowano

Na moje to obornik nie ma co liczyć bo jakiś + to jest ale bez przesady sprzedam qq na ziarno i resztki zostaną a na kichę pole wydojone zboża to samo słoma zebrana a tak to wraca spowrotem na pole. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, logan3512 napisał:

A bierzesz jakoś pod uwagę obornik bo dzięki obornikowi masz większy plon to trzeba by jakoś to uwzglednić

Biore pod uwage doliczam do przychodu za byka wartosc obornika  a tym samym przy kosztach licze koszt słomy z tym że ja rzucam obornika od cholery i od byków i co nie starcza od byków to kurzenice wymieniam za słome za 300 kostek mam kurnik z którego jest jakieś 35 ton obornika kurzego moze i wiecej a jeszcze rok temu za taka samą ilosc słomy miałem ponad 40 ton ale teraz mniej scielą

14 godzin temu, ab23 napisał:

To jak ja kupowałem w styczniu jęczmień, przenzyto 1000-1100 to mam liczyć po tych cenach czy obecnych?

Teoretycznie tak ale jam jest mały hodowca i dopiero od jakichś 5 lat prowadze na swoją ręke wszyćko a mam dopiero 22 lata a i ze zbożem z zakupu to też powinno sie chyba inaczej to wyliczać a w tym roku i tak mi sie udało z koncentratami i witaminami przed swietami bozego narodzenia pojechalem busem wziołem palete sanbulla i starczy mi to spokojnie do żniw a teraz cena worka 25 w porównaniu z grudniem to jakieś 20 zł albo i wiecej 

Edytowane przez livebird
Opublikowano
36 minut temu, Mieciu24 napisał:

A ja myślę że będą spore podwyżki 🤔🤔

To dlaczego sprzedałeś? Weź już gościu daj se siana. Nie wiem kto jesteś, ale coś ostro kręcisz

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, AdamRo napisał:

Będą próby obniżek, tak mi się wydaje.

Podobno wuja ostatnio ostro kuleje z platnosciami i inne zaklady dostaly troche wiecej towaru od dostawcow wuja, jeden juz opuscil byka w tamtym tygodniu 30gr a drugi przymierza sie w poniedzialek. Obnizki zaleza widac od tego, czy wuja placi :)

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v