Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, debrzyna napisał:

Zjedzony Miał na haku 243 kg

Wyceniłeś go jakoś ? 

1 godzinę temu, HF86 napisał:

dalej na dwa terminy, jak będę miał o drugi jak będę chciał 🤔🤭

Oczywiście

Opublikowano
2 godziny temu, debrzyna napisał:

Zjedzony Miał na haku 243 kg

inny w smaku jak jajcun?

ile miał czasu 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, SimentalBoży napisał:

Drożejące euro fajnie wpłynie na cenę , ja obstawiam 0.50 groszy na wbc do góry minimum w poniedziałek 

Żebyś się nie zdziwił :)

Opublikowano
11 minut temu, Karollorak93 napisał:

Szlak a ja sprzedałem w czwartek swoje a w poniedziałek od razu podwyżka i o drugiej mówicie... 

Co z tej podwyżki jak wszystko do góry paliwo i nawozy 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Ale kiedy płacą... Za pół roku 😁

Ooo... To się poprawiło jednak z płatnościami ...

3 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Ale kiedy płacą... Za pół roku 😁

Edytowane przez zbitom793
  • Haha 1
Opublikowano

No właśnie w tym rzecz , u nas narazie tego nie widać . Oglądałem w zeszłym tygodniu nowy na 150 sztuk , ale przed zasiedleniem i jestem ciekawy opinii już po jakimś czasie użytkowania 

Najtańsza alternatywa do założenia dużej hodowli 

Opublikowano
8 minut temu, Cybulek17 napisał:

No właśnie w tym rzecz , u nas narazie tego nie widać . Oglądałem w zeszłym tygodniu nowy na 150 sztuk , ale przed zasiedleniem i jestem ciekawy opinii już po jakimś czasie użytkowania 

Najtańsza alternatywa do założenia dużej hodowli 

NIE boisz się żę przez zielony ład , drogie nawozy bedzie mniejsza podaż cielaków ? 

Opublikowano

Na ten moment mamy gwarancję stałych dostaw partii z importu. Weszliśmy w stałą współpracę i zapodaje rozmaite tematy od cielaków na mleko , takich 100kg , zarłaków 150 - 220kg po polskie odsadki.   Jeśli chodzi o małe byczki z polskich hodowli to zupełnie na nie nie liczę bo ta era się kończy 

Opublikowano
12 minut temu, karol091193 napisał:

Opisz trochę ten system, ewentualnie wstaw jakiś link z YT aby nam pokazać jak to wygląda. Głęboka ściółka? 

Coś w stylu świńskiego systemy z wyciągiem i zamykaniem na połowie.  W skrócie nie potrzeba wybiegów żeby robota była na poziomie.  Na połowe kojca jest poprzecznie zamontowana przegroda na stałe,  ruchomymi przegrodami możesz zamykać bydło na jednej i drugiej połowie zależnie od potrzeby.  Obora którą oglądałem i mnie interesuje jest w całości na głębokiej ściółce,  a u niemca czy w Austrii na przedniej części chodzi zgarniacz i zabiera rzadki towar prosto do kanałów i dalej do biogazowni 

Opublikowano
59 minut temu, Karollorak93 napisał:

Szlak a ja sprzedałem w czwartek swoje a w poniedziałek od razu podwyżka i o drugiej mówicie... 

Na żywo czy poubojowo sprzedałeś? Jaka cena ty z moich okolic

Opublikowano
22 minuty temu, karol091193 napisał:

Opisz trochę ten system, ewentualnie wstaw jakiś link z YT aby nam pokazać jak to wygląda. Głęboka ściółka? 

Oczywiście w ścianie duże kurtyny.  

Bardzo dużym plusem tego systemu jest to , że zamiast płacić za wygrodzenia na wybiegach to robisz identyczną zabudowe co w środku wzdłuż zewnętrznych ścian,  do tego zadaszenie które i tak przeważnie trzeba robić nad wybetonowanym wybiegiem i z obory na 150 sztuk robi się 300 miejsc 

Opublikowano
22 minuty temu, Cybulek17 napisał:

Coś w stylu świńskiego systemy z wyciągiem i zamykaniem na połowie.  W skrócie nie potrzeba wybiegów żeby robota była na poziomie.  Na połowe kojca jest poprzecznie zamontowana przegroda na stałe,  ruchomymi przegrodami możesz zamykać bydło na jednej i drugiej połowie zależnie od potrzeby.  Obora którą oglądałem i mnie interesuje jest w całości na głębokiej ściółce,  a u niemca czy w Austrii na przedniej części chodzi zgarniacz i zabiera rzadki towar prosto do kanałów i dalej do biogazowni 

15 minut temu, Cybulek17 napisał:

Oczywiście w ścianie duże kurtyny.  

Bardzo dużym plusem tego systemu jest to , że zamiast płacić za wygrodzenia na wybiegach to robisz identyczną zabudowe co w środku wzdłuż zewnętrznych ścian,  do tego zadaszenie które i tak przeważnie trzeba robić nad wybetonowanym wybiegiem i z obory na 150 sztuk robi się 300 miejsc 

Ja małymi kroczkami zaczynam dorastać do decyzji budowy budynku na byki. Tylko cielaki do 4/6 miesięcy na słomie reszta ruszt. Z drugiej strony myślę, aby dla cieląt też wykonać ruszt ale drewniany. Gdzieś widziałem taki patent. Ale jak by nie było, cielaki muszą mieć swój oddzielny budynek/pomieszczenie 

Opublikowano

Ruszt drewniany sprowadzają z Holandii z jakiegoś specjalnego drewna,  trwałe ale miękkie.  Jeśli ruszt to odchodzi Ci problem wyganiania do wybrania obornika  , ale otwarte pomieszczenie odpada bo jest ryzyko oblodzenia.  Po rozpatrywaniu za i przeciw chyba ostatecznie zostanę przy ściółce Jeśli coś tam miało by powstać, do 2 - 2.5tyś belek będę samowystarczalny a reszta to wymiana za obornik 

Opublikowano

Kuźwa dobrobyt na opasie, krowom coraz mniej pałaców budują to teraz opasom będą stawiać 🤓 życzę sobie i wam żeby bańka nie pękła tylko rosła proporcjonalnie do kosztów 👍 

Ale tak po prawdzie to i tak się nie opłaca 🤪

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v