Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, RolAnonim napisał:

ludzie skąd wy macie te kalkulatory o.O🤣 423/712= 0,594= 59,4%

Zabawny jesteś. Nikt ci jak ważysz byka i sprzedajesz na żywo to nie płaci za 712 kg. Zastanów Sie

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Wobec powyższych różnych opinii obliczcie mi wybicie % byka (ubojnia nie podała). Byk LM u mnie 712kg(wazony w środę przed południem)ubity ok 24h później 100km od domu oddał 423kg mięsa.

proszę z wyliczeniami

,

712-5%=676 wagi netto

423÷676=62,5% WBC

Opublikowano

XD Ja to myślę iż powinno się bydła nie karmić 3 dni przed sprzedażą oraz jeszcze robić lewatywe, przedzurawić żołądek i wtedy dopiero ważyć. Szanujmy handlarzy i ubojnie.

2 minuty temu, zbitom793 napisał:

712-5%=676 wagi netto

423÷676=62,5% WBC

po co odejmować okarmienie, nie ogarniam. Wybicie to wybicie czy te odejmowane procenty czymś pomogą? No chyba że ładniejszy wynik wtedy.lepiej sie na to patrzy

Opublikowano

a dlaczego nie odejmujesz 3 lub 7procent ?

zbitom793 napisał:

2 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

dlaczego odejmujesz 5 %?

Bo sprzedając na żywo tyle by Ci odjeli/ Bo po przejechaniu do ubojni i zważeniu tyle mogło by go braknąć przed ubojem

a jak mam do ubojni 100m to też tyle,,zgubi,,?

Opublikowano

Na żywo tak..

Dla siebie nic nie odliczałem nigdy. Bo po co ? Dla lepszego samopoczucia? Dla mnie liczy się kwotą całkowita za sztukę

Z tego co dostałem to wychodzi że na wbc byłoby sporo więcej 🙄

8700\423=20.57

20.57/1.08=19.05 netto za U.....

• Like 3
Opublikowano

Wbc to waga bita ciepła mięsa a z bebechów parę procent gnoju zawsze wywalą (cześć już w transporcie sama wyleci).  Gnój to nie mięso ,więc ja odejmuje.

Ale każdy liczy jak mu pasuje

Opublikowano
10 minut temu, bluecows1 napisał:

Sołtys a na żywo miałeś wycenę ?

On poszedł po 13 brutto na żywo

2 minuty temu, zbitom793 napisał:

Ale każdy liczy jak mu pasuje

Zmieni to wagę mięsa czy też kasę za nie?

Najlepsze wyliczenia dostał mój kolega jakiś czas temu za krowę z Biskupca

Waga - 8%skitka(to wpisane na kwit przyjęcia)a wybicie liczone od wagi krowy ma ubojni(100 parę kilo mniej jak na gospodarstwie po odjęciu skitki)

Opublikowano
13 minut temu, soltys48 napisał:

100 parę kilo mniej jak na gospodarstwie

sie ludzie cenią, a nie za grosze oddawać... :ph34r:

Opublikowano

żadnych norm, żadnych wytycznych. pierdyliardy dla polskiej wsi, ale żeby normy tuszy, klasa, waga wbc i żywca się zgadzała to nikt nawet nie wspomni. 

dziś znowu naród się wkurzy bo panicz drogi blokuje za stolki i dobrą cenę kapusty ,extra kredytów.

Opublikowano
10 minut temu, HF86 napisał:

żadnych norm, żadnych wytycznych. pierdyliardy dla polskiej wsi, ale żeby normy tuszy, klasa, waga wbc i żywca się zgadzała to nikt nawet nie wspomni. 

dziś znowu naród się wkurzy bo panicz drogi blokuje za stolki i dobrą cenę kapusty ,extra kredytów.

I ten POjebany kapuśniak mówi żeby mu dali stołek to będzie umiał rządzić 😂

Opublikowano

Jeśli zakłady liczyły by wybicia z wagi brutto u rolnika z podwórka, to by się okazało, że HF by wychodził po czterdzieści parę procent a LM tak jak w przypadku Sołtysa będzie wychodził 59, dlatego uważam, że strączka powinna być odliczana przy wyliczeniu procentu wybicia. Ale każdy liczy jak mu wygodniej

Opublikowano
HF86 napisał:

zgadza się że nie ma żadnych przepisów w tej kwestii ,a co do P ,M ,to trzeba dziękować że jako jedyny mówi i robi cokolwiek dla rolnictwa przepraszam że nie w temacie

Opublikowano
22 minuty temu, zbitom793 napisał:

Jeśli zakłady liczyły by wybicia z wagi brutto u rolnika z podwórka, to by się okazało, że HF by wychodził po czterdzieści parę procent a LM tak jak w przypadku Sołtysa będzie wychodził 59, dlatego uważam, że strączka powinna być odliczana przy wyliczeniu procentu wybicia. Ale każdy liczy jak mu wygodniej

Zapytam po raz wtóry zmieni to wagę mięsa albo kasę za nie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v