Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie kupiłem cielaka około 60 kg podstawiłem pod krowę po paru dniach dostał biegunki i zaczęły go płuca łapać pokasłuje i zaczyna ciężej oddychać, dostał dzisiaj oksytetracykline niby na tą biegunkę chociaż ona też na płuca niby działa z ulotki wynika. Zostawić jak jest czy dołożyć coś jeszcze konkretniej na te płuca? Temperatura 39,5 więc jak na cielaka górna granica normy. Co radzicie? 

Opublikowano
nikolas29 napisał:

Notowania pokazują 50 gr w dół czy to prawda?

Dwa tygodnie temu gdzieś podbno obniżyli na parę dni ale nie wyszło, u nas była cena bez zmian, od poniedziałku podobno podwyżki

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, Karollorak93 napisał:

Panowie kupiłem cielaka około 60 kg podstawiłem pod krowę po paru dniach dostał biegunki i zaczęły go płuca łapać pokasłuje i zaczyna ciężej oddychać, dostał dzisiaj oksytetracykline niby na tą biegunkę chociaż ona też na płuca niby działa z ulotki wynika. Zostawić jak jest czy dołożyć coś jeszcze konkretniej na te płuca? Temperatura 39,5 więc jak na cielaka górna granica normy. Co radzicie? 

NA biegunkę to lincospektin. A na płuca teradur la 300.  Szybki oddech katar kaszel i podwyższone temp. To powód by wejść z antybiotykami . Wszystko zaczyna się od biegnie którą trzeba jak najszybciej powstrzymać bo inaczej przez przewód jelitowy dostaną się zalążki płucne 

Opublikowano

Ja od dłuższego czasu stosuje u siebie tą oksytetracykline i jestem zadowolony 2-3 dni i wszystko ok. Kataru nie ma wcale sporadycznie kaszlnie a ta temp to nie aż taka straszna 39,5 było. Odstawiłem mleko całkiem i dostaje elektrolity. Druga sprawa to się chyba przepił bo podstawiłem pod krowę i doił ile chciał, nie sądziłem ze tyle mleka ma a dziś udoiłem 2 razy po 8l to dawkę miał potężna. 

Opublikowano

Tetradur la 300 to właśnie oxytetracyklina o przedłużonym działaniu. Podaje się co 5-6 dni. Temperatura nie jest wysoka lecz to oznaka że organizm z czymś walczy. Podanie oxytetracykliny powinno pomóc jeśli do tej pory pomagało. Teraz najważniejsze jak najszybciej zatrzymać biegunkę. Mleka faktycznie za dużo na jedyną małą sztukę. Powodzenia

Opublikowano
22 minuty temu, wojak1986 napisał:

Zróbcie trochę miejsca dla spekulantów i handlarzy 😁

Preparaty które wyżej są podawane są do wyłącznego użytku przez weta. Po co kusić los i o tym pisać?

• Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano
Dnia 28.01.2022 o 11:23, Krzysiek3110 napisał:

w ramach orientacji 

jałówki ładne 8.5 - 9.0

byk mięsny do 10 zł 

chudy byk koło 7 zł 

pośrednik opolskie

nie wiem czy netto czy brutto - takie ceny mi tylko przez telefon powiedzieli  

A co to za jeden?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v