Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No i fajrant. W lesie dwa razy byli, ukrainiec mnie z chorobowego powrócił, na serwisie z piłą jedna byłem, mamuty wydoilim, drzewo zrzucone i ułożone. Teraz tylko wydać zlecenie na naleśniki i wieczór 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

a to sie nadaje?

Babcia mówiła że kiedyś to tym die ludzie odurzali. Ewentualnie czymś tam z maku ale to już mówił kolega ryska z dżemu, mówił też że detox im służył bo później mniej towaru potrzebowali. O klej jeszcze jakiś używali podobno, benzynę. 

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

To dla pszczół.

Będziesz narkotyzował pszczoły? Po co? 

3 minuty temu, Bananek napisał:

Bo ja mam to w d*pie. Jak mi dwa kolczyki na rok zniknie to mogę przejść te procedury.

To jak wszyscy 🤔 Ba no lepiej ponarzekać 😉

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Będziesz narkotyzował pszczoły? Po co? 

Gregor, jakbyś nie wiedział piołun doskonale działa na układ trawienny. Napar wspomaga pszczoły w walce z ewentualną nosemozą, lub pomaga ją powstrzymać.

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Babcia mówiła że kiedyś to tym die ludzie odurzali. Ewentualnie czymś tam z maku ale to już mówił kolega ryska z dżemu, mówił też że detox im służył bo później mniej towaru potrzebowali. O klej jeszcze jakiś używali podobno, benzynę. 

no no. spora wiedza u Babci. ;)

Opublikowano
4 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Na chwile obecną wody jest prawie tyle co dwa lata temu ze równo z gruntem. @gregor1284 wiem ze nie temat,ale powiedz czemu sasin sie pcha tam gdzie nie trzeba? 

💵💵💵

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Gregor, jakbyś nie wiedział piołun doskonale działa na układ trawienny. Napar wspomaga pszczoły w walce z ewentualną nosemozą, lub pomaga ją powstrzymać.

Pjoter skąd ja miałem wiedzieć. 

Opublikowano (edytowane)

😛

50 minut temu, Bananek napisał:

Przestań golić jajca pod prysznicem i zatykanie odpływu minie. 😉

Trza praktyka posłuchać i zakazać .  Dobrze że  jesteś .Ty to musisz chyba wszystkiego poprobować na sobie ,co by wiedzieć  👍😐

Edytowane przez kizak
Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

no no. spora wiedza u Babci. ;)

Podobno dzieciom kiedyś coś z maku gotowali i spały. Mówiła też że jak była mała a ludzie konopie uprawiali to zabraniali im włazić w plantacje że się rozchorują czy coś. Noe pamietam dokładnie. Babcia wiedzę miała na wiele tematów, ceniona w lokalnym spoleczeńatwie kobieta. 

Opublikowano
1 minutę temu, kizak napisał:

😛

Trza praktyka posłuchać i zakazać .  Dobrze że  jesteś .Ty to musisz chyba wszystkiego poprobować na sobie ,co by wiedzieć  👍😐

Włosów nie musi obcinać na głowie to chociaż klejnoty goli 😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Gregor   no po kimś geny przejąłeś. 👍

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A pszczelarzyć zamierzałeś... Ale jeszcze raz napiszę, nawet się za to nie bierz dla korzyści majątkowych.

Ehh jak dożyję 30 to może o tym pomyślę 

Opublikowano
kizak napisał:

😛

50 minut temu, Bananek napisał:

Przestań golić jajca pod prysznicem i zatykanie odpływu minie. 😉

Gazem opalaj. 😉

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

...nawet się za to nie bierz dla korzyści majątkowych.

Przesadzasz. Stryj żony cały majątek na pszczołach zbudował, jego syn kontynuuje. Ma że 150 rodzin i masę dokupuje. Z targu przywozi po kilka tys zł.

Teściu i szwagier też z pszczół głównie żyją . I w okolicy też jest kilku co mają po kilkadziesiąt rodzin i dobrze przędą 

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

no po kimś geny przejąłeś. 👍

Ja bardziej opanowany, bo ona to i nie jednej osobie w łeb pizgla 🙊

1 minutę temu, Leszy napisał:

@gregor1284 od tych makówek to podobno dzieci głupie się chowały. Tak ludzie u nas powtarzają. 

Nie wiem, nie mam nawet jak sprawdzić. Słyszałem że coś takiego stosowali jak np szli na pole i nie chcieli żeby dzieciak przeszkadzał. Jak tam chorowanie wam idzie? 

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Przesadzasz. Stryj żony cały majątek na pszczołach zbudowa

Jak na wszystkim. Zarobić można, ale to kwestia skali i zaangażowania. U lokalnych pszczelarzy wielkiego bogactwa jednak nie widzę.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v