Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Marek a vicon ? Bo w okolicy dużo i ludzie chwalą 

Z wyrozumiałością mnie traktujcie ,ja się wychowałem na 4 krowach , jakimś byku i c330 z wozem 🙄,to ja nie mam takiej wiedzy jak Wy wszyscy , dla mnie sipma z279 to już rarytas bo ja znam robote ręczną przy sianie 

Ja się wychowałem na 5 krowach i 8 ha. W zasadzie to się nie znam. Po prostu staram się myśleć. Ta Sipma nie jest taka zła, jeśli ma zamki mechaniczne i zrobi się jej maleńką modernizację. Chociaż i bez tego ludzie mają i prasują 

Opublikowano
10 minut temu, hubertb napisał:

A co wtedy się działo na pozostałych 35 ha? 

Nie było wtedy aż tyle , ale co mogło być jak nikt o fungicydach nie słyszał , nawozu też skromnie bo się przewróci itd 

11 minut temu, Łolek napisał:

Vicon z tego co wiem ludzie chwalą sobie podobne do dfa 

Marcin ja do 2000roku nie miałem pojęcia o gospodarce bo ojce moje mieli hektar ziemi i jedną krowę ziemię sąsiad nam uprawiał tylko podpatrywałem i  słuchałem ludzi i się uczyłem 

To nie zawracać sobie nigdy jd głowy ? 

8 minut temu, robi57362 napisał:

na 2 nawet nie patrz za wąskie, o ile pchać na prosto ok, po skosie mtz jedzie po odsunietym sniegu

Na prosto ,bo wypycham śnieg z podwórka

Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Nie było wtedy aż tyle , ale co mogło być jak nikt o fungicydach nie słyszał , nawozu też skromnie bo się przewróci itd 

Zboże i bez nawozu potrafi się wywalić😁

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

Ja się wychowałem na 5 krowach i 8 ha. W zasadzie to się nie znam. Po prostu staram się myśleć. Ta Sipma nie jest taka zła, jeśli ma zamki mechaniczne i zrobi się jej maleńką modernizację. Chociaż i bez tego ludzie mają i prasują 

No ja mam jeszcze z hydraulicznymi zamkami, teraz to już nie wiem może zmienić na sipme tylko z siatką i zamkami mechanicznymi 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No ja mam jeszcze z hydraulicznymi zamkami, teraz to już nie wiem może zmienić na sipme tylko z siatką i zamkami mechanicznymi 🤔

Jak dobra i Ci wystarcza to po co kombinować, chyba, że już naprawdę szrot albo masz nadmiar pieniędzy. Ja też mam prasę łańcuchową bez siatki, krecę rocznie po 500 bel i nie zamierzam zmieniać póki co

3 minuty temu, hubertb napisał:

Ja to odczytałem inaczej, możesz kupić jd ale od określonego modelu. 

Ja też tak to odczytałem. Chociaż to już wysoki model i potrzebuje odpowiedniego konia

Opublikowano
6 minut temu, hubertb napisał:

Ja to odczytałem inaczej, możesz kupić jd ale od określonego modelu. 

To niech się konkretnie wypowiedzą jakiego modelu szukać , max 160 bele 

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Jak dobra i Ci wystarcza to po co kombinować, chyba, że już naprawdę szrot albo masz nadmiar pieniędzy. Ja też mam prasę łańcuchową bez siatki, krecę rocznie po 500 bel i nie zamierzam zmieniać póki co

Ja też tak to odczytałem. Chociaż to już wysoki model i potrzebuje odpowiedniego konia

Ja daję radę robię wszystkiego ponad 600 sztuk . Ale do słomy przydała by się pasowa ,nie potrzeba przykrywać a do stodoły nie chce mi się takich ilości upychać .teraz mam dwuletnie na dworze bez przykrycia co sąsiad mi zrobił viconem i lux bez odpadu 👍 

Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał:

Tylo że tymi prasami nie naśpieszysz .  Rekord ursusem  to chyba 23 bele na godzinę ,a norma to z 10,12 ,o jak 15 to lux ,no nie naśpieszysz 

Dlatego trzeba tam zrobić małą przeróbkę i będzie dużo szybciej pobierać masę i lepiej dokrecać bele

Opublikowano
3 minuty temu, kizak napisał:

Tylo że tymi prasami nie naśpieszysz .  Rekord ursusem  to chyba 23 bele na godzinę ,a norma to z 10,12 ,o jak 15 to lux ,no nie naśpieszysz 

Kazimierzu to prawda , znaczy zrobisz więcej ale na siusiaku można je przenosić 😛

Opublikowano
1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To niech się konkretnie wypowiedzą jakiego modelu szukać , max 160 bele 

Ja daję radę robię wszystkiego ponad 600 sztuk . Ale do słomy przydała by się pasowa ,nie potrzeba przykrywać a do stodoły nie chce mi się takich ilości upychać .teraz mam dwuletnie na dworze bez przykrycia co sąsiad mi zrobił viconem i lux bez odpadu 👍 

Przypuszczam, że Twoje 600 to moje max 350. Kupiłem kiedyś kilka bel siana po sipmie jak mi brakowało to miałem porównanie 

Opublikowano
15 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Za ładną sipme trzeba dać pod 30

Opublikowano
9 godzin temu, gregor1284 napisał:

Owsu chyba 🤔

pierwszego tygodnia jak się na swoje przeprowadziłem, to pies mi się wybrał na zwiedzanie nowej okolicy

za godzinę przywozi go holender który ma tutaj u nas gospodarkę i mi opowiada że mu pies w owsu biega, myślę o co mu chodzi, że mu owsa nagniecie??? a ten owsu i owsu

się potem okazało że mu o owce chodziło, mój pies mu owce ganiał🤦‍♂️

Opublikowano

Raz prasowałem na wałku 1000 obr .ze dwie uklepałem zanim przypomniałem o obrotach . To był jazgot ,zszedłem z obrotów bo myślałem ze coś pokiereszowałem. O kutfa ,nigdy więcej .🥶 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, kizak napisał:

Ciekawym ,przynajmniej napomknij  na co zwrócić uwagę . 

Trzeba zmienić obroty dolnych walców i podbieracza

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 minutę temu, kizak napisał:

Raz prasowałem na wałku 1000 obr .ze dwie uklepałem zanim przypomniałem o obrotach . To był jazgot ,zszedłem z obrotów bo myślałem ze coś pokiereszowałem. O kutfa ,nigdy więcej .🥶 

Przez pomyłkę włączyłem w kopaczce elewatorowej, pierwszy raz w życiu widziałem jak ziemniaki wystrzeliwują z łańcucha. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Qwazi napisał:

Trzeba zmienić obroty dolnych walców i podbieracza

czyli pomechlać na zębatkach u łańcuchów ,te prasy mają włoskich przodków ,tylko polską jakośc . Skapnęły się '?  Kutwa ,przecież łancuch podbieraka wymieniałem może po 700 belach nie pamiętam ,dałem wzmocniony 🥶,te łańcuchy tej ,,technologii'' mogą nie ogarnąć

Edytowane przez kizak
Opublikowano
8 minut temu, bratrolnika napisał:

pierwszego tygodnia jak się na swoje przeprowadziłem, to pies mi się wybrał na zwiedzanie nowej okolicy

za godzinę przywozi go holender który ma tutaj u nas gospodarkę i mi opowiada że mu pies w owsu biega, myślę o co mu chodzi, że mu owsa nagniecie??? a ten owsu i owsu

się potem okazało że mu o owce chodziło, mój pies mu owce ganiał🤦‍♂️

Daruś ty to masz fantazje🤣 normalnie jak jaki erosoman😗 Poczekaj aż koledzy z kółka wrócą z dojenia to śmichu będzie niemiara i lajków nawalą😂

Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał:

Przypuszczam, że Twoje 600 to moje max 350. Kupiłem kiedyś kilka bel siana po sipmie jak mi brakowało to miałem porównanie 

Wątpię  , u mnie jak ojca wyśle to on słome polowymi kręci 60 przeważnie 3 , bele ważyłem i bez problemu 210 kg z jarej mieszkanki waży . Sianokiszonki ja lece na 4 polową a później redukcja do 3 i są ubite .ale niech tak będzie że są kapcie 😉

Opublikowano
32 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To nie zawracać sobie nigdy jd głowy ? 

Na prosto ,bo wypycham śnieg z podwórka

Dlaczego nie 582, 592 z rotorem czy rotor i noże  tak ale wszystko co wcześniej to nie jest dobre bo jest problem z rozpoczynaniem beli to są specyficzne prasy choć miałem 4 sezony bez rotora 592 i chodziła lux pilnować noża czyszczącego walec listwy na walcu żeby dobre i ostre krawędzie miały, ale czasem rozpocząć bele to była męka, przy tej wyrzucam bele komora na dół i ogień naprzód 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v