Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Marek a vicon ? Bo w okolicy dużo i ludzie chwalą 

Z wyrozumiałością mnie traktujcie ,ja się wychowałem na 4 krowach , jakimś byku i c330 z wozem 🙄,to ja nie mam takiej wiedzy jak Wy wszyscy , dla mnie sipma z279 to już rarytas bo ja znam robote ręczną przy sianie 

Ja się wychowałem na 5 krowach i 8 ha. W zasadzie to się nie znam. Po prostu staram się myśleć. Ta Sipma nie jest taka zła, jeśli ma zamki mechaniczne i zrobi się jej maleńką modernizację. Chociaż i bez tego ludzie mają i prasują 

Opublikowano
10 minut temu, hubertb napisał:

A co wtedy się działo na pozostałych 35 ha? 

Nie było wtedy aż tyle , ale co mogło być jak nikt o fungicydach nie słyszał , nawozu też skromnie bo się przewróci itd 

11 minut temu, Łolek napisał:

Vicon z tego co wiem ludzie chwalą sobie podobne do dfa 

Marcin ja do 2000roku nie miałem pojęcia o gospodarce bo ojce moje mieli hektar ziemi i jedną krowę ziemię sąsiad nam uprawiał tylko podpatrywałem i  słuchałem ludzi i się uczyłem 

To nie zawracać sobie nigdy jd głowy ? 

8 minut temu, robi57362 napisał:

na 2 nawet nie patrz za wąskie, o ile pchać na prosto ok, po skosie mtz jedzie po odsunietym sniegu

Na prosto ,bo wypycham śnieg z podwórka

Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Nie było wtedy aż tyle , ale co mogło być jak nikt o fungicydach nie słyszał , nawozu też skromnie bo się przewróci itd 

Zboże i bez nawozu potrafi się wywalić😁

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

Ja się wychowałem na 5 krowach i 8 ha. W zasadzie to się nie znam. Po prostu staram się myśleć. Ta Sipma nie jest taka zła, jeśli ma zamki mechaniczne i zrobi się jej maleńką modernizację. Chociaż i bez tego ludzie mają i prasują 

No ja mam jeszcze z hydraulicznymi zamkami, teraz to już nie wiem może zmienić na sipme tylko z siatką i zamkami mechanicznymi 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No ja mam jeszcze z hydraulicznymi zamkami, teraz to już nie wiem może zmienić na sipme tylko z siatką i zamkami mechanicznymi 🤔

Jak dobra i Ci wystarcza to po co kombinować, chyba, że już naprawdę szrot albo masz nadmiar pieniędzy. Ja też mam prasę łańcuchową bez siatki, krecę rocznie po 500 bel i nie zamierzam zmieniać póki co

3 minuty temu, hubertb napisał:

Ja to odczytałem inaczej, możesz kupić jd ale od określonego modelu. 

Ja też tak to odczytałem. Chociaż to już wysoki model i potrzebuje odpowiedniego konia

Opublikowano
6 minut temu, hubertb napisał:

Ja to odczytałem inaczej, możesz kupić jd ale od określonego modelu. 

To niech się konkretnie wypowiedzą jakiego modelu szukać , max 160 bele 

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Jak dobra i Ci wystarcza to po co kombinować, chyba, że już naprawdę szrot albo masz nadmiar pieniędzy. Ja też mam prasę łańcuchową bez siatki, krecę rocznie po 500 bel i nie zamierzam zmieniać póki co

Ja też tak to odczytałem. Chociaż to już wysoki model i potrzebuje odpowiedniego konia

Ja daję radę robię wszystkiego ponad 600 sztuk . Ale do słomy przydała by się pasowa ,nie potrzeba przykrywać a do stodoły nie chce mi się takich ilości upychać .teraz mam dwuletnie na dworze bez przykrycia co sąsiad mi zrobił viconem i lux bez odpadu 👍 

Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał:

Tylo że tymi prasami nie naśpieszysz .  Rekord ursusem  to chyba 23 bele na godzinę ,a norma to z 10,12 ,o jak 15 to lux ,no nie naśpieszysz 

Dlatego trzeba tam zrobić małą przeróbkę i będzie dużo szybciej pobierać masę i lepiej dokrecać bele

Opublikowano
3 minuty temu, kizak napisał:

Tylo że tymi prasami nie naśpieszysz .  Rekord ursusem  to chyba 23 bele na godzinę ,a norma to z 10,12 ,o jak 15 to lux ,no nie naśpieszysz 

Kazimierzu to prawda , znaczy zrobisz więcej ale na siusiaku można je przenosić 😛

Opublikowano
1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To niech się konkretnie wypowiedzą jakiego modelu szukać , max 160 bele 

Ja daję radę robię wszystkiego ponad 600 sztuk . Ale do słomy przydała by się pasowa ,nie potrzeba przykrywać a do stodoły nie chce mi się takich ilości upychać .teraz mam dwuletnie na dworze bez przykrycia co sąsiad mi zrobił viconem i lux bez odpadu 👍 

Przypuszczam, że Twoje 600 to moje max 350. Kupiłem kiedyś kilka bel siana po sipmie jak mi brakowało to miałem porównanie 

Opublikowano
15 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Za ładną sipme trzeba dać pod 30

Opublikowano
9 godzin temu, gregor1284 napisał:

Owsu chyba 🤔

pierwszego tygodnia jak się na swoje przeprowadziłem, to pies mi się wybrał na zwiedzanie nowej okolicy

za godzinę przywozi go holender który ma tutaj u nas gospodarkę i mi opowiada że mu pies w owsu biega, myślę o co mu chodzi, że mu owsa nagniecie??? a ten owsu i owsu

się potem okazało że mu o owce chodziło, mój pies mu owce ganiał🤦‍♂️

Opublikowano

Raz prasowałem na wałku 1000 obr .ze dwie uklepałem zanim przypomniałem o obrotach . To był jazgot ,zszedłem z obrotów bo myślałem ze coś pokiereszowałem. O kutfa ,nigdy więcej .🥶 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, kizak napisał:

Ciekawym ,przynajmniej napomknij  na co zwrócić uwagę . 

Trzeba zmienić obroty dolnych walców i podbieracza

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 minutę temu, kizak napisał:

Raz prasowałem na wałku 1000 obr .ze dwie uklepałem zanim przypomniałem o obrotach . To był jazgot ,zszedłem z obrotów bo myślałem ze coś pokiereszowałem. O kutfa ,nigdy więcej .🥶 

Przez pomyłkę włączyłem w kopaczce elewatorowej, pierwszy raz w życiu widziałem jak ziemniaki wystrzeliwują z łańcucha. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Qwazi napisał:

Trzeba zmienić obroty dolnych walców i podbieracza

czyli pomechlać na zębatkach u łańcuchów ,te prasy mają włoskich przodków ,tylko polską jakośc . Skapnęły się '?  Kutwa ,przecież łancuch podbieraka wymieniałem może po 700 belach nie pamiętam ,dałem wzmocniony 🥶,te łańcuchy tej ,,technologii'' mogą nie ogarnąć

Edytowane przez kizak
Opublikowano
8 minut temu, bratrolnika napisał:

pierwszego tygodnia jak się na swoje przeprowadziłem, to pies mi się wybrał na zwiedzanie nowej okolicy

za godzinę przywozi go holender który ma tutaj u nas gospodarkę i mi opowiada że mu pies w owsu biega, myślę o co mu chodzi, że mu owsa nagniecie??? a ten owsu i owsu

się potem okazało że mu o owce chodziło, mój pies mu owce ganiał🤦‍♂️

Daruś ty to masz fantazje🤣 normalnie jak jaki erosoman😗 Poczekaj aż koledzy z kółka wrócą z dojenia to śmichu będzie niemiara i lajków nawalą😂

Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał:

Przypuszczam, że Twoje 600 to moje max 350. Kupiłem kiedyś kilka bel siana po sipmie jak mi brakowało to miałem porównanie 

Wątpię  , u mnie jak ojca wyśle to on słome polowymi kręci 60 przeważnie 3 , bele ważyłem i bez problemu 210 kg z jarej mieszkanki waży . Sianokiszonki ja lece na 4 polową a później redukcja do 3 i są ubite .ale niech tak będzie że są kapcie 😉

Opublikowano
32 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To nie zawracać sobie nigdy jd głowy ? 

Na prosto ,bo wypycham śnieg z podwórka

Dlaczego nie 582, 592 z rotorem czy rotor i noże  tak ale wszystko co wcześniej to nie jest dobre bo jest problem z rozpoczynaniem beli to są specyficzne prasy choć miałem 4 sezony bez rotora 592 i chodziła lux pilnować noża czyszczącego walec listwy na walcu żeby dobre i ostre krawędzie miały, ale czasem rozpocząć bele to była męka, przy tej wyrzucam bele komora na dół i ogień naprzód 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v