Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, hubertb napisał:

Akurat rekuperator to jest tak prosty że raczej do tego ekipy nie potrzeba raczej chęci. 

Według mnie to wina pianek używanych kiedyś, no ale mogę się mylić. Generalnie planuje póki co nawiercić otwory w szpalcie i wpuścić tam piankę. 

czy wina pianek ? może ptactwo dziobie albo gryzonie gdzieś się wciskają i podchodzą , pianka pur wystawiona na warunki atmosferyczne ciemnieje do ciemnopomarańczowego koloru i kruszeje , chyba musi być czymś zamazana z zewnątrz 

Opublikowano
3 godziny temu, gregor1284 napisał:

Z lepszych się pijało 😂

IMG_20221218_094649.jpg

I mamy to Mr. @Dublin

A lemika podejrzewali.

Opublikowano
35 minut temu, hubertb napisał:

W jakim to zasiedmiogórogrodzie mieszkasz że ludzie nie chcą ciepła za darmo? 

Chodzi o to że ktoś może mieć korzyść oprócz nich i to większą niz ciepła woda 

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

u mnie jest ,,zimna,, klatka schodowa na strych i tam mostek do ocieplenia

u mnie to samo , a że sąsiaduje z łazienką to tam zawsze zimno pomimo że kaloryfera 2 blachy a pomieszczenie tylko2,5x1,7

46 minut temu, Baks00 napisał:

Ja w lecie to na strychu kiedyś grzyby suszylem na siatce od ocieplenia.

nie głupi pomysł , matka jabłka zawsze suszyła antonoovkę na papierze do pieczenia na dachu blaszaka ale to na zewnątrz i muchy miały za dużo do powiedzenia , ciekawe jak na strychu by to szło bez słonka bo też piekarnik a kiełbasy schły wyśmienicie 

Opublikowano
konteno napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał: u mnie jest ,,zimna,, klatka schodowa na strych i tam mostek do ocieplenia u mnie to samo , a że sąsiaduje z łazienką to tam zawsze zimno pomimo że kaloryfera 2 blachy a pomieszczenie tylko2,5x1,7

A nie możecie styropianem zastawić wejście? Znaczy nie drzwi, tylko na samej górze ten właz, ja zastawiam co roku i ciepło trzyma 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Baks00 napisał:

Ja w lecie to na strychu kiedyś grzyby suszylem na siatce od ocieplenia.

Zboże też na dece dosycha lux... Nawet mieszać nieraz nie trzeba... Kukurydzę z koło 30% do suchej tam "wysuszyłem" przy dwukrotnym mieszaniu dziennie... Jak małe ilości ziarna to najlepsza suszarnia.

-5, słonecznie.

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

jeśli kapitalny remont, to czasem można obok drugi postawić, taki jak się chce. 

u mnie teren podmokły i nawet jakby chciał to piwnicy nie wykombinuję bo w starym domu mokre fundamenty i woda czasem w piwnicy a zrobić te pomieszczenia na parterze to kawał metrażu trzeba by zwiększać , a yebać to nowe budownictwo w tych czasach i tych cenach

50 minut temu, gregor1284 napisał:

To w jakie źródła oze by uderzyć żeby to cały czas produkowało 🤔 na małą atomówkę mi nikt nie pozwoli bo wiedzą że bym ich tymi pierwiastkami wykańczał 

jak masz rogacze to tylko biogaz , cały czas powoli i do przodu jakiś mały agregat by kręciło , zepsute pasze do gówna w kociol do gnicia i przememla wsio w łatwopalny smrodek 

Opublikowano
32 minuty temu, HF86 napisał:

biogazownie stawiaj. 

podobno proces fermentacji jest w stanie dużo rozłożyć 🤫

Chłopie "zapachy sezonowe" z rolnictwa im przeszkadzają, zapachy kiszonek, odpadów pochodzenia zwierzęcego a nie przeszkadzało by im wąchać smrodu z pisowców, peowcow, pslowcow, konfederatów, działaczy agrounii i reszty tego syfu? 

Opublikowano
14 minut temu, gregor1284 napisał:

Pytałem bogoli stąd jak mają porobione baseny w chałupach to żaden nie odpowiedział... 

szambo kupujesz bez pokrywy , glazurą środek okładasz i basen jak ta lala 

Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał:

szambo kupujesz bez pokrywy , glazurą środek okładasz i basen jak ta lala 

Koszty utrzymania takiego basenu rocznie są porównywalne z ogrzewaniem domu. 

Opublikowano
kris91 napisał:

konteno napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał: u mnie jest ,,zimna,, klatka schodowa na strych i tam mostek do ocieplenia u mnie to samo , a że sąsiaduje z łazienką to tam zawsze zimno pomimo że kaloryfera 2 blachy a pomieszczenie tylko2,5x1,7

A nie możecie styropianem zastawić wejście? Znaczy nie drzwi, tylko na samej górze ten właz, ja zastawiam co roku i ciepło trzyma 🤔

tak trochę nie za bardzo zastawić 🤷‍♂️ drzwi sa na górę ale na samą to nie bardzo myślałem zaizolować styromianem i jakieś drewniane stopnie przykręcić

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

tak trochę nie za bardzo zastawić 🤷‍♂️ drzwi sa na górę ale na samą to nie bardzo myślałem zaizolować styromianem i jakieś drewniane stopnie przykręcić

To drzwi na strych ? Jeśli tak wystarczy przykleić do drzwi od strony strychu styropian. 

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

Starą pierzynę powies w drzwiach od strychu 🤭

Połóż styropian na schodach, połóż siatkę i zaciagnij klejem 

Opublikowano
22 minuty temu, konteno napisał:

u mnie to samo , a że sąsiaduje z łazienką to tam zawsze zimno pomimo że kaloryfera 2 blachy a pomieszczenie tylko2,5x1,7

nie głupi pomysł , matka jabłka zawsze suszyła antonoovkę na papierze do pieczenia na dachu blaszaka ale to na zewnątrz i muchy miały za dużo do powiedzenia , ciekawe jak na strychu by to szło bez słonka bo też piekarnik a kiełbasy schły wyśmienicie 

O suszone jabłka to ja lubię, tylko nie osrane przez muchy 🙄

Opublikowano
Baks00 napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

Starą pierzynę powies w drzwiach od strychu 🤭

Połóż styropian na schodach, połóż siatkę i zaciagnij klejem 

nie mam sarej 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v