Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, mf362 napisał:

Świętokrzyskie TLW 

Kiedy piła nie chce odpalić a nie dokończyłes roboty w lesie ..

Jest parę kilometrów, ale też nie kosmos

• Like 1
Opublikowano

No i dojechała kolejna porcja producentów łobornika. Sprzedaż 🐂🐃🐄 na ten rok zakończona. Ciekawe czy jeszcze jakieś zakupy żywiny poczynię. 🤔

Stan wyrównany i zwiększony.

Opublikowano

Pierony jasne , czemu mnie tylko jedna osoba obserwuje na AF 🤔

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

Pierony jasne , czemu mnie tylko jedna osoba obserwuje na AF 🤔

Nie chcą się przyzwyczajać na te kilka dni. 😉

I tak zaraz konto usuniesz żeby na nowo odrodzić się pod innym nickiem.

Karol6130 napisał:

2 minuty temu, Bananek napisał:

Ty chyba chory. Na czym tyle trzymać? 250 to nawet kopytek nie ma.

Ale pewnie racic z 1000 będzie 

Nie chciałbym. Toć to więzienie.

Wystarczy to co mam.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja nie jestem mechanikiem i nie rozumiem nic z tego co piszesz... Chcę uniknąć czegokolwiek drogiego, jak najtańsze rozwiązanie zastosować bo to i tak mnie pewnie przeżyje a na udźwigu mi nie zależy bo nic cięższego niż siewnik nie podnoszę. 

Całe nieszczęście tego podnośnika to mały otworek w cylindrze. Jego zadanie to ograniczenie wysuwu siłownika. Ten otworek wymusza stosowanie pierścieni stalowych na tłoku które siłą rzeczy przepuszczają. W XXI wieku można sprawę rozwiązać absolutnie nie jest to jednak bardzo tanie wymaga wymiany zespołu siłownika na taki który otworu nie posiada wtedy stosuje się uszczelnienia typowo siłownikowe. Ograniczenie rozgrywa się zaworem odcinającym:

Zawór zwrotno odcinający ze sprężyną gwinty: M22x1.5 przepływ: 80L/min ciśnienie max: 400bar sklepDLArolnika.pl

Łączy się go dorobionym cięgnem z ramieniem podnośnika. Rozwiązuje to problem raz na zawsze. 

Najtaniej i naj rozsądniej jest kupić taki zawór i zamontować go na wężu i puki co sterować nim ręcznie. Jeśli to nie pomoże sam zdecydujesz czy zrzucać plecak i wymieniać siłownik. 

Dla zainteresowanych napiszę jak zmienia się siła siłownika:

ciśnienie max 135bar= 5,4 tony siły wypychającej 

ciśnienie max 180bar= 7,2 t czyli z prostych obliczeń proporcji wynika że z 700kg udźwig wzrasta do 950kg. 

Opublikowano
21 minut temu, TheraRolnik napisał:

No jak to na czy ... 

Sianko ode mnie kupować i trzymać 😁

bydło by zasmakowało  wyśmienitego siuwaru ...😛 

Opublikowano
6 minut temu, hubertb napisał:

Całe nieszczęście tego podnośnika to mały otworek w cylindrze. Jego zadanie to ograniczenie wysuwu siłownika. Ten otworek wymusza stosowanie pierścieni stalowych na tłoku które siłą rzeczy przepuszczają. W XXI wieku można sprawę rozwiązać absolutnie nie jest to jednak bardzo tanie wymaga wymiany zespołu siłownika na taki który otworu nie posiada wtedy stosuje się uszczelnienia typowo siłownikowe. Ograniczenie rozgrywa się zaworem odcinającym:

Zawór zwrotno odcinający ze sprężyną gwinty: M22x1.5 przepływ: 80L/min ciśnienie max: 400bar sklepDLArolnika.pl

Łączy się go dorobionym cięgnem z ramieniem podnośnika. Rozwiązuje to problem raz na zawsze. 

Najtaniej i naj rozsądniej jest kupić taki zawór i zamontować go na wężu i puki co sterować nim ręcznie. Jeśli to nie pomoże sam zdecydujesz czy zrzucać plecak i wymieniać siłownik. 

Dla zainteresowanych napiszę jak zmienia się siła siłownika:

ciśnienie max 135bar= 5,4 tony siły wypychającej 

ciśnienie max 180bar= 7,2 t czyli z prostych obliczeń proporcji wynika że z 700kg udźwig wzrasta do 950kg. 

Ja mam 175 bar i różnica pomiędzy tym a 135 bar w udźwigu jest bardzo odczuwalna. Na 135 wycinak z qq uniósł na max 10 cm. Teraz podnosi do końca

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

No było by dziwne jak byś miał sześćdziesiąt dwie i pół krowy ;) 

Krowy nie mają kopyt, mają racice, byk też 

A banan pisze szyfrem i ma 250 byków, bez 🥚, i karmi paszowozem 🤭

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Ja mam 175 bar i różnica pomiędzy tym a 135 bar w udźwigu jest bardzo odczuwalna. Na 135 wycinak z qq uniósł na max 10 cm. Teraz podnosi do końca

Zgadza się, dodatkową słabością tego ciągnika jest słabe filtrowanie. Gdyby zamiast butli powietrza zapodać tam zbiornik z olejem pojemności 25l wszystkie problemy znikną jak ręką odjął. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v