Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, konteno napisał:

gorzej jak ten co uprawia ziemię złoży wniosek za właściciela i wszystkich dopłat nie odda właścicielowi i dzierżawy

a jakie masz , grzanie , zwykłe grzejniki czy podłogówke? 

Jakie gorzej, dopłata należy się rolnikowi ,,uprawiającemu ziemię". W Belgii jak powiedziałem o takim procederze jak jest u nas że rolnik dopłaty oddaje za dzierżawę to w głowę się pukali🙆‍♂️

LRA 5⁰

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
32 minuty temu, kris91 napisał:

Ludzieee, jak odprenumerować ten tygodnik rolniczy? 🤔

na proboszcza przepisz. 

Opublikowano
9 godzin temu, konteno napisał:

gorzej jak ten co uprawia ziemię złoży wniosek za właściciela i wszystkich dopłat nie odda właścicielowi i dzierżawy

a ja biorę decyzję o płatnościach, jadę, pokazuję ile podstawowa za ten rok razy hektary i sprawa rozwiazana. 

Opublikowano

Jak dzierżawca by złożył wniosek o płatność to na jesieni by zszedł z pola 

Dodatkowo w okolicy nie dostał by już dzierżawy 

W okolicy ci co mają pole a nie gospodarzą żyją znacznie lepiej od tych co gospodarzą 

Jak jęczeli że nawóz drogi i nie wiedzą czy będą siać to na jesieni siał ktoś inny 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kris91 napisał:

Ludzieee, jak odprenumerować ten tygodnik rolniczy?

poczekac do końca prenumeraty

21 minut temu, Karol6130 napisał:

W okolicy ci co mają pole a nie gospodarzą żyją znacznie lepiej od tych co gospodarzą 

u mnie odwrotnie ale to dlatego że mało ha i tylko postawowe płatności ,brak zwierzaków, dotowanych przedplonów/poplonów, suszowego, upraw ponadprzeciętnie dopłacanych , ci którzy dzierżawią ode mnie robiąc co chcą mają lepiej , więcej droższych aut i ciągników , chaupy też wieksze nowsze a w domu dostatniej, z etatu na te same koszty i poziom życia i mechanizacji nie jestem w stanie sobie pozwolić niż ci co na mojej ziemi się gospodarzą , nikt nie chce się dogadywać by przyjechać zrobić co i kiedy trzeba lub mi by pasowało nawet przy najmniej wymagających uprawach zbożowych wiedząc że w na 3 zmiany pracuję i ile mam czasu do dyspozycji poza praca , każdy swego lepszego sprzętu mi szkoduje a sam nie ma czasu na robienie mi jakichkolwiek usług bo swego pilnuje oraz jednocześnie wmawia nieopłacalność posiadania swojego sprzętu i błędne współpracy z rolnikami z sąsiedztwa koło się zamyka

Edytowane przez konteno
Opublikowano
23 minuty temu, Karol6130 napisał:

Jak dzierżawca by złożył wniosek o płatność to na jesieni by zszedł z pola 

Dodatkowo w okolicy nie dostał by już dzierżawy 

Jak jęczeli że nawóz drogi i nie wiedzą czy będą siać to na jesieni siał ktoś inny 

I kto ma w tym zasługi? Jakby nie było chętnych na taki układ to by nie mieli komu dać w dzierżawę na takich zasadach. A gospodarze dokładali jeden przez drugiego aby wziąć. Dlatego ja miałem przez parę lat dzierżawę, gdzie zapłata opierała się na cenie żyta i dopłaty były moje. Potem to kupiłem a poza tym nic nie dzierżawiłem tylko kupowałem. Szczerze mówiąc to teraz za 2 tys plus podstawowa dopłata to też chętnie mogę komuś wydzierżawić. Wyjdzie podobnie do tego jak obrabiam. Tylko co ja wtedy będę robił🤔

Opublikowano
Dziad932 napisał:

20 minut temu, DANDYS napisał:

To nie dla mnie , dać tyle kasy i gnój wozić

do gnouju też by tam znalazł byłem niedawno po zderzak/pas na lampy

konteno napisał:

u mnie odwrotnie ale to dlatego że mało ha i tylko postawowe płatności ,brak zwierzaków, dotowanych przedplonów/poplonów, suszowego, upraw ponadprzeciętnie dopłacanych , ci którzy dzierżawią ode mnie robiąc co chcą mają lepiej , więcej droższych aut i ciągników , chaupy też wieksze nowsze a w domu dostatniej, z etatu na te same koszty i poziom życia i mechanizacji nie jestem w stanie sobie pozwolić niż ci co na mojej ziemi się gospodarzą , nikt nie chce się dogadywać by przyjechać zrobić co i kiedy trzeba lub mi by pasowało nawet przy najmniej wymagających uprawach zbożowych wiedząc że w na 3 zmiany pracuję i ile mam czasu do dyspozycji poza praca , każdy swego lepszego sprzętu mi szkoduje a sam nie ma czasu na robienie mi jakichkolwiek usług bo swego pilnuje oraz jednocześnie wmawia nieopłacalność posiadania swojego sprzętu i błędne współpracy z rolnikami z sąsiedztwa koło się zamyka

weź 🤦‍♂️ bo jak pijoter smęcisz

Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał:

To i dobrze, przynajmniej się człowiek nie upoci jak krowy u teścia będzie na nową oborę przeganiał 

Karol to Ty mnie o Zetora napastujesz a u Sławka krowy przeganiasz🤔. Nieładnie 🤣😂😜

Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

I kto ma w tym zasługi? Jakby nie było chętnych na taki układ to by nie mieli komu dać w dzierżawę na takich zasadach. A gospodarze dokładali jeden przez drugiego aby wziąć. Dlatego ja miałem przez parę lat dzierżawę, gdzie zapłata opierała się na cenie żyta i dopłaty były moje. Potem to kupiłem a poza tym nic nie dzierżawiłem tylko kupowałem. Szczerze mówiąc to teraz za 2 tys plus podstawowa dopłata to też chętnie mogę komuś wydzierżawić. Wyjdzie podobnie do tego jak obrabiam. Tylko co ja wtedy będę robił🤔

Mariusz będziesz ujem gruszki strącał 😉

• Haha 3
Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

Karol to Ty mnie o Zetora napastujesz a u Sławka krowy przeganiasz🤔. Nieładnie 🤣😂😜

Kuźwa daj już mu te córkę to Zetora zostawi w spokoju. 🤭

Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

Mariusz będziesz ujem gruszki strącał 😉

Ja muszę robić! Ja bym w tym babińcu pół dnia nie zdzierżył 😂🤣. Trzeba wyjść rano i wrócić na wieczór 😜

• Like 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

2 godziny temu, Karol6130 napisał:

To i dobrze, przynajmniej się człowiek nie upoci jak krowy u teścia będzie na nową oborę przeganiał 

nie pozwolę by obcy mi po oborze się szwędał 🤪 u mnie jeee następca

Opublikowano
Przed chwilą, PRIMO napisał:

Kuźwa daj już mu te córkę to Zetora zostawi w spokoju. 🤭

Jak on córki nie bardzo bo się o🥚boi. On tylko Zetora by chciał🤣😂. Bo Sławek nie ma😂🤣

Opublikowano (edytowane)

Jak jondera sprzedasz to też się ucieszysz....

Wszystko zależy od stanu.

Dla mnie np Zetor to bardzo dobry traktor

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

Już 6 lat minęło albo mija jak zetora sprzedałem 😁 i się niezmiernie z tego cieszę 😁🤪

Chyba też tak by trza zrobić🤔. To się Karol na kogo innego przeniesie🤣😂😜

@Pafnucy mi też się podoba i chciałbym se nim jeszcze ciut pobrykać, a tu mnie go chcą zajumać. No musi być dobry bo inaczej by go nie chcieli🤔😉

• Haha 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

Już 6 lat minęło albo mija jak zetora sprzedałem 😁 i się niezmiernie z tego cieszę 😁🤪

Chyba też tak by trza zrobić🤔. To się Karol na kogo innego przeniesie🤣😂😜

@Pafnucy mi też się podoba i chciałbym se nim jeszcze ciut pobrykać, a tu mnie go chcą zajumać. No musi być dobry bo inaczej by go nie chcieli🤔😉

kup furgusona to dopiero zobaczysz 😁😛

trza do kombajnisty dzwonić może by qq wykosił 🤔

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

kup furgusona to dopiero zobaczysz 😁😛

trza do kombajnisty dzwonić może by qq wykosił 🤔

Eeee. Może lepi nie bo będzie jeszcze gorzej jak się Karol dowi😜😁

Po ile u Was koszenie qq?

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

kron pojechał ostatni we wsi qq na kiszonkę kosi

ziarno czy kiszonka ?

Ziarno. Kiszonka to już zrobiona. To u mnie było 1500 za zestaw

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v