Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Jak będę orał na zimę to odczepie 😉taj po ziemniaka, w środę będzie tu siane zboże 

A gdzie napisałem że to zimowa orka 🤔

To po co to orać? Toć to goła ziemia jest.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Pierwszy raz w źyciu będę orał w listopadzie

starość nie radość....

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Ale choć fotel wypróbuję

dedykowany do???????

Opublikowano
19 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Właśnie te dobre bo materiałowe, tamte to skaja.

Nie wygląda

Screenshot_2022-10-31-16-50-31-43.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Pierwszy raz w źyciu będę orał w listopadzie

Ale choć fotel wypróbuję😁

Pfiiiiii ja to trawę w grudniu przed świętami zbierałem a ten się podnieca orką w listopadzie 🤭

3 minuty temu, Leszy napisał:

Żeby ładnie wyglądało 

Bo jak to patrzeć na polu które brzydko wygląda 😉

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

by strukturę stworzyć...

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Lżej to bym nie powiedział, próbowałem ale wolę na jedną rękę. Dwoma to tak jak lejkiem, jedna ręka się lepiej wywinie, druga gorzej, bardziej się człowiek zmęczy machając obiema rękami niż 2x więcej przedreptać.

To tak jak z rowerem . pierwszy raz lecisz na łeb i co ,dalej się nie uczysz ,lepiej piechotą zapier..... . Ach Ty Piotr,jak co se w łeb wbijesz ,tak umarl w butach  .                  Pies dostał żółtaczki  ,no wiecie wy co ,w sobotę zaczął być smutny ,a dziś wet leczy od żółtaczki ,oczy żółte i skóra 🙆‍♀️

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

I u nas pod cmentarzem korki.

Jest zakaz a ludzie i tak parkują. 

Wczoraj policja 60 mandatów że wystawiła. 

Dziś byli do poludnia. 

Handlarze mówią parkującym że nie wolno parkować bo mandaty, a ci nic. 

Parking pod kościołem pusty, na cmentarz od parkingu 200m

Parking prywatny pusty bo trzeba dać 10 zł 

Jakiś Janusz niósł odkurzacz do liści 🙆‍♂️🤦‍♂️

Ale się nie załapałeś?🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

W moim rejonie jeszcze kupę pszenic do siewu, kukurydza się kosi tylko szum, w znacznej części po niej będzie pszenica.

są jakieś mrozy u Was?

u nas nie do pomyślenia taki termin siewu...

Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Pfiiiiii ja to trawę w grudniu przed świętami zbierałem a ten się podnieca orką w listopadzie 🤭

Żeby ładnie wyglądało 

Jak byś tą ceówką co masz przy pługu przeciągnął to by było to samo 

2 minuty temu, Pafnucy napisał:

by strukturę stworzyć...

Plaży? 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Pafnucy napisał:

są jakieś mrozy u Was?

E tam. Na pewno ktoś pomyślał a może I jeszcze i zasieje 🤣

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

są jakieś mrozy u Was?

Mrozy to może w styczniu jakieś. Póki co jedyny przymrozek był 21.10 i to taki ledwo ledwo, bodajże -2 niecałe. Pszenica po kukurydzy siana 22.10 wczoraj już szpilkowała. Siewy początkiem a nawet w połowie listopada nikogo nie dziwią. 

Opublikowano
1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

Jak byś tą ceówką co masz przy pługu przeciągnął to by było to samo 

Eeee no gdzie... 

Chociaż w tym roku łętow mało to szło orać i się nie pchało bo jak dużo było to najpierw talerzówka żeby wymieszać a dopiero później orka 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Pafnucy napisał:

są jakieś mrozy u Was?

To zalezy gdzie w lubelskim. Ojciec jest w trakcie kopania burakow to jeszcze pszenice bedzie sial. @Rolnik1973 a ja jeszcze po dyniach mam nie potalerzowane bo orac od razu to bedsie zapychalo. Mialem wozic obornik ale zpryzmuje i niech czeka do wiosny.

Edytowane przez Belaruss820
Literówka
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Mrozy to może w styczniu jakieś. Póki co jedyny przymrozek był 21.10 i to taki ledwo ledwo, bodajże -2 niecałe. Pszenica po kukurydzy siana 22.10 wczoraj już szpilkowała. Siewy początkiem a nawet w połowie listopada nikogo nie dziwią. 

niby nie aż tak daleko, a klimat całkiem różny...

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, kizak napisał:

To tak jak z rowerem . pierwszy raz lecisz na łeb i co ,dalej się nie uczysz ,lepiej piechotą zapier..... . Ach Ty Piotr,jak co se w łeb wbijesz ,tak umarl w butach  .                  Pies dostał żółtaczki  ,no wiecie wy co ,w sobotę zaczął być smutny ,a dziś wet leczy od żółtaczki ,oczy żółte i skóra 🙆‍♀️

Jak ktoś trochę pomaszerował w kamaszach i za plecami kałacha suwadłem do kręgosłupa potargał, to i nauczyć się siać z dwóch garści mu łatwiej

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
21 minut temu, Pafnucy napisał:

a jak było.... jak byłeś młody...?

weź ... jeszcze kto uwierzy...

O kiedyś to było... Kiedyś to były czasy dziewuchy same się pchały na... Ehh. I węgiel kiedyś był i inne takie 

Opublikowano
3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Eeee no gdzie... 

Chociaż w tym roku łętow mało to szło orać i się nie pchało bo jak dużo było to najpierw talerzówka żeby wymieszać a dopiero później orka 

Dobrze, że paliwo tanie to można jeździć po polach. 😉

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, DANDYS napisał:

a mi wspomaganie jebło w golfie, zawsze tak k**wa jest jak pieniądze mam😭😭

to tak, żeby sie od nadmiaru nie umysliło co... ;)

3 minuty temu, Belaruss820 napisał:

to jeszcze pszenice bedzie sial

siewał w takich terminach?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v