Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dziad932 napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał:

konserwant dodaj....

Jakbym robił jednorzędową to tak , 

Jaki jest dobry ?

sieczkarnia bez aplikatora ? 500 na 2/3ha

Bananek napisał:

Baks00 napisał:

A ja se wysłodki  zaklepalem😀

Mają ludzie zboczenia....

Baks00 napisał:

A ja se wysłodki  zaklepalem😀

Mają ludzie zboczenia....

a niektórzy skojarzenia 🤦‍♂️

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, Baks00 napisał:

To masz marny skup

Nie mam żadnego skupu. W RSP w zeszłym roku oddałem 2250kg przy wilgotności 27%, odebrałem 1650kg i jeszcze stówę dopłaciłem. 

to jak Ci to liczyli ?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, slawek74 napisał:

to jak Ci to liczyli ?

Tak prezes wyliczył i każdy by tak pewnie wyliczył. Przecież oszustwo i zagarnięcie dla siebie to u nas normalność, tym bardziej małorolnego oskubać. Powiedzą potem tak - co bym na tym zyskał, że się zamienię? A tak jeszcze trochę ziarka dla siebie. Dlatego w tym roku trzeba samemu sobie poradzić.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Tak prezes wyliczył i każdy by tak pewnie wyliczył. Przecież oszustwo i zagarnięcie dla siebie to u nas normalność, tym bardziej małorolnego oskubać. 

Przy zejściu do 14% ładnie się dałeś....

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, danielursus3p napisał:

Ogółem ta poliftowa czy jak tam jest ma być 

Kugi i jedynka i dwójka ładne 

Trójka z tym rybim przodem brzydka, to już wolałbym Escape (kuge na stany), przynajmniej jakieś sensowne silniki to ma

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Baks00 napisał:

Przy zejściu do 14% ładnie się dałeś....

Nie ma u nas czegoś takiego jak wymiana 100-100. Musi zarobić bo inaczej Ci powie, że nie warto w ogóle się za to brać. No z 300 kilo w plecy ale kto się będzie o to prawował jak i papierów na to się nie ma żadnych.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Nie ma u nas czegoś takiego jak wymiana 100-100. Musi zarobić bo inaczej Ci powie, że nie warto w ogóle się za to brać. 

Przelicznik +opłata suszeniowa

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Kugi i jedynka i dwójka ładne 

Trójka z tym rybim przodem brzydka, to już wolałbym Escape (kuge na stany), przynajmniej jakieś sensowne silniki to ma

Dokładnie i mi trójka nie pasi.

Trochę rav 4 mi po głowie chodzi

Opublikowano
16 minut temu, slawek74 napisał:

nazwę podaj tego środka

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Baks00 napisał:

Ale tobie to nie potrzebne,bo uj wie jak przeliczają wilgotność 

No to skąd wiedzieć czy oskubali czy nie? Jak będzie miała tylko poniżej 30% to wachluję łopatą. Jak więcej to kwas. 

Najczęściej ceny odnoszą się do 1 t/proc. i wynoszą 7-11 zł za 1 t/proc. Oznacza to, że za wysuszenie tony kukurydzy o wilgotności 30% do poziomu 14% zapłacimy 112-176 zł. Czyli zakładając te ceny i dwie tony to koło 350zł do zapłaty i jeszcze ubytek ziarna o co najmniej 320kg. 

Opublikowano
Dziad932 napisał:

16 minut temu, slawek74 napisał:

nazwę podaj tego środka

https://www.sano.pl/doradztwo/Zakiszanie-kukurydzy/

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

No to skąd wiedzieć czy oskubali czy nie? Jak będzie miała tylko poniżej 30% to wachluję łopatą. Jak więcej to kwas. 

Miałeś 2250 przy wilgotności 27 zejdz do 14% to ile procent różnicy???

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Dokładnie i mi trójka nie pasi.

Trochę rav 4 mi po głowie chodzi

A mi taki model chodził po głowie, tyle ze z 2.0T pod maską, tym 240KM, ale chyba kasę na co innego wydam, póki co jest czym jeździć, jeszcze nie stare są te samochody co mam, a lepiej te kasę wydać na coś co pieniądze rozmnoży 

https://www.olx.pl/d/oferta/ford-escape-4x4-pierwszy-wlasciciel-w-polsce-stan-bardzo-dobry-CID5-IDQ9n25.html

Opublikowano
Przed chwilą, Baks00 napisał:

Miałeś 2250 przy wilgotności 27 zejdz do 14% to ile procent różnicy???

Przyjmuję, że 350kg na pewno odpadłoby przez wilgotność. Więc zostaje 1900kg i do zapłaty koło 300-350 złociszy sugerując się to ceną za tonoprocenty. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v