Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

bez przesady. czasu raczej Ci nie brakuje?

No nie brakuje ale to bezsensowna robota, musiałbym 1000 ziaren wybrać, ważyć, doniczkę i posiać żeby próbę zrobić, wolę ziemniaków za ten czas z meter przebrać. 

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

no to cza dwóch. ja sam. wolę w woreczkach przyczepką zawieść na pole. a potem ciach wór w siewnik...

No tak. Mi ojciec jeszcze pomaga. Za kierowcę robi, a i wiadrami macha jak trzeba. Przy domu to sobie podjadę siewnikiem.

Na przyszłość będę szukał kwalifikatów z niskim mtn.  Kryła jak w tamtym roku Rotondo 101kg na ha, czy wcześniej Probus 105kg, euforia 110kg...

Opublikowano
2 minuty temu, DANDYS napisał:

kobite zostawileś ?

Nie, jest i ma się dobrze 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

No nie brakuje ale to bezsensowna robota, musiałbym 1000 ziaren wybrać,

a pies z liczeniem. zacznij od zmniejszenia normy.

a zresztą . po co ja namawiam? ....

Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Pioter cięższa ziemia u ciebie? 175 kg/ha

Na dwóch kawałkach takiej wielkości bryły wyłażą, sieję tam od 250 kilo w górę. Jak jare to ze 200. W tym roku tam ziemniaki były a na wiosnę będzie mieszanka, przez zimę może trochę mrozu będzie to to "uprawi".

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

No tak. Mi ojciec jeszcze pomaga. Za kierowcę robi, a i wiadrami macha jak trzeba. Przy domu to sobie podjadę siewnikiem.

Na przyszłość będę szukał kwalifikatów z niskim mtn.  Kryła jak w tamtym roku Rotondo 101kg na ha, czy wcześniej Probus 105kg, euforia 110kg...

O to racja wczoraj jak żyto siałem to myk cyk i zrobione bo spać nie trzeba często 

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Inne pole trzeba orać i posiać, na bułki trzeba.

To w drugim roku niech smali sakramencko na tym suchym kawałku, po co to się urabiać 😁

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No nie brakuje ale to bezsensowna robota, musiałbym 1000 ziaren wybrać, ważyć, doniczkę i posiać żeby próbę zrobić, wolę ziemniaków za ten czas z meter przebrać. 

Siejesz, 50szt to 5ominut roboty.

Ważysz 250szt też Max 5 minut.

Ja akurat to lubię. I lubię jak obok kwiatków na parapecie stoją pojemniki z kiełkującym zbożem. Żona trochę mniej🤭

Ale fakt że u Ciebie to sensu nie ma i z powodzeniem sprawdził by się nawet siew rzutowy.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Kurła, to sam zostanę z techniką "po staremu" 🤭

No co zrobić, jeszcze może kobieta będzie do utrzymania 

Edytowane przez Dziad932
Opublikowano

Przed chwilą, Dziad932 napisał:

No co zrobić, jeszcze kobieta będzie do utrzymania 

kobiety też potrafją zarabiać.

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

nawet siew rzutowy.

Siałem. Jakby była bezwietrzna pogoda i równe odstępy to wyszłoby nie najgorzej. Jęczmień tak posiałem, trochę pasków było ale jakby się bardziej przyłożył... 3,5 tony dał, zadowolony byłem tylko, że go strasznie wyłożyło... Za dużo dostał z worka papu, teraz to żadnym uprawom już nie grozi.

Opublikowano
20 minut temu, witejus napisał:

Żeniaczka już przeszła?kopaczkę naprawił?

Nie przeszła , a jak się składa taśmę tylną od spodu ?

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Siejesz, 50szt tot5ominut roboty.

Jakbym miał etykietę na worku to bym może i spróbował, ale nie chce mi się liczyć MTZ. Na pewno wyjdzie, że trzeba by mniej i wtedy z pół worka zostanie i zaś pamiętać o tym na przyszły rok, mieszać z inną odmianą to lepiej wszystko wysiać. 

Opublikowano
12 minut temu, szymon09875 napisał:

17.5 cm w ultimie jest i wg mnie to jest petarda, zwłaszcza w jęczmieniach

Później posiejesz 

19 lejkow na 3 metry. i legancko się krzewi. 

taniutko kiedyś kupiony, bo stare rolniki z poznaniaka nie wyobrażają sobie takiego rozstawu 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Dziad932 napisał:

jak się składa taśmę tylną od spodu ?

Tak samo jak rozpina, tylko na odwrót🤪, szczerze to nie bardzo pamiętam bo wymieniałem jeden pas kilka lat temu, pamiętam tylko że to przeyebana robota i to we dwóch

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Pieter nie wiem ile ty tych ziemniaków wykopałeś ale u mnie ręcznie rodzice wysegregowali w dwa dni na spokojnie ziemniaki z 15 arów i nawet już w paczkach stoją. 

Co do liczenia to idzie szybko 100 ziarniaków sprawdzam masę i mnożę do uzyskania mtn. Siłę kiełkowania robisz w między czasie np w niedziele wrzucasz do doniczki i patrzysz. Możesz też przyjąć sztywne warunki tzn. mtn zgodny z średnią w tej odmianie i siłę kiełkowania 90% jeśli lubisz gęsto. Powinno działać. 

Opublikowano

Kurna, wziąłem startówkę od innego operatora i włożyłem kartę SIM do starego telefonu. Jak tu słowniczek zmienia mi słowa to głowa mała. Wychodzą takie głupoty że nie wiadomo o co chodzi...

Ważysz to  wedle słowniczka zdążysz albo warzywa...🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Pieter nie wiem ile ty tych ziemniaków wykopałeś ale u mnie ręcznie rodzice wysegregowali w dwa dni na spokojnie ziemniaki z 15 arów i nawet już w paczkach stoją. 

Koło 8,5 tony w sumie, do przebrania jeszcze ze 3 do workowania do handlu. Samemu nie nagonisz, jeszcze do worków, na wagę aby w miarę się zgadzało, co innego do wiader i do skrzyni.

Opublikowano (edytowane)

Co wy z tym rozstawem ilość ziaren istotna na m2 i temat zamknięty jedynie wietrzenie łanu lepsze przy szerszym rozstawie 

Podobna sytuacja jest z qq kiedyś co 43 potem co 60 a teraz co 70 czy 75 a obsada ta sama plon podobny 

Edytowane przez Łolek
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v