Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, hubertb napisał:

Egzamin dojrzałości zawsze warto mieć i wcale nie jest trudny. Egzamin zawodowy potwierdza tylko to że nie zmarnowałeś dodatkowego roku w technikum. Samo zdanie zawodu to tak jak byś miał zawodówkę. Nie ujmując nikomu intelektu nie po to chodzi się 4 lata do szkoły, żeby wyjść z niej z wykształceniem niepełnym. 

G...... prawda.Matura w tym momencie jest nic nie warta.Do klasy ze mną chodził kolega który edukację zakończył na 8klasie teraz ma 53ha sadu.Polowa rolników w mojej okolicy to magistrzy różnych kierunków i co dała im matura? Nie matura a chęć szczera zrobi z ciebie milionera

Opublikowano
7 godzin temu, danielursus3p napisał:

To i u mnie barter. Ramki rusztowań, za worek kartofli, przyczepa od sąsiada, bierz moja przyczepę, i tak w nieskończoność. Z sąsiadami trzeba dobrze żyć. Lepiej jak z rodziną. Z sąsiadami na codzień z rodziną na zdjęciu.... 

Ja mam wlasnie takiego kolegę,mieszka kilometr dalej,najwiekszy bamber w okolicy. Ale jak cos mi trzeba np. wczoraj przyjechal dla 10 bel siana specjalnie, to zawsze pomoże. Jemu cos trzeba to na telefon i zaraz bede. Żona sie złości ze mamy swoj sprzet a ktos przyjezdza. Tu w domu nie mają wypracowanej pomocy sąsiedzkiej i dlatego stary ma taką opinie jaką ma. Kiedys szykowalismy zboze na sprzedaz i musialo byc poworkowane,pozyczylem wage elektroniczną to stary z mordą do mnie zeby to zabierac bo "on wage ma" i dymał na odwaznikowej. 

2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

G...... prawda.Matura w tym momencie jest nic nie warta.Do klasy ze mną chodził kolega który edukację zakończył na 8klasie teraz ma 53ha sadu.Polowa rolników w mojej okolicy to magistrzy różnych kierunków i co dała im matura? Nie matura a chęć szczera zrobi z ciebie milionera

A zeby korzystac z MGR, RMG czy MR to im wyzsze wyksztalcenie tym.więcej punktow na starcie. O tyle daje matura ze mozesz isc na studia i dzieki temu.masz.max punktow z wyksztalcenia.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

tylko nie dinaro 🤦‍♂️ na jednym polu z rotondo dało tonę mniej ...

Sławek a ile dało Rotondo ? Aż strach pytać 😊 

8 godzin temu, danielursus3p napisał:

Koledze czy sąsiadowi owszem, obcym ludziom? To tak chyba nie bardzo. Sprzęt się psuje, łożyska, blacha też wieczna nie jest, taśma itd. Sam to będziesz za swoje później naprawial? Na swoje potrzeby to byłoby to wieczne, ale na ileś setek ton to tak średnio 

A chyba że tak , to trzeba kasować bo ludzie zaraz rozpieprzą coś 

8 godzin temu, Karol6130 napisał:

15 ciężarówek wapna musiał by rozwieść. 

Po drodze może coś się popsuć 

Karolek a masz zdjęcie tego sprzętu 

Opublikowano
29 minut temu, Belaruss820 napisał:

Ja mam wlasnie takiego kolegę,mieszka kilometr dalej,najwiekszy bamber w okolicy. Ale jak cos mi trzeba np. wczoraj przyjechal dla 10 bel siana specjalnie, to zawsze pomoże. Jemu cos trzeba to na telefon i zaraz bede. Żona sie złości ze mamy swoj sprzet a ktos przyjezdza. Tu w domu nie mają wypracowanej pomocy sąsiedzkiej i dlatego stary ma taką opinie jaką ma. Kiedys szykowalismy zboze na sprzedaz i musialo byc poworkowane,pozyczylem wage elektroniczną to stary z mordą do mnie zeby to zabierac bo "on wage ma" i dymał na odwaznikowej. 

A zeby korzystac z MGR, RMG czy MR to im wyzsze wyksztalcenie tym.więcej punktow na starcie. O tyle daje matura ze mozesz isc na studia i dzieki temu.masz.max punktow z wyksztalcenia.

OK, Ja nie krytykuję kogoś kto wybrał sobie taką drogę i będzie zbierał jakieś punkty.Osobiscie uważa że w tym momencie jest tyle możliwości ustawienia się w życiu ze tracenie czasu na maturę jest poprostu rozrzutnością.Chlopak tu nie daleko nawet zawodówki nie skończył pojechał do Niemiec jest dekarzem z tym że poprostu ma talent w ręku (samouk) i postawił bez kredytu dom w dwa lata.A jego siostra nauczycielka jeździ rozj.....m Astrą i płacze że nie wie za co węgiel kupi

Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

OK, Ja nie krytykuję kogoś kto wybrał sobie taką drogę i będzie zbierał jakieś punkty.Osobiscie uważa że w tym momencie jest tyle możliwości ustawienia się w życiu ze tracenie czasu na maturę jest poprostu rozrzutnością.Chlopak tu nie daleko nawet zawodówki nie skończył pojechał do Niemiec jest dekarzem z tym że poprostu ma talent w ręku (samouk) i postawił bez kredytu dom w dwa lata.A jego siostra nauczycielka jeździ rozj.....m Astrą i płacze że nie wie za co węgiel kupi

ale matura czy tam inne studia w byciu dekarzem raczej by mu nie przeszkodziła?

Opublikowano
18 minut temu, marcin19071980 napisał:

nawet zawodówki nie skończył pojechał do Niemiec jest dekarzem z tym że poprostu ma talent w ręku (samouk) i postawił bez kredytu dom w dwa lata

Jest co podziwiać i chwalić. 

Opublikowano
22 minuty temu, Pafnucy napisał:

ale matura czy tam inne studia w byciu dekarzem raczej by mu nie przeszkodziła?

Ale i nie pomogła 

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

Trzeba mieć w życiu jakieś zainteresowania, hobby, pasję. 😉 

No fakt, pozostaje życzyć dalszego rozwoju zainteresowań🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Czerwony będzie bo mni w chałupie  żyć nie dadzą, tyko temat się odwleka bo różne takie tam trzeba ogarniać, ale dach jebne szary na mfa go wystylizuje 

Ależeś mi pomysła posunął odnośnie mojego tfu łursusa. 😲

Opublikowano
18 minut temu, marcin19071980 napisał:

Moj starszy brat zdal.mature. pojechal do Anglii i jezdzi ciagnikami w polu. Kase zarabia duzą. Zaczynal od łopaty przy okrywaniu flizow na sałacie,ganiał ptactwo. Pozniej zrobił prawko na ciagnik i od starych rupci teraz ma mf i tylko rozklada i zwija fliz. Do Polski przyjezdza na 4 miesiące i na wszystko go stac. Dwóch pozostalych bez matur tez sie kasy dorobili za granicą. A ja skonczylem studia i rypie za najnizszą krajową i łażę przy ogonach. Jedynie satysfakcja rodzicow ze jeden syn ma wyzsze wyksztalcenie, a wydawalo sie ze wyzej zajde ale los tak chcial

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Kiedys szykowalismy zboze na sprzedaz i musialo byc poworkowane,pozyczylem wage elektroniczną to stary z mordą do mnie zeby to zabierac bo "on wage ma" i dymał na odwaznikowej. 

A to na elektronicznej samo się waży? Nie trzeba dymać? 

Opublikowano
9 minut temu, Belaruss820 napisał:

Jedynie satysfakcja rodzicow ze jeden syn ma wyzsze wyksztalcenie, a wydawalo sie ze wyzej zajde ale los tak chcial

i żałujesz że jesteś wykształcony?

Opublikowano

Może nie żałuje wykształcenia ale zmarnowanego czasu pewnie tak.Mam mistrza mechaniki pojazdowej i powiem szczerze że gdybym nie miał do tego drygu to w szkole h...... się nauczysz.To samo bym opanował i bez szkoły.

32 minuty temu, hubertb napisał:

Jest co podziwiać i chwalić. 

Jest bo chłopak radzi sobie lepiej niż większość maturzystów techników i studentów

Opublikowano
radekz200 napisał:

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Niech kosmity widzą gdzie krowiorz mieszka 😂

@radekz200

Wiele za hektar? 

U nas 1400 liczą brać za koszenie, wożenie i ugniatanie 

Za koszenie z wożeniem od 1100 do 1300

tego byleco też 😱🤦‍♂️

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

A jużem myślał że on ciebie chciał kryć 🙆‍♂️🤭😉

Siemanko 🙋‍♂️

Czerwony będzie bo mni w chałupie  żyć nie dadzą, tyko temat się odwleka bo różne takie tam trzeba ogarniać, ale dach jebne szary na mfa go wystylizuje 

Marek co ty oszalał , fynda na MF będziesz malował ☺️

Opublikowano

W czasie gdy zdawałem maturę ,matura była wyżej ceniona niż teraz studia .Dopiero w latach dziewięćdziesiątych tych ,,studii'' nasrało ,wszędzie powstawały filie filli ,i z sąd ludzie co zdawali maturę na przełomie osiemdziesiątych na dziewięćdziesiąte lata ,mają do tego szacunek . Jak widzę teraz ,to byle kretyn ,normalna noga kończy technikum ,dlaczego ? ,ano dlatego że za uczniem idą pieniądze i trzeba go przepchać . Kiedyś było to nie do pomyslenia ,nie umiałeś won [albo w inny przyziemny sposób mogłeś ,,przekonać'' profesorkę ,bo jeśli już kilka to poległeś ,nie stać cię było]

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, marcin19071980 napisał:

Może nie żałuje wykształcenia ale zmarnowanego czasu pewnie tak.Mam mistrza mechaniki pojazdowej i powiem szczerze że gdybym nie miał do tego drygu to w szkole h...... się nauczysz.To samo bym opanował i bez szkoły.

Potwierdzam 

Opublikowano
55 minut temu, marcin19071980 napisał:

Ciekawe jakbyś zmobilizował dzieci do nauki: synu nie musisz się uczyć, ojciec skończył 8 klas i zobacz jakim fyndem jeździ? Znam dużo osób, które z zawodowym wykształceniem ustawili się w życiu, ale znam jeszcze więcej z wyższym, którzy żyją jak pączki w maśle i zarabiają kasę, o której ci z podstawowym mogą sobie tylko pomażyć i za pracę 8 godzin, a nie jak na budowach za 10 albo 12. Zasada jest prosta: kto ma szkołę ten ma lżej

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jacor73 napisał:

Ciekawe jakbyś zmobilizował dzieci do nauki: synu nie musisz się uczyć, ojciec skończył 8 klas i zobacz jakim fyndem jeździ? Znam dużo osób, które z zawodowym wykształceniem ustawili się w życiu, ale znam jeszcze więcej z wyższym, którzy żyją jak pączki w maśle i zarabiają kasę, o której ci z podstawowym mogą sobie tylko pomażyć i za pracę 8 godzin, a nie jak na budowach za 10 albo 12. Zasada jest prosta: kto ma szkołę ten ma lżej

Prawda jak zwykle leży po środku.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
28 minut temu, jajonasz napisał:

A to na elektronicznej samo się waży? Nie trzeba dymać? 

Trzeba,ale na elektronicznej masz lepszą dokladnosc, a tak dosypujesz to nadbierasz i czasu schodzi.

21 minut temu, Pafnucy napisał:

i żałujesz że jesteś wykształcony?

Nie żałuję,bo ile.sie ludzi poznalo to glowa mała. Rozne akcje sie odstawialo.

16 minut temu, marcin19071980 napisał:

Jest bo chłopak radzi sobie lepiej niż większość maturzystów techników i studentów

No moze jedynie tego czasu zmarnowanego,ale co bylo zostawiam za sobą.

Opublikowano
8 minut temu, gregor1284 napisał:

Wyższa Szkoła robienia hałasu 😉

raczej przy przesmyku suwalskim dekarstwo. 

jak się zadekować w razie coś 🤭

Opublikowano
kizak napisał:

W czasie gdy zdawałem maturę ,matura była wyżej ceniona niż teraz studia .Dopiero w latach dziewięćdziesiątych tych ,,studii'' nasrało ,wszędzie powstawały filie filli ,i z sąd ludzie co zdawali maturę na przełomie osiemdziesiątych na dziewięćdziesiąte lata ,mają do tego szacunek . Jak widzę teraz ,to byle kretyn ,normalna noga kończy technikum ,dlaczego ? ,ano dlatego że za uczniem idą pieniądze i trzeba go przepchać . Kiedyś było to nie do pomyslenia ,nie umiałeś won [albo w inny przyziemny sposób mogłeś ,,przekonać'' profesorkę ,bo jeśli już kilka to poległeś ,nie stać cię było]

prawda 👍 a to co tu niektórzy wypisują to 😱🤦‍♂️🥺

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v