Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

I jak 🤨 inspiracja najszła czy dalej niemoc twórcza?

Opublikowano
Przed chwilą, Dziad932 napisał:

Ja tylko mocznika zamówiłem 2 palety , saletrzak i jakiś pulmix kupiłem w marcu , powinno starczyć 

czyli drogo nie jest, skoro kupujeta...

Opublikowano
4 minuty temu, Dziad932 napisał:

Dwa razy miałem saletrosan ,raz 26 i drugi raz 30 , więcej tego nie kupię na moich ziemiach nie widziałem szału przy starcie 🤨 , wolę saletrę+kiseryt lub saletrzak zboże o wiele lepiej wygląda 

Saletra lepiej krzewi,natomiast saletrosan zawiera siarkę która pomaga przyswajać azot.

Ten rok na pierwszą dawkę saletrosan 30 a później saletra(200,150kg)

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

czyli drogo nie jest, skoro kupujeta...

Nie wiem , ale raczej drogo , tylko że  zanosi się jeszcze drożej ,a pieniądze na koncie też uja warte , z rolnictwa żyje więc coś trzeba zabezpieczyć na przyszły sezon

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

I jak 🤨 inspiracja najszła czy dalej niemoc twórcza?

naszła bo musiała.

miałem dopytać trochę, ale wyczułem niechęć.

se sam poradze...

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

Saletra lepiej krzewi,natomiast saletrosan zawiera siarkę która pomaga przyswajać azot.

Ten rok na pierwszą dawkę saletrosan 30 a później saletra(200,150kg)

Dlatego daje saletra+kiseryt , siarka i magnez 

Opublikowano
51 minut temu, bratrolnika napisał:

Bosch GSR 18V bardzo fajnie się sprawuje 

mam stare gsr 12V , mocy z nowszych to jej dorównują dopiero bezszczotkowe

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

żonkę pomęczysz, może w końcu potomka zrobisz...

wątpie , od wylizania brzoskwinki w ciąże sie nie zachodzi

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

rolnik postepowy ile dalo od soboty bo bylem poza terenem ??

za stodołe  poszłeś?

Opublikowano
8 minut temu, HF86 napisał:

nie prawda. po 20

A może i po 3. Miałem okazję na ten sezon kupić mocznik oo 3,8 mówi mi znajomy kupuj . To mu powiedziałem że drogi to już nie zdrożeje. Przed siewem kukurydzy płaciłem 5,5.

Opublikowano
Przed chwilą, konteno napisał:

od wylizania brzoskwinki w ciąże sie nie zachodzi

skąd to możesz wiedzieć?

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

naszła bo musiała.

miałem dopytać trochę, ale wyczułem niechęć.

se sam poradze...

Ej ej ej 🤨 żadna niechęć tylko ostatnio gorsze samopoczucie. 😫

Opublikowano
Przed chwilą, PRIMO napisał:

Ej ej ej 🤨 żadna niechęć tylko ostatnio gorsze samopoczucie. 😫

życzę lepszego.    od serca!

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

4500 saletra a Polifoska 6 4800. Ceny z dziś. Kwalifikat jęczmienia 2900zł, pszenica Metronom 3400. 

3100pszenice a 2700 jeczmienie. 

jeczmien na 2 ha będzie kwalifikat. 

pszenica swoja bo oscistej nie mają późnej i przewodki a muszę późno siać 

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

pszenica swoja bo oscistej nie mają późnej i przewodki a muszę późno siać 

Ja byłem tylko po wapno to zerknąłem na cennik. Z pszenicą jeszcze nie dzwonią, mam ościstą Mewę zamówioną po około 3200. Ale to tylko worek na spróbunek bo nigdy ostki nie siałem.

Opublikowano

życzę lepszego.    od serca!

Nie czepiaj się. 🤨

Miałem podesłać Ci fotki jak to u mnie wygląda ale za dużo ostatnio na głowie i umkło mi. 😟

Opublikowano

nie czepiam. rozumiem.

będziesz miał chwilkę to ustawienia na jakich robisz by mnie ciekawiły.

ale nie ponaglam...

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja byłem tylko po wapno to zerknąłem na cennik. Z pszenicą jeszcze nie dzwonią, mam ościstą Mewę zamówioną po około 3200. Ale to tylko worek na spróbunek bo nigdy ostki nie siałem.

mi to od dzików potrzebne. 

ostki nie lubią, tak samo i jeczmien ozimy im nie smakuje. 

Opublikowano
3 minuty temu, Baks00 napisał:

??????? Masło maślane 

Że co 🤔 

Opublikowano

będziesz miał chwilkę to ustawienia na jakich robisz by mnie ciekawiły.

Jutro postaram się wstawać fotki o ile nie zapomnę. 🤪

Jakie i czego ustawienia?🤔

Opublikowano

Ja chcę spróbować tylko z tego względu, że zawsze ładnie wygląda i oko cieszy... A ponoć ziarko też ładne. Sypie z tego co się słyszy mniej niż zwykła ale spróbować na jednym kawałku po kukurydzy można. 

1 minutę temu, HF86 napisał:

mi to od dzików potrzebne. 

ostki nie lubią, tak samo i jeczmien ozimy im nie smakuje. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v