Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, malaczarna napisał:

Dla mnie krowy mleczne to dla pracowitych ludzi biznes

Nie tyle problem z pracą samą w sobie jest, a z koniecznością jej codziennego wykonania. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, hubertb napisał:

A co ludzie w miastach mają zrobić? Umrzeć z głodu? Duży rolnik produkuje dla nich. Z jednego hektara obecnie rodziny nie utrzymasz, przestań się z tymi starymi komuchami zadawać. 

Słuchaj, taki Pietrek żyje sobie u boku rodziców sam i dużo filozofuje jakie to ma małe potrzeby, byśmy widzieli jakby miał kobitę i kilka dzieci czy byłby taki cwany, zaraz odpowie że dlatego woli być sam, tylko takie gadanie to o kant d*py rozbić jakby tak wszyscy pieprzyli.

Edytowane przez Desperado
  • Like 2
Opublikowano
17 minut temu, malaczarna napisał:

a codziennie się nie niosą

mają chociaż z jednego koguta do zabawy ? się nie niosą niektóre ? nie podkładasz zalążonych jaj pod kwoki by mieć swoje kurczaki? 

24 minuty temu, gregor1284 napisał:

matko ile to mleka musi dać a ile pożre,

jak się nie ma warunków by dawała tyle ile by dała w gospodarstwie macierzystym z którego przyjechała to się nie kupuje, niejeden mniejszy myślał że kupnem jałówek  poprawi mleczność stada a się na tym przejechał bo nie sprostał oczekiwaniom zwierzęcia swoim dobrostanem

13 minut temu, HF86 napisał:

Po co to jeść jak i tak gówno z tego i dalej brzuszek pusty 🙄

ale rośnie 

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Mówisz 

Ja leń 

IMG_20220821_223159.jpg

A co sobie idziesz do obory kiedy chcesz czy kiedy musisz? Jak doisz o 5 rano to nie mów że pójdziesz o 10 bo ci się wcześniej nie chciało... Co wtedy będzie? Byczek czy jałówka?

Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał:

mają chociaż z jednego koguta do zabawy ? się nie niosą niektóre ? nie podkładasz zalążonych jaj pod kwoki by mieć swoje kurczaki? 

Mają koguty. Nie wmawiaj mi że kura niesie się codziennie. Nie bawię się w kwoki i kurczaki bo wylęga mi się zawsze więcej kogutów i się strasznie tłuką a małe kurczaki zjadają koty sąsiada przeważnie. 

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

A jedna osoba to ile zje? Ile prądu wykorzysta? Ile wody? 

Tu nawet o to nie chodzi byle mało trzeba żeby żyć, żyć a żyć to też robi dużą różnicę, żyć tylko po to żeby jeść, spać i sr**, to co to za życie?

Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał:

Mają koguty. Nie wmawiaj mi że kura niesie się codziennie. Nie bawię się w kwoki i kurczaki bo wylęga mi się zawsze więcej kogutów i się strasznie tłuką a małe kurczaki zjadają koty sąsiada przeważnie. 

Większość kur niesie się codziennie 👍 

Np. jest 25 kur a jajek około 20 no to raczej nie możliwe żeby niosły co drugi dzień 👍 

Dostają pszenicę i pasze dla kur kupną 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

A jedna osoba to ile zje? Ile prądu wykorzysta? Ile wody? 

Gospodarstwo nawet małe wykorzystuje sporo prądu, dość dużo wody a je może nie tyle co świnia ale nie zje wszystkiego a to już dość spory problem. 

1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Większość kur niesie się codziennie 👍

No ale nie wszystkie, jest też spora zależność od pory roku. Chyba że to nie jest wolny wybieg tylko ferma ale to już nie to samo. 

Opublikowano

Ja nic nie muszę, chcieć też nie chce, po prostu idę. 

Nie mam żadnych zobowiązań, dlatego też dużo firm ma zemną problem.

Chodzę o 5 i też są problemy w stadzie, jak bym poszedł o 10 to były by większe. 

Co będzie? Kasy nie będzie. 

Czyli ze mnie gorszy leń, pazerny leń jestem 😂

Byczek, długo robiony. 

Krowa inseminowana 5 dni dzień po dniu, plus zastrzyk na owulację, aż taki pazerny byłem😂

Mądre ludzie mówią że pęcherzyk który nie pęknie 3 doby będzie torbiel. 

A tu byk jak dąb. 

Simental mleczno mięsny. 

Iść wydoić, oxytocyna już działa 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Ja nic nie muszę, chcieć też nie chce, po prostu idę. 

Nie mam żadnych zobowiązań, dlatego też dużo firm ma zemną problem.

Chodzę o 5 i też są problemy w stadzie, jak bym poszedł o 10 to były by większe. 

Co będzie? Kasy nie będzie. 

Czyli ze mnie gorszy leń, pazerny leń jestem 😂

Byczek, długo robiony. 

Krowa inseminowana 5 dni dzień po dniu, plus zastrzyk na owulację, aż taki pazerny byłem😂

Mądre ludzie mówią że pęcherzyk który nie pęknie 3 doby będzie torbiel. 

A tu byk jak dąb. 

Simental mleczno mięsny. 

Iść wydoić, oxytocyna już działa 

A co za różnica o której jak by były odstępy doju równe 🤔 Tzn o 10 i 22

Opublikowano
Przed chwilą, malaczarna napisał:

ja przy kurach u siebie nie chodzę bo to matki hobby na emeryturze ,tyle co naście lat temu wybieg trochę reperowałem i obornik wywalam 2-3 x w roku i kur 1/5tego co u Ciebie pewnie 

wybieg wygrodzony że komar nie wsadzi a na noc wyjścia niosek i kury z kurczakami zamykane , z wylęgiem i u nas też tak jest w sumie że kogutów więcej ale zawsze to rosół lepiej smakuje 

Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

A co za różnica o której jak by były odstępy doju równe 🤔 Tzn o 10 i 22

O 22 to się odpoczywa. Czasem jak termin z robota goni to tak, ale nie dzień w dzień. 

Opublikowano

U krów nie ma "czasem" lepiej doić je codziennie późno nic wcześnie a "czasem" późno 

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

O 22 to się odpoczywa. Czasem jak termin z robota goni to tak, ale nie dzień w dzień. 

Opublikowano

Znam takich co doją o 16 ale co to za robota .... Rano ogarniesz bydło, najesz się to już masz prawie południu, pojedzie na pole to zaraz musisz wracać bo oprzęt 

Skończysz oprzęt masz 19 i uj wie czy jechać jeszcze na pole czy iść spać 

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

O 22 krowy doic? Panie to szkoda dnia i wieczora.

Opublikowano
25 minut temu, konteno napisał:

jak się nie ma warunków by dawała tyle ile by dała w gospodarstwie macierzystym z którego przyjechała to się nie kupuje, niejeden mniejszy myślał że kupnem jałówek  poprawi mleczność stada a się na tym przejechał bo nie sprostał oczekiwaniom zwierzęcia swoim dobrostanem

9

U znajomego to był gwóźdź do trumny. 100tys jalowki z których cielaka się nie dochował i 40 pasze i weci 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v