Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Żeby to miało sens to trzeba go postawić na rogu działki. 

To zależy od sytuacji danej działki. Ma być tak żeby pies/koty oraz wiatr nie przewróciły kosza. Przecież nigdzie nie pisałem że musi być zorientowany w bramie tylko w ogrodzeniu. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

To bramę ma przy samej drodze? 

Bogacz 

No nie przy samej drodze, z początku jest kawałek łąki, potem ule a potem kawałek pola. Dopiero dom a za nim stodoła, garaż i z tyłu jeszcze pół morgi pola. Działka wąska ale długa. On wystawia pod drogę, ja pod bramę bo mam zaraz obok bramy drogę. Dla mnie ani krzty wygody.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

tylko w ogrodzeniu. 

I co to da? Może dla Ciebie to wygoda, zależy od działki. Większość ludzi tak jak z "płytami obornikowymi" u nas to chowa - gdzieś z tyłu, za budynkami i żeby tego widać nie było.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Karol6130 napisał:

Taki mf255 i jego hydraulika to ciągnik tylko do rozsiewacza z linkami. 

Powiem tak, maksymalnie 1000zł i masz jednoczesne korzystanie z podnośnika i hydrauliki zewnętrznej w MF255 ;) Dodatkowy rozdzielacz, parę węży hydraulicznych i gotowe .

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

I co to da? Może dla Ciebie to wygoda, zależy od działki. Większość ludzi tak jak z "płytami obornikowymi" u nas to chowa - gdzieś z tyłu, za budynkami i żeby tego widać nie było.

Daje tyle że jest bezobsługowe 

Przyjeżdża śmieciara i zabiera sama, nie trzeba pamiętać żeby wystawić worki, kosz. 

Wiatr tego nie rozwieje w przypadku nieodebrania śmieci 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

I co to da?

Kotopsy i i inne myszojeże nie wywalają tego kosza do góry nogami. Ja mam taki boks i nie muszę wartować przy koszu. Sąsiad wyciąga do drogi to kosz zamyka prowizorycznym zamknięciem. Śmieciarze jak przyjadą to otwierają. Chyba że zamarznie w zimie to wtedy nie odbiorą mu śmieci. 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Powiem tak, maksymalnie 1000zł i masz jednoczesne korzystanie z podnośnika i hydrauliki zewnętrznej w MF255 ;) Dodatkowy rozdzielacz, parę węży hydraulicznych i gotowe .

Mówisz o wpięciu podnośnika pod rozdzielacz hydrauliki zewnętrznej? 

Tak się składa że mam wolny dwusekcyjny i miałem przerobić 

Opublikowano

No jak ktoś ma sklerozę albo tyle zajęć, że zapomina spojrzeć na kalendarz to tak. Choć to zależy też od ilości ludzi w domu - jak u sąsiada jest ich 9 to wiadomo, że tego będzie multum. Ale tak jak u mnie czy u drugiego sąsiada, który mieszka tylko z żoną to nawet jak się zapomni wystawić to się krzywda nie stanie. Jeszcze kiedyś jak był popiół to wiadomo, trzeba było pamiętać - a nieraz był kosz 200l i dwa stare metalowe. A teraz raz w miesiącu ani połowy kosza 200l nie ma.

2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Daje tyle że jest bezobsługowe 

Przyjeżdża śmieciara i zabiera sama, nie trzeba pamiętać żeby wystawić worki, kosz. 

Wiatr tego nie rozwieje w przypadku nieodebrania śmieci 

1 minutę temu, hubertb napisał:

Kotopsy i i inne myszojeże nie wywalają tego kosza do góry nogami. Ja mam taki boks i nie muszę wartować przy koszu. Sąsiad wyciąga do drogi to kosz zamyka prowizorycznym zamknięciem. Śmieciarze jak przyjadą to otwierają. Chyba że zamarznie w zimie to wtedy nie odbiorą mu śmieci. 

Mój stoi w stodole. Dużo ludzi trzyma to pod dachem - w szopie czy garażu. Ja wyciągam dzień wcześniej wieczorem pod bramę, worki obok tego i niech stoi.

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Mówi akurat głupoty w przypadku tego ciągnika. Jedynym logicznym sposobem jest dołożenie pompy zębatej. 

Opublikowano
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Montujesz drugi rozdzielacz przez tuleję ciśnieniową do rozdzielacza hydrauliki zewnętrznej, tylko najlepiej żeby ten rozdzielacz miał funkcję pływającą, i wyjście z tego rozdzielacza podpinasz w miejsce gdzie podłącza się siłownik wspomagający TUZ.

Opublikowano (edytowane)

Mówi akurat głupoty w przypadku tego ciągnika. Jedynym logicznym sposobem jest dołożenie pompy zębatej. 

Nie mówię głupot ;) Zostaje normalne sterowanie TUZ na środkowym ustawieniu dźwigni pod fotelem, a jak przestawisz na hydraulikę, to działa normalnie hydraulika plus sterowanie podnośnikiem w stylu C-330 ;) Mam tak zrobione w MF-255 i Ursusie 4512 i bardzo sobie chwalę, i nie potrzebne są żadne dodatkowe pompy ani nic w tym stylu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pafnucy napisał:

Wstawajta! 

Koguty pieją! 

U ciebie też słychać tego diabelnego koguta mojego sąsiada, który już od półtora miesiąca zaczyna piac pomiędzy 3.15 a 4 rano???

20 minut temu, Karol6130 napisał:

Nawet bardzo daleko. 

Żeby to miało sens to trzeba go postawić na rogu działki. 

Przy bramie to wygląda jak pół d... za krzaka. 

Akurat u mnie do rogu działki byłoby bliżej niż tam gdzie aktualnie kosz stoi

19 minut temu, Łolek napisał:

@bratrolnikanie wiem gdzie  byłeś  w tym Ciechocinku bo będąc  w tej klinice mam wręcz odmienne  zdanie 

No to się ciesz 

Zaraz poszukam na mapach Google tej knajpyco pisałem, to pójdziesz i sprawdzisz czy dalej kelnerzy kurwują na kucharza 

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

U mnie to po pierwsze nie do pomyślenia po drugie koty włażą do stodoły. 

Dla Ciebie tyle rzeczy jest nie do pomyślenia, że głowa mała. U mnie koty nie wchodzą to pozamykane praktycznie cały czas i dziury pozabijane. Metalowe teraz wyszorowane, worek się wrzuci i lux na zboże, po 100kg wejdzie.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Zostaje normalne sterowanie TUZ na środkowym ustawieniu dźwigni pod fotelem,

Jeśli będziesz często z tego korzystał dojdzie do uszkodzenia pompy. MF ma specyficzne sterowanie podnośnikiem. 

Opublikowano
9 godzin temu, hubertb napisał:

Przedewszystkim należy zdac sobie sprawę że mają drogę na osiedlu  na której parkują po przeciwnych stronach dwa suwy i jeszcze następne dwa mijają sie bez przeszkody szerokość jezdni ma tam wymiary naszej drogi DK. A tu przykładowe fotki dodam że nie wszędzie tam tak jest:

spacer.png

spacer.png

Jak widać z załączonych fotografi nie muszą mieć bram i ogrodzeń. Szerokości podjazdów też robią wrażenie. 

@FarMaster Co innego stawianie domu przy drodze co kiedyś było cholernie praktyczne a co innego stawianie płotu na wprost do drogi. Nie wmówisz mi że to praktyczne dobre i sensowne. Piszę @radekz200 z dobrego serca, żeby poprawił bo tylko i wyłącznie będzie go to wk***iać. Sama stylistyka ogrodzenia jest dla mnie ok, wygląda na prawdę ładnie. 

Eee tam Hubercik nie znasz się 😛

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Montujesz drugi rozdzielacz przez tuleję ciśnieniową do rozdzielacza hydrauliki zewnętrznej, tylko najlepiej żeby ten rozdzielacz miał funkcję pływającą, i wyjście z tego rozdzielacza podpinasz w miejsce gdzie podłącza się siłownik wspomagający TUZ.

No mój nie ma. 

Do opuszczenia ramion by trzeba było trzymać dźwignię cały czas 

Zastosowanie by tylko miało w owijarce

Opublikowano
11 godzin temu, gregor1284 napisał:

A gdzie tam. Dużo nie chce a mało nie mogę i nie tykam wcale 

Znam to skądś 😅🤣

Pojechaliśmy w 15 osób w tym 8 dziewczyn. I już nikt nie chce pić oprócz mnie

• Haha 1
Opublikowano

Jeśli będziesz często z tego korzystał dojdzie do uszkodzenia pompy. MF ma specyficzne sterowanie podnośnikiem. 

A to niby z jakiego powodu, wyjaśnij mi ;) To jakby miało dojść do uszkodzenia pompy bo często korzystam z hydrauliki zewnętrznej .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v