Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Nawet bardzo daleko. 

Żeby to miało sens to trzeba go postawić na rogu działki. 

Przy bramie to wygląda jak pół d... za krzaka. 

Ja akurat spod wejścia domu do bramy mam z 20m ale takie coś u Seniora? Jak on mieszka od asfaltowej drogi ponad 100m - fakt faktem działka sięga od samego asfaltu ale dom jest ponad 100m od niego. Na pewno nie byłoby to wygodne. A tak z domu cyk pod stodołę z 5m, w stodole kosz stoi, cyk na kalendarz i jak biorą to kosz pod bramę. A worki w piwnicy.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano

To zależy od sytuacji danej działki. Ma być tak żeby pies/koty oraz wiatr nie przewróciły kosza. Przecież nigdzie nie pisałem że musi być zorientowany w bramie tylko w ogrodzeniu. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

To bramę ma przy samej drodze? 

Bogacz 

No nie przy samej drodze, z początku jest kawałek łąki, potem ule a potem kawałek pola. Dopiero dom a za nim stodoła, garaż i z tyłu jeszcze pół morgi pola. Działka wąska ale długa. On wystawia pod drogę, ja pod bramę bo mam zaraz obok bramy drogę. Dla mnie ani krzty wygody.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

tylko w ogrodzeniu. 

I co to da? Może dla Ciebie to wygoda, zależy od działki. Większość ludzi tak jak z "płytami obornikowymi" u nas to chowa - gdzieś z tyłu, za budynkami i żeby tego widać nie było.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Karol6130 napisał:

Taki mf255 i jego hydraulika to ciągnik tylko do rozsiewacza z linkami. 

Powiem tak, maksymalnie 1000zł i masz jednoczesne korzystanie z podnośnika i hydrauliki zewnętrznej w MF255 ;) Dodatkowy rozdzielacz, parę węży hydraulicznych i gotowe .

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

I co to da? Może dla Ciebie to wygoda, zależy od działki. Większość ludzi tak jak z "płytami obornikowymi" u nas to chowa - gdzieś z tyłu, za budynkami i żeby tego widać nie było.

Daje tyle że jest bezobsługowe 

Przyjeżdża śmieciara i zabiera sama, nie trzeba pamiętać żeby wystawić worki, kosz. 

Wiatr tego nie rozwieje w przypadku nieodebrania śmieci 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

I co to da?

Kotopsy i i inne myszojeże nie wywalają tego kosza do góry nogami. Ja mam taki boks i nie muszę wartować przy koszu. Sąsiad wyciąga do drogi to kosz zamyka prowizorycznym zamknięciem. Śmieciarze jak przyjadą to otwierają. Chyba że zamarznie w zimie to wtedy nie odbiorą mu śmieci. 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Powiem tak, maksymalnie 1000zł i masz jednoczesne korzystanie z podnośnika i hydrauliki zewnętrznej w MF255 ;) Dodatkowy rozdzielacz, parę węży hydraulicznych i gotowe .

Mówisz o wpięciu podnośnika pod rozdzielacz hydrauliki zewnętrznej? 

Tak się składa że mam wolny dwusekcyjny i miałem przerobić 

Opublikowano

No jak ktoś ma sklerozę albo tyle zajęć, że zapomina spojrzeć na kalendarz to tak. Choć to zależy też od ilości ludzi w domu - jak u sąsiada jest ich 9 to wiadomo, że tego będzie multum. Ale tak jak u mnie czy u drugiego sąsiada, który mieszka tylko z żoną to nawet jak się zapomni wystawić to się krzywda nie stanie. Jeszcze kiedyś jak był popiół to wiadomo, trzeba było pamiętać - a nieraz był kosz 200l i dwa stare metalowe. A teraz raz w miesiącu ani połowy kosza 200l nie ma.

Daje tyle że jest bezobsługowe 

Przyjeżdża śmieciara i zabiera sama, nie trzeba pamiętać żeby wystawić worki, kosz. 

Wiatr tego nie rozwieje w przypadku nieodebrania śmieci 

1 minutę temu, hubertb napisał:

Kotopsy i i inne myszojeże nie wywalają tego kosza do góry nogami. Ja mam taki boks i nie muszę wartować przy koszu. Sąsiad wyciąga do drogi to kosz zamyka prowizorycznym zamknięciem. Śmieciarze jak przyjadą to otwierają. Chyba że zamarznie w zimie to wtedy nie odbiorą mu śmieci. 

Mój stoi w stodole. Dużo ludzi trzyma to pod dachem - w szopie czy garażu. Ja wyciągam dzień wcześniej wieczorem pod bramę, worki obok tego i niech stoi.

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Mówi akurat głupoty w przypadku tego ciągnika. Jedynym logicznym sposobem jest dołożenie pompy zębatej. 

Opublikowano
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Montujesz drugi rozdzielacz przez tuleję ciśnieniową do rozdzielacza hydrauliki zewnętrznej, tylko najlepiej żeby ten rozdzielacz miał funkcję pływającą, i wyjście z tego rozdzielacza podpinasz w miejsce gdzie podłącza się siłownik wspomagający TUZ.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, hubertb napisał:

Mówi akurat głupoty w przypadku tego ciągnika. Jedynym logicznym sposobem jest dołożenie pompy zębatej. 

Nie mówię głupot ;) Zostaje normalne sterowanie TUZ na środkowym ustawieniu dźwigni pod fotelem, a jak przestawisz na hydraulikę, to działa normalnie hydraulika plus sterowanie podnośnikiem w stylu C-330 ;) Mam tak zrobione w MF-255 i Ursusie 4512 i bardzo sobie chwalę, i nie potrzebne są żadne dodatkowe pompy ani nic w tym stylu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pafnucy napisał:

Wstawajta! 

Koguty pieją! 

U ciebie też słychać tego diabelnego koguta mojego sąsiada, który już od półtora miesiąca zaczyna piac pomiędzy 3.15 a 4 rano???

20 minut temu, Karol6130 napisał:

Nawet bardzo daleko. 

Przy bramie to wygląda jak pół d... za krzaka. 

Akurat u mnie do rogu działki byłoby bliżej niż tam gdzie aktualnie kosz stoi

19 minut temu, Łolek napisał:

@bratrolnikanie wiem gdzie  byłeś  w tym Ciechocinku bo będąc  w tej klinice mam wręcz odmienne  zdanie 

No to się ciesz 

Zaraz poszukam na mapach Google tej knajpyco pisałem, to pójdziesz i sprawdzisz czy dalej kelnerzy kurwują na kucharza 

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

U mnie to po pierwsze nie do pomyślenia po drugie koty włażą do stodoły. 

Dla Ciebie tyle rzeczy jest nie do pomyślenia, że głowa mała. U mnie koty nie wchodzą to pozamykane praktycznie cały czas i dziury pozabijane. Metalowe teraz wyszorowane, worek się wrzuci i lux na zboże, po 100kg wejdzie.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Zostaje normalne sterowanie TUZ na środkowym ustawieniu dźwigni pod fotelem,

Jeśli będziesz często z tego korzystał dojdzie do uszkodzenia pompy. MF ma specyficzne sterowanie podnośnikiem. 

Opublikowano
9 godzin temu, hubertb napisał:

Przedewszystkim należy zdac sobie sprawę że mają drogę na osiedlu  na której parkują po przeciwnych stronach dwa suwy i jeszcze następne dwa mijają sie bez przeszkody szerokość jezdni ma tam wymiary naszej drogi DK. A tu przykładowe fotki dodam że nie wszędzie tam tak jest:

spacer.png

spacer.png

Jak widać z załączonych fotografi nie muszą mieć bram i ogrodzeń. Szerokości podjazdów też robią wrażenie. 

@FarMaster Co innego stawianie domu przy drodze co kiedyś było cholernie praktyczne a co innego stawianie płotu na wprost do drogi. Nie wmówisz mi że to praktyczne dobre i sensowne. Piszę @radekz200 z dobrego serca, żeby poprawił bo tylko i wyłącznie będzie go to wk***iać. Sama stylistyka ogrodzenia jest dla mnie ok, wygląda na prawdę ładnie. 

Eee tam Hubercik nie znasz się 😛

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Montujesz drugi rozdzielacz przez tuleję ciśnieniową do rozdzielacza hydrauliki zewnętrznej, tylko najlepiej żeby ten rozdzielacz miał funkcję pływającą, i wyjście z tego rozdzielacza podpinasz w miejsce gdzie podłącza się siłownik wspomagający TUZ.

No mój nie ma. 

Do opuszczenia ramion by trzeba było trzymać dźwignię cały czas 

Zastosowanie by tylko miało w owijarce

Opublikowano
11 godzin temu, gregor1284 napisał:

A gdzie tam. Dużo nie chce a mało nie mogę i nie tykam wcale 

Znam to skądś 😅🤣

Pojechaliśmy w 15 osób w tym 8 dziewczyn. I już nikt nie chce pić oprócz mnie

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v