Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczesna wiosną to najczęściej zła wiosna dla pszczół.

Huśtawka pogodowa, niby z Ulą wyleci ślę za zimno na pożytek, a jak baza pokarmowa się pojawi to przychodzą chłody a nawet mrozy. Kwiaty marzną, rodziny się osypują i doopa dla rolnika i pszczelarza.

Pojadę frazesem - kiedyś było normalniej. Śnieg do połowy marca, siewy początkiem kwietnia, wybuch ciepła. Rodziny silne zdrowe, a miód z uli ociekał.

Dziś jeden dzień  biera 4dni konsumuje. Dla pszczelarza zostaje robota

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Wczesna wiosną to najczęściej zła wiosna dla pszczół.

2020 to najlepszy sezon w okolicy odkąd starsi pamiętają. Pierwszy oblot koło połowy lutego i potem w miarę stabilne ciepło. Rzepak i wielokwiat aż wyciekał a to u nas najważniejsze pożytki.

Opublikowano (edytowane)

Żeby miały z czego zbierać tylko 😉 

U mnie, na północnym Mazowszu trudno o silną rodzinę w dadancie na rzepak przy "normalnej wiośnie". Często są przymrozki jeszcze na przełomie kwietnia i maja.

U nas pszczelarz z 40 letnim starzem mówił, że 2020 r. był najgorszy w jego karierze. Bardzo sucha wiosna z przymrozkami.

Edytowane przez PanAres
Opublikowano
5 minut temu, Szymi40 napisał:

To  ja cię  przebiję  -,  DK.  15 km.  gminna  asfalt  co 10 aut dziennie  przejedzie 500 m,  sąsiad 500 m.  zabudowa  rozrzucona  -,  kilka  tyś lasów  300 m. od domu....   Kiedyś ,,zadupie''   teraz ,,raj''    

To u mnie 6 do 8 aut dziennie😁

Opublikowano

nie wiem czemu nikt smogu z samochodem nie może połączyć 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, PanAres napisał:

U mnie, na północnym Mazowszu trudno o silną rodzinę w dadancie na rzepak przy "normalnej wiośnie". Często są przymrozki jeszcze na przełomie kwietnia i maja.

U nas pszczelarz z 40 letnim starzem mówił, że 2020 r. był najgorszy w jego karierze. Bardzo sucha wiosna z przymrozkami.

Najgorsze sezony odkąd ja mam pszczoły a i starsi odkąd pamiętają do 2019 a jeszcze gorszy 2021. Bo w 2019 pszczoły się rozwinęły ale zimny i mokry maj obrócił wszystko w niwecz i były tylko rójki. W 2021 zimna wiosna, pszczoły się nie rozwinęły, pożytki niby były ale nie miał kto na niego latać.

Opublikowano
9 minut temu, PanAres napisał:

Gdzie Ty tu masz tą pasiekę? Co za miody masz? 

6 minut temu, HF86 napisał:

nie wiem czemu nikt smogu z samochodem nie może połączyć 🤔

Nie mądra, naprawdę niemądra jest o tym mówić 🙊

Opublikowano (edytowane)

@Łolek kupiłeś taką?

na Radka miejscu bym mocno się zainteresował.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Myslisz że jest szansa to sprzedać??

policz dziury. ile par na pasku.  występują w dwóch wersjach. dobrze wiedzieć jak ktoś zapyta.

wystaw gdzieś na fb. ktoś kupi.

a nawet i tu. fotka do galerii i może ktoś ....

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Gdzie Ty tu masz tą pasiekę? Co za miody masz? 

Jest trochę wierzb, klonów, mniszka, maliny, borówki w lasach więc jest wielokwiat wiosenny.

Czasem jest rzepak i akcaj, też głównie z domieszkami oraz mój ulubiony lipowy miód.

Na lipie kończy się sezon. 

Opublikowano
3 minuty temu, PanAres napisał:

Jest trochę wierzb, klonów, mniszka, maliny, borówki w lasach więc jest wielokwiat wiosenny.

Czasem jest rzepak i akcaj, też głównie z domieszkami oraz mój ulubiony lipowy miód.

Na lipie kończy się sezon. 

Niedaleko mnie gość ma chyba najlepszy miód jaki do tej pory próbowałem, leśny. Ogólnie u mnie mało pasiek jest choć jakąś tradycje Bartnictwa powinni podtrzymywać 🤔

Opublikowano
6 minut temu, Pafnucy napisał:

policz dziury. ile par na pasku.  występują w dwóch wersjach. dobrze wiedzieć jak ktoś zapyta.

wystaw gdzieś na fb. ktoś kupi.

a nawet i tu. fotka do galerii i może ktoś ....

Dzieki za info 

Fb nie mam...

Na olx się wrzuci, i pewnie tutaj 

Stówę wziąłby za to??? Jak myślisz???

Opublikowano

Nawłoć u mnie to na razie sporadyczne krzaczki. Nie istotne żeby nawet o nich wspominać. Choć jak się już pojawia to pewnie rozpocznie ekspansję.

Miód leśny jest super :) 

Ale uważaj na niektórych, którzy stawiają pasiekę na rzepaku pod lasem i potem handlują białym miodem "z terenów leśnych"

Opublikowano
Przed chwilą, PanAres napisał:

Nawłoć u mnie to na razie sporadyczne krzaczki. Nie istotne żeby nawet o nich wspominać. Choć jak się już pojawia to pewnie rozpocznie ekspansję.

Miód leśny jest super :) 

Ale uważaj na niektórych, którzy stawiają pasiekę na rzepaku pod lasem i potem handlują białym miodem "z terenów leśnych"

On mieszka w lesie naprzeciwko nadleśnictwa a pasiekę ma ze 300m od domu na pograniczu lasu. Niedaleko Baranowa jest może ze 2 małe pasieki a więcej to chyba na gminie Płoniawy Bramura, tam nawet i matkami handlowali 

Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Stówę wziąłby za to??? Jak myślisz???

myślę że tak. powyżej 3 stów nowe.    na 12 i 13 otworów są . jak zgrabiarka była na podwójne zęby to masz po 12 par otworów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v