Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Zapowiadają deszcz z soboty na niedzielę. Trzeba jechac zobaczyc jak pszenżyto,czy chce isc pod kose jutro czy zaczekac na poniedziałek lub nawet wtorek. Tak sobie teraz przegladam zdjecia z zeszlego roku to 24 lipca dopiero zaczynalem, 4 sierpnia konczylem wiec termin jeszcze normalny. O słomę w tym roku to malo co sie nie pobiją. Sporo ludzi posialo qq,slonecznik albo dynie i zbóż ubyło. Mi zostalo z zeszlego toku troche slomy to bedzie wiecej do opchniecia za obornik. Sporo ludzi rajgras czy rumianek mialo to tez cenna słoma dla hodowców bydla. Kumpel to nawet tereny wokół stawów kosil zeby wiecej bylo(w sumie sam szuwar na ściółkę ale opas przebierze)

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

A to bierzesz ode mnie Vicona?😁

no a Ty Sipme i będzie Pan zadowoloooony...

Opublikowano
Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

A bierz ... 

k**wa a o 9 miałem jechać siuwar grabić 😭

Synku przeżegnałeś się chociaż z rana że tak klniesz niczym szewc?

1 minutę temu, Pafnucy napisał:

no a Ty Sipme i będzie Pan zadowoloooony...

Sypme to daj jakiemuś napaleńcowi a ja poszukam se innej sam.😎

Opublikowano
41 minut temu, szymon09875 napisał:

Najpierw szybko na niskich obrotach i potem ogień ;) ale nie zawsze się sprawdza 

Ja preferuję w warfamie [ursusie] najpierw wolno ,aż zacznie ciągnąć ,czyli w środku przekręca się ,i wtedy esa . Raz za szybko dałem buta to zaj..... gardziel że klękajcie narody😱, a w welgerce 12 ,na wąskim podbieraczu ,też za szubko wystartowałem na poprzeczniaku ,a tam spłaszczona gula była, kurna 2 razy klękajcie narody ,o kutfa 😱

Opublikowano
10 minut temu, PRIMO napisał:

Nie może przekręcić. 

To może miękki rdzeń ustaw albo troszkę zgniot zmniejszyć. U mnie (choć to przedpotopowa prasa) musi trochę nazbierać materiału i dopiero przekręci ale na 80 bel tylko w razu musiałem się zatrzymać z i poczekać żeby przekręciła 

Opublikowano
kizak napisał:

41 minut temu, szymon09875 napisał:

Najpierw szybko na niskich obrotach i potem ogień ;) ale nie zawsze się sprawdza 

Ja preferuję w warfamie [ursusie] najpierw wolno ,aż zacznie ciągnąć ,czyli w środku przekręca się ,i wtedy esa . Raz za szybko dałem buta to zaj..... gardziel że klękajcie narody😱, a w welgerce 12 ,na wąskim podbieraczu ,też za szubko wystartowałem na poprzeczniaku ,a tam spłaszczona gula była, kurna 2 razy klękajcie narody ,o kutfa 😱

I pewnie było dwie godziny psu w dupę. 😉

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, kizak napisał:

Czyli mówisz że o wstawaniu z kolan można zapomnieć?🤭

4 minuty temu, superfarmer02 napisał:

To może miękki rdzeń ustaw albo troszkę zgniot zmniejszyć. U mnie (choć to przedpotopowa prasa) musi trochę nazbierać materiału i dopiero przekręci ale na 80 bel tylko w razu musiałem się zatrzymać z i poczekać żeby przekręciła 

Próbowałem. 

Słoma jest za mało krucha. 

Opublikowano

Podpowiedzcie mi, jaką slome lepiej oddac za obornik? Z pszenzyta czy z owsa? Co roku zabieral znajomy z pszenzyta bo na handel chcial. W tym roku zamieniam sie z kim innym i ten bedzie wszystko w.sciolke pakowal, czy wg was pszenzytnia wartościowsza na obornik?

Opublikowano
PRIMO napisał:

Słoma jest za mało krucha.

E, to nie to. Niepotrzebnie się zatrzymujesz jak widzisz, że bela staje. Mam RC115, a to babcia Twojej. Też był problem jak ją kupiłem. Pierwszy sezon się męczyłem, ale potem posłuchałem rad kolegów. Najpierw wolno zaczynasz, nie patrzysz na to co dzieje się w komorze. Ciągle pomału podawaj materiał na podbieracz. Jak już zobaczysz, że z podbieracza znika jak szalone to łogiń w przód. Najlepiej w ogóle nie obracać się i nie patrzeć na prasę.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

I pewnie było dwie godziny psu w d*pę. 😉

😖 ,ale z 20 minut ,,psu''😉 . Przy kruchej słomie to i na koniec w łańcuchowej bela potrafi stanąć . Widziałem zdziwienie i bezradność jednego gościa jak mu bela stała  i toto wyrzucił . Nie mógl zrozumieć ,normalnie nie ogarniał zaistniałej sytuacji ,i do usranego spierał się że mu bela nie stała  .     

Opublikowano
3 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Podpowiedzcie mi, jaką slome lepiej oddac za obornik? Z pszenzyta czy z owsa? Co roku zabieral znajomy z pszenzyta bo na handel chcial. W tym roku zamieniam sie z kim innym i ten bedzie wszystko w.sciolke pakowal, czy wg was pszenzytnia wartościowsza na obornik?

Zależy jaki przelicznik. 

Ale pszenżyto do ścielenia lepsze 

Opublikowano
5 minut temu, Belaruss820 napisał:

słomaz owsa ma około 10 kg potasu wiecej w tonie niz słoma z przenżyta , to jedyna róznica 

Opublikowano
6 minut temu, Bananek napisał:

E, to nie to. Niepotrzebnie się zatrzymujesz jak widzisz, że bela staje. Mam RC115, a to babcia Twojej. Też był problem jak ją kupiłem. Pierwszy sezon się męczyłem, ale potem posłuchałem rad kolegów. Najpierw wolno zaczynasz, nie patrzysz na to co dzieje się w komorze. Ciągle pomału podawaj materiał na podbieracz. Jak już zobaczysz, że z podbieracza znika jak szalone to łogiń w przód. Najlepiej w ogóle nie obracać się i nie patrzeć na prasę.

Guzik prawda. 

Mam ją już czwarty sezon i bardzo dużo zależy od słomy. 

Opublikowano
8 minut temu, Bananek napisał:

Też można, ja zatrzymuje się jak już słychać że widełki nad podbieraczem nawalają w wałek obracający bela 

Opublikowano
6 minut temu, PRIMO napisał:

Guzik prawda. 

Mam ją już czwarty sezon i bardzo dużo zależy od słomy. 

To jeszcze pytanie z innej beczki. A jak już się zatrzymuje bela w środku to próbowałeś atakować przekos z drugiego końca? Bo to czy z włosem czy pod włos też ma spore znaczenie. 

Opublikowano (edytowane)

Bananek ma racje ze jak zaczyna się bele to trzeba wolniej aż zacznie ssać i można buta,ale tak się dzieje jak jest szeroki pokos na cały podbierak i gruby, bo jak wąski pokos to można od razu szybko.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Bananek napisał:

To jeszcze pytanie z innej beczki. A jak już się zatrzymuje bela w środku to próbowałeś atakować przekos z drugiego końca? Bo to czy z włosem czy pod włos też ma spore znaczenie. 

Ja strzelał ,czy do mnie strzelali ,jeden huk.  Przecież palce oderwą i roztrzepią tak czy tak . W bębnowych dobijałem na dołkach gdzie długa słoma ,lub gdzie z zielskiem . Specjalnie wyjeżdżałem z pokosu na dobijanie .

Edytowane przez kizak
Opublikowano
5 minut temu, conny napisał:

Ja mam starą Heston to tak jak mówią 1 polowa gaz w podłogę i najlepiej nie odwracać się.

Aż coś pizgnie. 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v