Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

I to z reguły Ci co nie muszą 

jak kuwa za zupkę, czy bigos 50 gr czy złotówkę wrzucać 🤦‍♂️

koła gospodyń wiejskich i dzieciaki naprawdę się postarali. chociaż normalną cenę wypada chyba wrzucać. 😤

Opublikowano
19 minut temu, pawel885 napisał:

to mieliście 2 bizony i jescze 2 kombajny dokupiliscie? 

ile wy tam ciecia macie ze to wykorzystacie?????

Bizona jednego. Bizon kosił nie będzie w tym roku. Kosze ja i brat. Około 250-300 ha jest plan. Bizonem robiłem po 120 h plus to co swoje. 

Opublikowano
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Bizona jednego. Bizon kosił nie będzie w tym roku. Kosze ja i brat. Około 250-300 ha jest plan. Bizonem robiłem po 120 h plus to co swoje. 

aaa myślałem że Twój był bizon 

Opublikowano
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Dziś byłem tam bliżej w twoich stronach, chłop płakał że rzepaku nie ma kto kosić. 

Pytam kto kosi, no Marcin fendem, no to mówię wystarczy że kosy boczne założy i może wjeżdżać. 

Chłop trochę nie wierzył 

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

też dzisiaj kasę na charytatywnym w puszkisięładuje. . niech się dzieciak leczy. 

chociaż jak się patrzy jak niektórzy dziaduja 🤦‍♂️

Znają życie to ci bardziej majętni są skompi na take cele. 

1 godzinę temu, HF86 napisał:

też dzisiaj kasę na charytatywnym w puszkisięładuje. . niech się dzieciak leczy. 

chociaż jak się patrzy jak niektórzy dziaduja 🤦‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

A z ciekawości bo się nie orientuję. Ile trwa przezbrojenie przeciętnego kombajnu z rzepaku na zboża? 

Zależy, przy nowszych konstrukcjach gdzie heder jest Vario czyli stół wyjeżdża z dołu hederu to tyle co demontaż bocznych kos, a niekiedy i z kosami jadą w zboża jak trzeba jechać raz zboże raz rzepak.

• Thanks 1
Opublikowano
26 minut temu, PRIMO napisał:

Mnie się wydaje że bogole są bogolami bo to chciwe ludzie... 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, gregor1284 napisał:

Mnie się wydaje że bogole są bogolami bo to chciwe ludzie... 

Znam takich co skąpią całe życie i nic wielkiego nie osiągnęli, jak ktoś jest skrobidupa to jest poprostu 

Opublikowano
Łolek napisał:

Znam takich co skąpią całe życie i nic wielkiego nie osiągnęli, jak ktoś jest skrobidupa to jest poprostu

Tyż znam. Konto trzeszczy, a ni uja nie mają. Zazwyczaj potomków też brak i nie ma komu przepisać. Ale zawsze znajdzie się ktoś, kto wujka dochowa na stare lata. 😉

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Łolek napisał:

Widać że nie wiedzą , że skąpe to jedynie ubranie....😉

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Baks00 napisał:

Na wszystko szkoda nie zje nie wypije nic sobie nie kupi bo szkoda  nie mówię o rozrzutności ale czasem małe rzeczy i gesty mogą cieszyć 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
Łolek napisał:

12 minut temu, Baks00 napisał:

Na wszystko szkoda nie zje nie wypije nic sobie nie kupi bo szkoda  nie mówię o rozrzutności ale czasem małe rzeczy i gesty mogą cieszyć 

U nas byli tacy ojciec z synem. Stary kawaler (syn). Jak wzięli kogoś do pomocy przy kostkowaniu siana to jedyną zapłatę jaką dali to pętko kiełbasy. Miało to być jako zapłata i obiad jednocześnie. Teraz ojciec zmarł, a kawaler został z pustą chatą i brakiem chętnych do przepisania "majątku". Ot życie na skąpstwo.

Opublikowano
8 minut temu, gregor1284 napisał:

Co to urwał nać? @TheraRolnikty tam ten shit telewizyjny oglądasz, co to za program o co to chodzi? Jakichś spryciarzy w pary łącza?

https://www.facebook.com/reel/729353451827291?fs=e&s=cl

Nie wim tego nie oglądam 

15 minut temu, Bananek napisał:

U nas byli tacy ojciec z synem. Stary kawaler (syn). Jak wzięli kogoś do pomocy przy kostkowaniu siana to jedyną zapłatę jaką dali to pętko kiełbasy. Miało to być jako zapłata i obiad jednocześnie. Teraz ojciec zmarł, a kawaler został z pustą chatą i brakiem chętnych do przepisania "majątku". Ot życie na skąpstwo.

Czytając to chyba nie za duży ten majątek 🤔

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

jak ze spalaniem? Ty to masz to jesteś praktykiem.

Na nieużytkach od 18 do 26l, w polu mniej. 

1 bieg, obrotów ile się tylko da.

I hektar robisz w pół dnia 

To się nadaje do ogródka czy w truskawki a nie w pole. Poplon jeśli będzie wysoki i jeszcze zielony to okręca się na nożach. Trzeba czyścić co chwilę. Jedyny + że działa od razu po opuszczeniu podnośnika 

Ogólnie to w 330 przy glebogryzarce za szybko grzeje się woda,trzeba robić przerwy. A w talerzówce nie osiągniesz odpowiedniej prędkości, by był jakiś przyzwoity efekt. 

Opublikowano
danielursus3p napisał:

31 minut temu, bratrolnika napisał:

Pochwal się co kupiłeś 

Daj link do ogłoszenia, bo to chyba od mojego znajomego 

Jakby to powiedzieć żniwiarke.

co tam zakupił ? bo ja dwa koty z Twoich stron dzisiaj 😃 ale drogi w Twoich i Karola stronach ''chyba Was pis opuścił'' 🙆‍♂️🤦‍♂️😁

Opublikowano
4 minuty temu, FarMaster napisał:

Na nieużytkach od 18 do 26l, w polu mniej. 

1 bieg, obrotów ile się tylko da.

I hektar robisz w pół dnia 

To się nadaje do ogródka czy w truskawki a nie w pole. Poplon jeśli będzie wysoki i jeszcze zielony to okręca się na nożach. Trzeba czyścić co chwilę. Jedyny + że działa od razu po opuszczeniu podnośnika 

Ogólnie to w 330 przy glebogryzarce za szybko grzeje się woda,trzeba robić przerwy. A w talerzówce nie osiągniesz odpowiedniej prędkości, by był jakiś przyzwoity efekt. 

W życiu nie robiłem glebogryzarką na 1 biegu. 2 bieg w oranym ugorze i 1800-2000 obrotów, ino żeby bryły rozbić. Drugi przejazd 3 bieg i 1600-1800 obrotów kapkę głębiej. Efekt jest. No chyba, żeby go zapuszczać na maxa to może i by się zagrzała. Ale u mnie zdecydowanie bardziej w d*pę dostaje podczas orki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v