Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, damian303 napisał:

Mało u was wiśni? U nas na pewno mniej niż w zeszłym roku. Choć słyszałem, że w kraju ogólnie jest w pip.

Mam ujową miejscówkę. Sąsiad zapuścił las, osiki po 25m pochylone i 3 rzędzy mi całkowicie cieniują. ma w d*pie i nic nie robi, nawet wyłomów po śnieżycy wiosennej z mojego sadu nie wyniósł, a wiśnie też trochę połamało.

Nadwiślanki u mnie nie ma praktycznie, w okolicy jest umiarkowanie, ale nie słabo, łutówka jak nie zruci to się połamie, Nefrisy bardzo słabo. Mi zostało 0,7ha łutówki i tą zostawię. Ale mnie podkusiło i dwa lata temu ponownie wsadziłem hektar groniastej... o ja gupi

Opublikowano

dzwonią i przyjeżdżają ludzie którym sprzedawałem drewno w pienkach z 10 lat temu. 

potem im węgiel było taniej. 

teraz co najwyżej kij im w oko i to nie zbyt gruby 🤣

Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

pamiętam jak kiedyś płakałem w fasoli, tak miałem dość tego rwania😪

pomiętoliłeś cyca???

nie wiem jak u was, ale u nas jest deficyt drewna, wystaw po 50zł za metr do samodzielnego ucięcia, i ci ludzie tylko pieńki zostawią i gałęzie, i jeszcze zostawią kasę na mulczer

W wiśni jest robota a nie ma drewna.  z drzewa wytniesz ze dwa kawałki po metrze i średnicy 10- 15cm plus kilka gałązek, ale żóltego banana z rębakiem do cięcia trza by nająć. A ten nie jest tani bo razy 1,5 liczy.

Opublikowano

jedna przyczepa tobie, 1,5 jemu i niech szarpa badyla 🤣

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

W wiśni jest robota a nie ma drewna.  z drzewa wytniesz ze dwa kawałki po metrze i średnicy 10- 15cm plus kilka gałązek, ale żóltego banana z rębakiem do cięcia trza by nająć. A ten nie jest tani bo razy 1,5 liczy.

W moich okolicach przejeżdża jakaś firma i to robi za darmo za zrąbki. Sady karczuje bo ze jabłka nie opłacalne.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Tą osikę to bym na wiśniowe zamienił. Ależ sztuki. 

Opublikowano
HF86 napisał:

dzwonią i przyjeżdżają ludzie którym sprzedawałem drewno w pienkach z 10 lat temu. 

potem im węgiel było taniej. 

teraz co najwyżej kij im w oko i to nie zbyt gruby 🤣

Śmiali się sąsiady, że gałęzie na ognisku nie palę tylko biedak rąbie i w piecu pali, teraz patrzę sami zostawiają 😂😂😂😂😂

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Sławek wczoraj byłem u Mamy i rozmawiałem z sąsiadem to jabłonie kwitły jak piana a teraz niewiele już zostało bo tak się obsypują na grubo zawiazki

Opublikowano (edytowane)

brzoza ma jedną zaletę ze i mokra żywa się pali,czasem jak zabraknie komuś drzewa zimą to brzozy wycinają i do pieca prosto bez suszenia.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

Ale pozyskać łatwo względem wiśni. Rosną równe, strzeliste, bezsęczne.

Opublikowano
Agrest napisał:

to jeszcze żeś tego sąsiada nie wykupił 🤭😁

DANDYS napisał:

pięknie pada na moje sianko

było przetrząsnąć by równo zmokło 🤪

Opublikowano
54 minuty temu, witejus napisał:

było siadane?

Nie było , tylko obiad i kolacja 

52 minuty temu, Łolek napisał:

Jak ma okres to pewno loda ci trzasła 

Nigdy , ja nie lubię takich rzeczy 

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

1,5 by było, jakbyś nie napisał tego na początku. W tym przypadku x2,5

Robota tyczy obcięcia drobnicy i pocięcia w sadzie.  Jak na stertę zwiezione to czy wiśnia czy sosna, do cięcia tyle samo😅

Ucz się w tej szkole, ucz🤭

Opublikowano
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Sławek wczoraj byłem u Mamy i rozmawiałem z sąsiadem to jabłonie kwitły jak piana a teraz niewiele już zostało bo tak się obsypują na grubo zawiazki

Kolega przerzedzał, ale od południa całe drzewo, od północy od połowy w górę. Chyba efekt siatek przeciwgradowych pokazuje minusy. Zbytnie zacienienie i mniejsza ilość wiązanych pąków kwiatowych w dole korony od północy.

W Sandomierzu byłem to po drodze w wiśniach i czereśniach szaleństwa plonu nie widziałem

Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał:

a gruba brzoza to i ciepła daa

i schudniesz, bo kroków do pieca trzeba napier.... Panowie brzoza to dobra do kominka na "ładny ogień" bo pali się specyficznie. 

9 minut temu, Dziad932 napisał:

Nigdy , ja nie lubię takich rzeczy 

Jako chyba jedyny mężczyzna na planecie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v