Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, kris91 napisał:

No bardzo 🙆‍♂️ Nie będę z ojcem wojował bo i po co, jeszcze nerwicy dostanie i się przekręci i na co mnie to 🤔 Żebym do szpitala nie poszedł i nie miał siły gnoju taczką wozić, to do dzisiaj bym wyciągu nie miał, a tak wnerwiłem sie, na drugi dzień pojechałem, kupiłem i jeszcze beton nie ostygł i już wyciągał gnój i już też zadowolony bo taczkować nie trzeba, a tak nie było co przegadać 🤦‍♂️

W trosce o ojca daj się zaorac 🤦‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Mnie to jeszcze bawi jak rodzice dzieciom w dzierżawę oddają gospodarstwo 🤦‍♂️ znajomy tak ma, tyle że on się rozwodził to tak rozegrali. Ale tam to całkiem jaja bo stara kasiorę trzyma 😂 to on gospodarząc stoi w miejscu od 10 lat, a stara ufundowała dwójce dzieci mieszkania i samochody, a trzeciej pomogła kupić dom w większym mieście. Ten ma swój pokój i z nową żona kwitną w tym pokoju 

A u nas syn u ojca na etacie za pensję i też w porządku rozwiazanie. stare za młode na emeryturę, a dzieciom innym też chcą pomóc. I taki układ trwa. 

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Sarna to zwierzyna płowa i za to odszkodowania nie ma, przynajmniej u nas

Chyba nie do końca Kolego. Nawet na stronie gminy mamy u nad info na jakie zwierzęta można składać wniosek. Nawet zwierzęta pod ochroną jak Łoś możesz złożyć tylko do starostwa w Lublinie.

Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

A co w życiu robiłeś zawodowo?

Jak jeszcze do szkoły chodziłem to już krowy doiłem 🙊🙊 Rano krowy dojone, później od 8 do 15 przy produkcji okien, znowu doić, a na nocki pilnowałem przy budowie bloków przy arnikowej 🙆‍♂️🙆‍♂️ Ale wtedy to z tych dwoch robót 9tys netto wyciągałem, bo za nocki podwójnie płacili a ja spał bo alarmy na allegro po 20 zł kupiłem i porozstawiałem i 3 razy d*pę mi uratowały 🙊🙊🙊

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

A u nas syn u ojca na etacie za pensję i też w porządku rozwiazanie. stare za młode na emeryturę, a dzieciom innym też chcą pomóc. I taki układ trwa. 

Znam i tu w okolicy kilku takich. Nawet mleczarze niektórzy synom płacą za robotę. Dziwne takie trochę podejścia jak dla mnie np. Ojce 50lat i za wszelką cenę tych dzieci trzymać za jakieś śmieszne pieniądze. 

Opublikowano

to i trzeba tam wracać. z tych krów pewnie tyle na czysto nie udoisz. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

@sadownik12 Siedzę i liczę. 

Wariant taki jak dotychczas po starych cenach- max 110zł/ miesiąc plus zboże.

Śruta, olej- koło 120zł a nawet więcej bo jeszcze Dolmixu nie doliczyłem plus zboże ale na jakieś 4 dni dłużej bo większe proporcje. 

Więc przy moim liczeniu na jedno wyjdzie. Jakby bez oleju to taniej by wyszło. A olej przynajmniej w sklepie koło dychy za litr a na mieszanie te 2l trzeba dać. Zależy po ile ta co od niej kupuję koncentrat ma śrutę sojową.

Po cenach z allegro (zawyżone, na składach powinno być taniej) wychodzi mi 118zł Śruta+2l oleju+ 4,4kg premiksu + 14kg kredy. Łap w wiadomości co ja mieszam, bo tu w tym temacie to zaraz zniknie wśród wiadomości.

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Znam i tu w okolicy kilku takich. Nawet mleczarze niektórzy synom płacą za robotę. Dziwne takie trochę podejścia jak dla mnie np. Ojce 50lat i za wszelką cenę tych dzieci trzymać za jakieś śmieszne pieniądze. 

nie śmieszne. A sami z etatów wrócili bo miodu nie było. A  i tak przejmą. 

wyobrażasz sobie w wieku 55lat dla jakiegoś zięcia przepisać i prosić się o jakiekolwiek pieniądze na życie, czy drobne przyjemności?

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

to i trzeba tam wracać. z tych krów pewnie tyle na czysto nie udoisz. 

Juz nie to zdrowie zeby na dwie roboty robić, niedlugo i krowy na wycieczkę pojadą i odpoczną 👀 Na czysto przy krowach to z 5 tyś wyjdzie, ale zaraz to na nawozy, belowanie i coś jeszcze się znajdzie 🙆‍♂️

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Chyba nie do końca Kolego. Nawet na stronie gminy mamy u nad info na jakie zwierzęta można składać wniosek. Nawet zwierzęta pod ochroną jak Łoś możesz złożyć tylko do starostwa w Lublinie.

Jak się uda to bardzo dobrze, u nas dawać nie chcą

Przed chwilą, kris91 napisał:

Juz nie to zdrowie zeby na dwie roboty robić, niedlugo i krowy na wycieczkę pojadą i odpoczną 👀 Na czysto przy krowach to z 5 tyś wyjdzie, ale zaraz to na nawozy, belowanie i coś jeszcze się znajdzie 🙆‍♂️

Czyli nie na czysto...

Opublikowano
12 minut temu, gregor1284 napisał:

Mnie to jeszcze bawi jak rodzice dzieciom w dzierżawę oddają gospodarstwo 🤦‍♂️ znajomy tak ma, tyle że on się rozwodził to tak rozegrali. Ale tam to całkiem jaja bo stara kasiorę trzyma 😂 to on gospodarząc stoi w miejscu od 10 lat, a stara ufundowała dwójce dzieci mieszkania i samochody, a trzeciej pomogła kupić dom w większym mieście. Ten ma swój pokój i z nową żona kwitną w tym pokoju 

Jaką to trzeba być pizdą 🙈🙈

Opublikowano

to przyjedze jakiś pempuch i może po 800 położy za hektar i dopłaty weźmiesz i jednego etatu będzie dosyć. 

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

nie śmieszne. A sami z etatów wrócili bo miodu nie było. A  i tak przejmą. 

wyobrażasz sobie w wieku 55lat dla jakiegoś zięcia przepisać i prosić się o jakiekolwiek pieniądze na życie, czy drobne przyjemności?

U jednych to był element psychologiczny, stary chory i nie da rady robić. Rzucaj studia i wracaj. U drugiego stary wolał dać synowi na wódkę niż studia tylko po to żeby został. Można ciągnąć to dwoma pokoleniami ale żeby jakiś ten podział kasy był i prawo do decydowania. U jednych tu mają syna i 3 córki. Syn działa że starymi na gospodarce a córki nic nie robią i kieszonkowe takie same. No cyrk i brak szacunku do tego co im pomaga. 

Opublikowano
4 minuty temu, kris91 napisał:

Inne mamy pojęcie związku słów "na czysto" 

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

to przyjedze jakiś pempuch i może po 800 położy za hektar i dopłaty weźmiesz i jednego etatu będzie dosyć. 

Ile? U nas już 1tys płacą i dopłaty właściciela 🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️ Dziwnie by mnie było jakby cudzy po mojej ziemi chodził, puści się jalowki na pastwiska, to się może przypasą do zacielenia komuś 🙊🙊

Opublikowano

A ja tam bym był zadowolony jak by mi ojciec w gospodarce robił i wiele bym mu się nie wtrącał tylko bym patrzył czy mi wpływy na konto za płody rolne spływają. A sam bym zapierdzielał na etacie.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Inne mamy pojęcie związku słów "na czysto" 

Przy krowach ciężko wyliczyć, jak z tamtych wypłaty dostawałem, to wydatków żadnych nie miałem i łatwo wyliczyć, a tutaj to ciężko. Chyba dobrze, że nie rządzę 😂😂😂😂😂😂😂

Opublikowano
21 minut temu, dsbh napisał:

Smutno to wygląda. Ty się więcej nagadasz z obcymi w takim razie jak z własną rodziną.

A w realu byłeś w swojej pracy czy wszystko przez internet załatwiasz z szefem ?

Zacznę od końca- w realu jestem i to nieraz w ciągu miesiąca.

Smutno, nie smutno, tak było u mnie od zawsze a ja zawsze wolałem iść do siebie i sam siedzieć. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v