Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, kris91 napisał:

No bardzo 🙆‍♂️ Nie będę z ojcem wojował bo i po co, jeszcze nerwicy dostanie i się przekręci i na co mnie to 🤔 Żebym do szpitala nie poszedł i nie miał siły gnoju taczką wozić, to do dzisiaj bym wyciągu nie miał, a tak wnerwiłem sie, na drugi dzień pojechałem, kupiłem i jeszcze beton nie ostygł i już wyciągał gnój i już też zadowolony bo taczkować nie trzeba, a tak nie było co przegadać 🤦‍♂️

W trosce o ojca daj się zaorac 🤦‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Mnie to jeszcze bawi jak rodzice dzieciom w dzierżawę oddają gospodarstwo 🤦‍♂️ znajomy tak ma, tyle że on się rozwodził to tak rozegrali. Ale tam to całkiem jaja bo stara kasiorę trzyma 😂 to on gospodarząc stoi w miejscu od 10 lat, a stara ufundowała dwójce dzieci mieszkania i samochody, a trzeciej pomogła kupić dom w większym mieście. Ten ma swój pokój i z nową żona kwitną w tym pokoju 

A u nas syn u ojca na etacie za pensję i też w porządku rozwiazanie. stare za młode na emeryturę, a dzieciom innym też chcą pomóc. I taki układ trwa. 

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Sarna to zwierzyna płowa i za to odszkodowania nie ma, przynajmniej u nas

Chyba nie do końca Kolego. Nawet na stronie gminy mamy u nad info na jakie zwierzęta można składać wniosek. Nawet zwierzęta pod ochroną jak Łoś możesz złożyć tylko do starostwa w Lublinie.

Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

A co w życiu robiłeś zawodowo?

Jak jeszcze do szkoły chodziłem to już krowy doiłem 🙊🙊 Rano krowy dojone, później od 8 do 15 przy produkcji okien, znowu doić, a na nocki pilnowałem przy budowie bloków przy arnikowej 🙆‍♂️🙆‍♂️ Ale wtedy to z tych dwoch robót 9tys netto wyciągałem, bo za nocki podwójnie płacili a ja spał bo alarmy na allegro po 20 zł kupiłem i porozstawiałem i 3 razy d*pę mi uratowały 🙊🙊🙊

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

A u nas syn u ojca na etacie za pensję i też w porządku rozwiazanie. stare za młode na emeryturę, a dzieciom innym też chcą pomóc. I taki układ trwa. 

Znam i tu w okolicy kilku takich. Nawet mleczarze niektórzy synom płacą za robotę. Dziwne takie trochę podejścia jak dla mnie np. Ojce 50lat i za wszelką cenę tych dzieci trzymać za jakieś śmieszne pieniądze. 

Opublikowano

to i trzeba tam wracać. z tych krów pewnie tyle na czysto nie udoisz. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

@sadownik12 Siedzę i liczę. 

Wariant taki jak dotychczas po starych cenach- max 110zł/ miesiąc plus zboże.

Śruta, olej- koło 120zł a nawet więcej bo jeszcze Dolmixu nie doliczyłem plus zboże ale na jakieś 4 dni dłużej bo większe proporcje. 

Więc przy moim liczeniu na jedno wyjdzie. Jakby bez oleju to taniej by wyszło. A olej przynajmniej w sklepie koło dychy za litr a na mieszanie te 2l trzeba dać. Zależy po ile ta co od niej kupuję koncentrat ma śrutę sojową.

Po cenach z allegro (zawyżone, na składach powinno być taniej) wychodzi mi 118zł Śruta+2l oleju+ 4,4kg premiksu + 14kg kredy. Łap w wiadomości co ja mieszam, bo tu w tym temacie to zaraz zniknie wśród wiadomości.

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Znam i tu w okolicy kilku takich. Nawet mleczarze niektórzy synom płacą za robotę. Dziwne takie trochę podejścia jak dla mnie np. Ojce 50lat i za wszelką cenę tych dzieci trzymać za jakieś śmieszne pieniądze. 

nie śmieszne. A sami z etatów wrócili bo miodu nie było. A  i tak przejmą. 

wyobrażasz sobie w wieku 55lat dla jakiegoś zięcia przepisać i prosić się o jakiekolwiek pieniądze na życie, czy drobne przyjemności?

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

to i trzeba tam wracać. z tych krów pewnie tyle na czysto nie udoisz. 

Juz nie to zdrowie zeby na dwie roboty robić, niedlugo i krowy na wycieczkę pojadą i odpoczną 👀 Na czysto przy krowach to z 5 tyś wyjdzie, ale zaraz to na nawozy, belowanie i coś jeszcze się znajdzie 🙆‍♂️

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Chyba nie do końca Kolego. Nawet na stronie gminy mamy u nad info na jakie zwierzęta można składać wniosek. Nawet zwierzęta pod ochroną jak Łoś możesz złożyć tylko do starostwa w Lublinie.

Jak się uda to bardzo dobrze, u nas dawać nie chcą

Przed chwilą, kris91 napisał:

Juz nie to zdrowie zeby na dwie roboty robić, niedlugo i krowy na wycieczkę pojadą i odpoczną 👀 Na czysto przy krowach to z 5 tyś wyjdzie, ale zaraz to na nawozy, belowanie i coś jeszcze się znajdzie 🙆‍♂️

Czyli nie na czysto...

Opublikowano
12 minut temu, gregor1284 napisał:

Mnie to jeszcze bawi jak rodzice dzieciom w dzierżawę oddają gospodarstwo 🤦‍♂️ znajomy tak ma, tyle że on się rozwodził to tak rozegrali. Ale tam to całkiem jaja bo stara kasiorę trzyma 😂 to on gospodarząc stoi w miejscu od 10 lat, a stara ufundowała dwójce dzieci mieszkania i samochody, a trzeciej pomogła kupić dom w większym mieście. Ten ma swój pokój i z nową żona kwitną w tym pokoju 

Jaką to trzeba być pizdą 🙈🙈

Opublikowano

to przyjedze jakiś pempuch i może po 800 położy za hektar i dopłaty weźmiesz i jednego etatu będzie dosyć. 

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

nie śmieszne. A sami z etatów wrócili bo miodu nie było. A  i tak przejmą. 

wyobrażasz sobie w wieku 55lat dla jakiegoś zięcia przepisać i prosić się o jakiekolwiek pieniądze na życie, czy drobne przyjemności?

U jednych to był element psychologiczny, stary chory i nie da rady robić. Rzucaj studia i wracaj. U drugiego stary wolał dać synowi na wódkę niż studia tylko po to żeby został. Można ciągnąć to dwoma pokoleniami ale żeby jakiś ten podział kasy był i prawo do decydowania. U jednych tu mają syna i 3 córki. Syn działa że starymi na gospodarce a córki nic nie robią i kieszonkowe takie same. No cyrk i brak szacunku do tego co im pomaga. 

Opublikowano
4 minuty temu, kris91 napisał:

Inne mamy pojęcie związku słów "na czysto" 

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

to przyjedze jakiś pempuch i może po 800 położy za hektar i dopłaty weźmiesz i jednego etatu będzie dosyć. 

Ile? U nas już 1tys płacą i dopłaty właściciela 🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️ Dziwnie by mnie było jakby cudzy po mojej ziemi chodził, puści się jalowki na pastwiska, to się może przypasą do zacielenia komuś 🙊🙊

Opublikowano

A ja tam bym był zadowolony jak by mi ojciec w gospodarce robił i wiele bym mu się nie wtrącał tylko bym patrzył czy mi wpływy na konto za płody rolne spływają. A sam bym zapierdzielał na etacie.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Inne mamy pojęcie związku słów "na czysto" 

Przy krowach ciężko wyliczyć, jak z tamtych wypłaty dostawałem, to wydatków żadnych nie miałem i łatwo wyliczyć, a tutaj to ciężko. Chyba dobrze, że nie rządzę 😂😂😂😂😂😂😂

Opublikowano
21 minut temu, dsbh napisał:

Smutno to wygląda. Ty się więcej nagadasz z obcymi w takim razie jak z własną rodziną.

A w realu byłeś w swojej pracy czy wszystko przez internet załatwiasz z szefem ?

Zacznę od końca- w realu jestem i to nieraz w ciągu miesiąca.

Smutno, nie smutno, tak było u mnie od zawsze a ja zawsze wolałem iść do siebie i sam siedzieć. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v