Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ba no co go wylewać do rowu 😂

jak mysle że w dieslach bez turbo to 250h  wymiana to troche marnotrawsto tym bardziej ze gówna nie leje tak mysle do 400 mth zacząc robic na olejach 

Edytowane przez V12
Opublikowano
1 minutę temu, V12 napisał:

jak mysle że w dieslach bez turbo to 250h  wymiana to troche marnotrawsto tym bardziej ze gówna nie leje tak mysle do 400 mth zacząc robic na olejach 

200mth max w tych co są na stałe i to jeszcze taka zupa ścieka ze szok. W sumie i ten turdus to raczej materiał smarujący niż olej. Syf jak kiedyś selektol czy superol. Silnik jakiś się rozbiera to aż rzygać się chce 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, szymon09875 napisał:

W nowych ciągnikach 500h to norma...

No własnie ale to temat do zastanowienia, bo nowe silniki szałowych przebiegów nie robią 

w dwóch reno serii 14 które mam wymiana oleju 100Mth oryginalna  wlepa !! ja tam max 300 wymieniam

moze to klucz to długo wieczności silnika typu MWM żeby co 100 mth wymieniać ?? 

Fakt w tamtych latach zalecany klasa CD , ja leje CI , 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, gregor1284 napisał:

200mth max w tych co są na stałe i to jeszcze taka zupa ścieka ze szok. W sumie i ten turdus to raczej materiał smarujący niż olej. Syf jak kiedyś selektol czy superol. Silnik jakiś się rozbiera to aż rzygać się chce 

Ja mam silniki dwa MWM 4 i 6 gary  oraz Iveco 4 gary 

Ten Iveco jest ciekawy po ponad 250H olej nie jest mocno czarny, az szkoda wymieniac 

Miałem kiedys do analizy wysłać ale szkoda kasy lepiej za to olej wymienic :D

Włąsnie u mnie to żadej zupy, mam zegary cisniania to sie nic nie zmienia do 300mth przepracowania, a olej nie brudzi rak sadzą, z samochodu to brudzi prze ten j**any EGR, miałem to wywalić w aucie ale nie chce mi sie ECU programować 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, V12 napisał:

Ten Iveco jest ciekawy po ponad 250H olej nie jest mocno czarny, az szkoda wymieniac 

Niektóre samochody tez tak mają ze po 10tyś km olej nie czarny, kiedyś się pytałem i są takie akcje takie silniki.

U siebie w ursusie 100mth i olej nadal żółty i kiedyś specjalnie się pytałem mechaników o takiej sytuacji i tak samo zdarzają się samochody ze przejadą przebieg i olej nadal żółty.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Zależy i od pasowania tych gratów, od jakości tych gratów. Nie ma co zetorow czy reszty porównywać do mwmow. Tu nie ma bata gdzieś musi dmuchać 

Bardziej bym sie sie ku układowi wtryskowemu skłaniał , demoludy to około 180bar , zachodnie to cos koło 220 bar, inne komory spalania koncówki wtrysków 

Inaczej co ja bedze sie rozwodził miałem zetora i wiem jak to w zimnym odpala , mam zachodnie i wiem że zawsze mi odpali bez wysiłku 

1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Tak w zetorze wymieniałem i pompa paliwowa przez to siadła 🙄

to miała centralne smarowanie ??

Bo jak nie to nie widzę związku 

Edytowane przez V12
Opublikowano
15 minut temu, V12 napisał:

W zetorze wymieniałem raz na rok czyli co około 500mth i już mam nauczkę 

to miała centralne smarowanie ?

Pompa jest smarowana olejem z silnika 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Pompa jest smarowana olejem z silnika 

jesli tak to mogło mieć wpływ,

ale wiele pomp sekcyjnych ma swój olej i olej z silnika nie ma wpływu 

A pompy rotacyjne sa smarowane paliwem, ja mam na rotacyjnych i 10 lat i pracują bez zmian a leje zwykłe z bio, czasem mu oleju to 2T doleje co by sie przeczyscił 

Edytowane przez V12
Opublikowano
5 minut temu, V12 napisał:

Bardziej bym sie sie ku układowi wtryskowemu skłaniał , demoludy to około 180bar , zachodnie to cos koło 220 bar, inne komory spalania koncówki wtrysków 

Inaczej co ja bedze sie rozwodził miałem zetora i wiem jak to w zimnym odpala , mam zachodnie i wiem że zawsze mi odpali bez wysiłku 

to miała centralne smarowanie ??

Bo jak nie to nie widzę związku 

No jak zetor już śmieć to mu stare pompy z "dawką" zakładają i handel. 

Opublikowano (edytowane)

Ja miałem w oryginale  taką pompe z dawką, xD w zetorze 

Kiedyś nawet marchewe z tłumika pokazał tyle sie podlało,

ale to jest nic jak w silniku iveco sie węzyk przetrał pod kabiną, to dopiero marchewy walił z komina, jest tam specyficzna pompa rotacyjna  bosch co jak sie piana w paliwie zrobi to leje maskrycznei dawka i kat wtrysku szaleje myslałem że już po silniku nawet trudno zgasnąć miał 

Edytowane przez V12
Opublikowano
11 minut temu, V12 napisał:

Zetor pewnie ciężko miał nawet zakręcić w większe mrozy ?

Opublikowano (edytowane)

Ja wiem

jak mu remonta zrobiłem to jakos to paliło, rozruchacza i kable tez ogranołem 

Ogolnie rozruchaćz w 7045 taki jak by za słaby do tego silnika, jak w mrozy olej zgęstniał to zwalniał 

W iveco tez zwalnia to naturalne,  mimo to opala bardzo chetnie 

Edytowane przez V12
Opublikowano
4 minuty temu, V12 napisał:

Ja miałem w oryginale  taką pompe z dawką, xD

Kiedyś nawet marchewe z tłumika pokazała tyle sie podlało,

ale to jest nic jak w silniku iveco sie węzyk przetrał pod kabiną, to dopiero marchewy walił z komina, jest tam specyficzna pompa rotacyja bosch co jak sie piana w paliwie zrobi to leje maskrycznei dawka i kat wtrysku szaleje myslałem że już po silniku po nawet trudno zgasnąć miał 

Te stare rupcie to miały i problemy z walkami napędu pompy. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Te stare rupcie to miały i problemy z walkami napędu pompy. 

Ale zetor ?? to jak 60-tka, ja tam nic złego nie wykryłem(może nalot za mały był ?? ) , jeszcze spręzarke napędzało po drodze do pompy

Kuffa, amorki z tyłu w Awdi wymieniałem i zapomniałem w jednym odboju załozyć,🙉 jutro od nowa rozbierać  tak to jest  ja sie Żubr w garażu mnoży :D

Edytowane przez V12
Opublikowano

Ja wiem

jak mu remonta zrobiłem to jakos to paliło, rozruchacza i kable tez ogranołem 

Ogolnie rozruchaćz w 7045 taki jak by za słaby do tego silnika, jak w mrozy olej zgęstniał to zwalniał 

W iveco tez zwalnia mimo to opala bardzo chetnie 

U mnie to właśnie ma kłopot nawet zakręcić jak jest mróz więcej niż -5 

Aku padło i był kupiony taki jaki był dedykowany do niego i w mrozy nawet silnika ruszyć nie mógł... 

Od razu mocowanie było przerobione na większy Aku i był kupiony takiej wielkości jak do bizona z prądem na rozruchu 1150 i też przy dużych mrozach nie ma siły tak zakręcić żeby ciągnik zapalił 🤷 wtedy się podłącza kablami drugi Aku od bizona i od razu ciągnik chodzi 

Opublikowano
4 minuty temu, TheraRolnik napisał:

inne komory spalania koncówki wtrysków

@V12To żaden wyznacznik mercedes na wstępnej komorze zapala lepiej niż ten który ma bezpośredni wtrysk. Co do oleju się zgodzę wymiana w połowie interwału jest bez zasadna, nie zmieni również żywotności silnika. Jednak nie mogę się zgodzić w sprawie zbawiennej działalności oleju 2t na smarowanie układu paliwowego. 

Opublikowano

To dziwne, w Iveco tak sie sało w jeden tydzień 

Diagnoza : zwarcie w rozroszniku po naprawie kręci aż rozrywa 

ja bym rozruchacz na stól, kable masy zobaczył 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v