Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, hubertb napisał:

Jaki to ma rozstaw redlic ? strasznie gęsto tak po zdjęciu  

2m szeroki. Więc wychodzi 10cm z hakiem. To jak i w końskim.

9 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Jaką ma szerokość

2m.

4 minuty temu, lukasz20 napisał:

Zaraz hektarów przybędzie🤭

Nie planuję powiększenia. 

3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

To sporo utargowales. 

Warto było poświęcić więcej czasu i na spokojnie pogadać. Do ceny jeszcze 2 słoiki miodu i flaszka 👀 A trzeci słoik miodu za pośrednictwo znajomemu...

1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

Pietrek. Tera to by ci się jakiś rozrzutnik 2.5t przydał byś miał i rozrzutnik i sporą przyczepkę 

Rozrzutnik - myślę. Obornik i zwózka słomy, do tego byłby przydatny. 

• Like 1
Opublikowano

Znam twoje podejście do tematu. Jak ziemia stoi na rodziców to zastanowił bym się nad dotacja 60 tys na zakup gruntów od rodziców. Za tą kasę jak rodzice sprzedadzą tobie ziemię, możesz zakupić sprzętu używanego. Zastanów się nad tym. @chloporobotnik

Zawsze możesz pogadać o tym  z @Pafnucy 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Przecież tu ustawia sie szerokość roboczą masz 20 lei wiec szerokość to rozstaw mnożony razy 21. To jest szerokość siewu.

Nie znam się. To ma siać, a jak gęsto... Siało się konnym i było nieźle to i tym gorzej nie powinno być.

1 minutę temu, robert55555 napisał:

Znam twoje podejście do tematu. Jak ziemia stoi na rodziców to zastanowił bym się nad dotacja 60 tys na zakup gruntów od rodziców. Za tą kasę jak rodzice sprzedadzą tobie ziemię, możesz zakupić sprzętu używanego. Zastanów się nad tym. @chloporobotnik

Na mnie stoi. W zasadzie "do szczęścia" brakuje mi już niewiele. Niebawem kolejny "złomek" przyjedzie. 

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

2m szeroki. Więc wychodzi 10cm z hakiem. To jak i w końskim.

2m.

Nie planuję powiększenia. 

Warto było poświęcić więcej czasu i na spokojnie pogadać. Do ceny jeszcze 2 słoiki miodu i flaszka 👀 A trzeci słoik miodu za pośrednictwo znajomemu...

Rozrzutnik - myślę. Obornik i zwózka słomy, do tego byłby przydatny. 

Właśnie słomy na rozrzutnik napakuje sporo a i do siana luzem lux na zzucac nie trzeba.

Heh za 2 dychy nie załatwisz nic ale za słoik prawdziwego miodu czy flaszkę wszystko 😆

Konny ma chyba rozstaw ok. 9.5

1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Jak ? Siewnik się poszerza ? 🤣

Ostatnia redlica nie idzie przecież ślad w ślad tylko jest ten odstęp od ostatniego śladu...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Na mnie stoi. W zasadzie "do szczęścia" brakuje mi już niewiele. Niebawem kolejny "złomek" przyjedzie. 

Z tego programu zostaje zakup nowych maszyn  lub wymiana pokrycia dachowego na budynkach.

Opublikowano
Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

Konny ma chyba rozstaw ok. 9.5

Nawet 10 wg tabelki wysiewu. 

2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Heh za 2 dychy nie załatwisz nic ale za słoik prawdziwego miodu czy flaszkę wszystko 😆

Nie no, patrzę, tu "ubytek" tych gum, tam sparciałe, jednego tego "wihajstra" na ostatniej redlicy brakuje. No i w tym momencie poszliśmy na herbatę...

Przed chwilą, hubertb napisał:

Kolega mnie uprzedził a rozstaw przeregulował bym na nieco większy 11cm. Dzisiejsze pszenice rozkrzewiają się dość mocno. 

Nic nie trzeba robić, po konnym i wysiewie 240kg/ha rosło lux to i teraz nie trzeba.

Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

Piotrek fajny zakup, jak na twoje hektary to lepszego nie trzeba 

Rozstaw redlic jak to w polskich sprzętach, gęsto jest 

Na tyle co ja sieję to wystarczy... A i może łatwiej byłoby wysiać kiedyś w razie "w" jakieś facelie czy inne czary. 

• Like 1
Opublikowano

Nie mam pojęcia jak w konnym ale wiem jak wygląda to po poznaniaku, z pola robi się łąka. 

@bratrolnika ten to już w ogóle chyba pod rzepak ustawiony. Jednak to fakt że my ogólnie gęsto siejemy np. stara jak świat isaria równoległa wiekiem pewnie do siewników konnych najmniejszy rozstaw zakłada na 13cm. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Łolek napisał:

@Pafnucybier  śwagra i przyjeżdżaj sentymental się urodził 

16484842088106303591530387305848.jpg

No niech obeschnie trochi... Spora sztuka

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Mam 1.5 ha do uprawienia i posiania

Co by za to wziąć?

Minimum 300.

350 też krzywdy mial nie będzie 

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

Dobra powiększyłem sobie zdjęcie, wygląda jak pomniejszona jego wersja. W sumie to dobry siewnik tylko trzeba zwrócić uwagę na pracę skrzyni. To prosta jak budowa cepa skrzynia jednak uszkodzenie sprzęgieł jednokierunkowych skutkuje wysiewem bardzo nierównym.  

Opublikowano

Pioter, siewnik dobrze wygląda. 

Skrzynia olejowa bezstopniowa. 

Te sztyce z tyłu do czego? 

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

Te sztyce z tyłu do czego? 

To są grabki, zdemontowane były i nie zakładaliśmy w "pozycji pracy". 

2 minuty temu, hubertb napisał:

Dobra powiększyłem sobie zdjęcie, wygląda jak pomniejszona jego wersja. W sumie to dobry siewnik tylko trzeba zwrócić uwagę na pracę skrzyni. To prosta jak budowa cepa skrzynia jednak uszkodzenie sprzęgieł jednokierunkowych skutkuje wysiewem bardzo nierównym.  

To siało przez ostatnie 25 lat 1,5ha na rok wg słów właściciela i nasz wspólny znajomy potwierdza to może nie będzie źle.

Opublikowano

No i wygląda jak by tyle siało, uprzedzam o tych łożyskach jeśli wysiew byłby dziwny po pierwszym użyciu. Łożyska jednokierunkowe są właśnie w tej przekładni.  

• Like 1
Opublikowano

Co wam powiem , ale UJ z tymi handlarzami , samochód miał być stan idealny 🤦‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v