Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, Karol6130 napisał:

LLU - 4

Miał być taki mróz, to żem się ucieszył, zobaczę jak 6 perszing pali, no i zobaczyłem, nie gorzej niż 30, od strzała 👍

Długo grzejesz na swiecach? 

Opublikowano
14 minut temu, kizak napisał:

Iść alternator do łełeeeeeły montować ,a tu minus pięć ,a ona w cieniu  .   A propo ,co sądzicie o koreańskim samochodzie Korando ,taki przy 2015 r ,i za 40 kilka  ,może ktoś takim pomyka ? No widzę model nie znany ,a tego od groma w europie ?

Silnik Mercedes tam siedzi, kiedyś kia też były mało popularne

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kizak napisał:

Dojarka westfalia 700 litrów na minutę  ,czyli  powlecze 4-6 aparatów ,15  przyłączy aparatów ,kilka rur  giętych ,bez bramek,elektronika i elektryka stare,częśc elektryki nowe ,rury ,aparaty nowe ,majster przywiózł i zakładał ,ponad rok do tylu ,wyszło jeszcze po starych cenach prawie 20,zakładali już po 25 tys. Dojarkę w tym czasie taką calutką ze wszystkim do zdjęcia z obory można było wyczaic za 5 tys . Tego nikt nie chce , więc cena niska ,ale weż to załóż żeby miało ręce i nogi jeśli nie masz pojęcia ,po prostu nie realne . Załóż to załąz ,ale zdejmowania i rozkręcania ze dwa dni ,i zdjęcia porobisz ,a i tak nic a nic nie pasujea ryry po 6 m ,choć weż a tirem powoż , Majstry we dwóch ,ogarniętych w temacie ,tam jeden drugiego nie podpytywal jak składać ,to zakładali chyba tydzień . Tak że przewodówka to nie taki kosmos ,ale nie takie hop siup . przy 15 to wygoda ,ale żadna koniecznośc . I utrzymanie jej droższe i plynów więcej ,cedzidła rurowe drogie .wody gorącej kilkadziesiąt litrow na mycie i takie tam . W pierwszym tygodniu ,to na cholerę ja w to właził ,zawalisko ,koszt ,czlek nie może załapać na co zwracac ,uwagę ,co olać ,chodzi wk***i... . A przy piętnastu krowach ,to akurat 12 doi się ,wyszli we trzech  z wiaderkami,pół godziny  i po dojeniu,     babkę na stołek pod ścianę i łeeeeeeeeeee na cały ryj ,co by sąsiedzi slyszeli że dojarka ,,chodzi''😐

@szymon09875

Dojarka przewodowa na 3 aparaty koszt od 6 do 15tys 

12-15tys firma przyjeżdża zakłada używaną dojarkę po przeglądzie z nowymi rurami mlecznymi a ty tylko stoisz i się patrzysz 

Za samo zdemontowanie i zamontowanie firma wola około 3,5 tys czyli kupujesz od kogoś dojarkę oni jadą demontują, przywożą i montują u ciebie a co trzeba to przerabiają

Także można samemu kupić w dobrej cenie a firma resztę ogarnie 

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
TheraRolnik napisał:

23 minuty temu, szymon09875 napisał:

Nie daleko mnie też jeden plajtę zaliczył bo chciał być rzetelny i mleko mył. Tak zrobili że żadna mleczarnia od niego nie odbierze i zlikwidował z 80 dojnych.

Wymysły żeby się wybielić.

Tej Szymon po co mi przewodówka na 8 aparatów ? Bo się zastanawiam 🤔

narpierw podoić mleko od tych krów bo będzie więcej wody do mycia niż mleka rurami płynąć 😁

Opublikowano

Chyba  ta firma to zrobi na 3 aparaty,20 m rur ,i na 8 par mlekowych ,  . Za 3,5  tysiąca ,to że tak powiem nasrają a nie pojadą dwa dni się pier**lic rozbierać uj wie gdzie jechać i to zwlec ,bo tam nie wisi na 14 krów ,i tydzień składać u Ciebie składając wszelkie ,,przyłączki'' nowe  . I kużwa jeszcze rok gwarancji . U mnie mieli na czysto wodę ,przyłącza ,odprowadzenie ścieków i każdą elektrykę już na miejscu ,,tylko zakładać '' . Dobra nie ma co się ,,podniecać'' ,Ty nie w temacie

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał:

No to cena podobna jak większej.

Do tego budynek i powiedz mi jak ty w kilku tysiącach za całość chcesz się zmieścić?

Aj czepiasz się 🙄 Miało być kilkanaście a nie kilka tyś, na mury i na dach materiał już jest to kilka tys już mniej 

Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał:

Chyba  ta firma to zrobi na 3 aparaty,20 m rur ,i na 8 par mlekowych ,  . Za 3,5  tysiąca ,to że tak powiem nasrają a nie pojadą dwa dni się pier**lic rozbierać uj wie gdzie jechać i to zwlec ,bo tam nie wisi na 14 krów ,i tydzień składać u Ciebie składając wszelkie ,,przyłączki'' nowe  . I kużwa jeszcze rok gwarancji . U mnie mieli na czysto wodę ,przyłącza ,odprowadzenie ścieków i każdą elektrykę już na miejscu ,,tylko zakładać '' . Dobra nie ma co się ,,podniecać'' ,Ty nie w temacie

Jakby to było takie proste jak pisze to powinna już dawno wisieć a nie się zastanawiać 

Opublikowano
5 minut temu, TheraRolnik napisał:

Aj czepiasz się 🙄 Miało być kilkanaście a nie kilka tyś, na mury i na dach materiał już jest to kilka tys już mniej 

To na co czekać ? Czym szybciej zaczniesz to szybciej będzie SMS z banku ze kasa wpłynęła za mleko 👍

Opublikowano
1 minutę temu, kizak napisał:

taką cenę firma zaproponowała kilka dni temu 😉

A dojarka nie daleko bo we wsi zlikwidował krowy i będzie chciał przewodówke sprzedać 

Elektryka, woda i odprowadzenie ścieków jest, więc 🤷

Toć teraz jest zamontowana zwykła dojarka to, to wszystko jest ...

2 minuty temu, logan3512 napisał:

Czyli budujesz oborę czy dobudowujesz do starej?

Dobudówkę do starej 

Opublikowano
szymon09875 napisał:

@slawek74

Dojarka przewodowa lepiej podoi chyba 🤔 moim zdaniem od d*py strony zaczyna.

a to od mordy trzeba zacząć u mnie 28L na zbiorniku i nie satysfakcjionuje mnie to ... byłem na szkoleniu to na oborach w wielkopolsce potrafią takie 38L zasuszać...

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Dobra trzeba wstawać bo klient ma siano przyjechać zobaczyć 

Przy tych cenach wszystkiego i chodowli krow siano sprzedajesz? Za rok ono będzie na wagę złota jak nawozy po 6 tyś już.🙆‍♂️

Opublikowano
DANDYS napisał:

kurba żebym miał więcej ornej swojej to też bym już krowy doił,

to ile tej ornej masz ?

stempos1980 napisał:

9 minut temu, TheraRolnik napisał:

Dobra trzeba wstawać bo klient ma siano przyjechać zobaczyć 

Chyba śuwar a nie siano 😁

👍🤪😁

Opublikowano
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Chyba śuwar a nie siano 😁

Tu nie ma śuwaru a nawet kończyny trochę jest. 😀😀

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v