Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

no chyba właśnie

to nie tak, coś tam mechanicznie podłubać mogę, czy przerobić, zbudować, ale uprawy polowe to nie dla mnie, kiedyś jak ojciec kazał jedź poorać tu i tu to się zrobiło, ale pojęcia o tym nie mam

no i znając życie jakby na swoim robił to by czasu na dłubanie nie miał

także reasumując, dzięki za miłe słowo, ale przeceniasz mnie

U mnie w domu brat sie pchal na ciągnik,skonczyl szkole rolniczą i plany byly ze on przejmie kiedys gospo. Ja do orki bylem nie kumaty, jakies podorywki sie zrobilo ze sloma na wierzchu zostawala ale gleby ciężkie w uprawie w suche lato bo skała sie robi. Teraz to nie mam wyjscia i musze wszystko umieć na gospo. Jedynie spawac nie potrafię a tak cokolwiek innego zrobie jakos. Oj ciezkie mam zycie na tej wsi😀

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A ja nie jestem za pomocą

Nie dam złotówki i nie wziąłbym nikogo.

Zobaczyvie co potem będzie jak się rozpanoszą.

Taaa. Bo tylko Tobie sie nalezy.. 

Opublikowano

Trochę podzwoniłem, popytałem dziś.

I tak, odnośnie pustaków pozaklasowych oferowanych na olx to panowie z łódzkiego oferują towar widmo. Oferty typu wpłać pan zaliczkę.

Na dziś najnizsza cena za gazobeton 24x24x59 13,5zł brutto locco inwestor. Cena dotyczy towaru zamówionego kilka miesięcy temu  

Dziś podwyżka na wytwórniach 0,46zł /szt. 

Można złożyć zamówienie, rano było to na połowę kwietnia, teraz już na maj ( 20 aut dziś gość rozpisał)

Cena oczywiście z dnia dostawy i szacuje około 17zł . To u moich lokalnych 20 jak nic.

Wytwórnie mocno obcięły limity odbiorów bo nie wyrabiają.

Teraz stal.  Dziś jeszcze 4850 i ciągną z Austrii bo taniej jak z Ostrowca, gdzie na dziś 5300. Ale tylko do końca tygodnia bo od przyszłego podwyżki i to ponoć dość spektakularne🤦‍♂️

Myślałem że budowlanka siądzie i ceny spadną a okazuje się że nie w tym roku. 

Opublikowano
28 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Zobaczyvie co potem będzie jak się rozpanoszą

Patrz jakoś w USA się uchodźcy z Polski rozpanoszyli po dwóch wojnach i się nie rozpadła Ameryka. 

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Trochę podzwoniłem, popytałem dziś.

I tak, odnośnie pustaków pozaklasowych oferowanych na olx to panowie z łódzkiego oferują towar widmo. Oferty typu wpłać pan zaliczkę.

Na dziś najnizsza cena za gazobeton 24x24x59 13,5zł brutto locco inwestor. Cena dotyczy towaru zamówionego kilka miesięcy temu  

Dziś podwyżka na wytwórniach 0,46zł /szt. 

Można złożyć zamówienie, rano było to na połowę kwietnia, teraz już na maj ( 20 aut dziś gość rozpisał)

Cena oczywiście z dnia dostawy i szacuje około 17zł . To u moich lokalnych 20 jak nic.

Wytwórnie mocno obcięły limity odbiorów bo nie wyrabiają.

Teraz stal.  Dziś jeszcze 4850 i ciągną z Austrii bo taniej jak z Ostrowca, gdzie na dziś 5300. Ale tylko do końca tygodnia bo od przyszłego podwyżki i to ponoć dość spektakularne🤦‍♂️

Myślałem że budowlanka siądzie i ceny spadną a okazuje się że nie w tym roku. 

Siądzie,z braku towaru....  

Opublikowano
35 minut temu, leszek1000 napisał:

Jestem za pomocą, ale Duda chce w trybie natychmiastowym przyjąć ich do Unii. Jak na to potrzeba z 2 lat. 

Gdzie on ma rozum. 

Dla nich już bez różnicy pod którym butem będą. 

Ale chyba pod ruskim jednak miały by więcej "wolności" 

Nareszcie decyzja przyszła. 

Zaebali 2 ary, i to na prostej działce. 

Na tuzach są esy flores, rąby, trójkąty, to się zgadza. 

Ciekawe czy naprawdę czy liczyć nie potrafią 😂

Opublikowano
5 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

Patrz jakoś w USA się uchodźcy z Polski rozpanoszyli po dwóch wojnach i się nie rozpadła Ameryka. 

Zayebyste, porównanie, finansowe i obszarowe obu krajów 🤣🤪

Opublikowano
40 minut temu, leszek1000 napisał:

Jestem za pomocą, ale Duda chce w trybie natychmiastowym przyjąć ich do Unii. Jak na to potrzeba z 2 lat. 

Gdzie on ma rozum. 

Dla nich już bez różnicy pod którym butem będą. 

Ale chyba pod ruskim jednak miały by więcej "wolności" 

Nareszcie decyzja przyszła. 

Zaebali 2 ary, i to na prostej działce. 

Na tuzach są esy flores, rąby, trójkąty, to się zgadza. 

Ciekawe czy naprawdę czy liczyć nie potrafią 😂

Opublikowano
8 minut temu, V12 napisał:

Zayebyste, porównanie, finansowe i obszarowe obu krajów 🤣🤪

A do jakiego innego kraju podobnego wielkością do Polski mieliśmy wyemigrować? Do Niemiec? Do Francji?

2.5 miliona Polaków - tyle osób wyjechało na przełomie 19 i 20 stulecia do USA. Do Anglii też sporo wyjechało. Tyle z darmowej lekcji historii dla tych którzy nie pojmują że emigranci z rejonów objętych wojną to zjawisko, które już się nie raz powtórzyło w dziejach świata. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

2.5 miliona Polaków - tyle osób wyjechało na przełomie 19 i 20 stulecia do USA. 

Przecież ja to wiem . 🤣 tylko ze co to bylo dla panstwa tej wielkosci ?? 

po drugie, tam zapotrzebowanie wtedy bylo  na tania wrecz darmowa fizyczna sile robocza do najgorszej pracy, kraj sie wtedy budował, rozwijał

Dla przykladu, dla naszego kraju np. 2.5 mln jest odczuwalne . oni na ta chwile chca za prace tyle samo co Polak, a i wybrzydzaja np. w  oborach juz im śmierdzi w Pl za ta kase ... 

więc jak nie beda sie do pracy garnać to kto ich bedzie utrzymywał ??

Edytowane przez V12
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

A ja nie jestem za pomocą

Nie dam złotówki i nie wziąłbym nikogo.

Zobaczyvie co potem będzie jak się rozpanoszą.

już dałeś złotówki i będziesz długo dawał jak każdy bez wyjątku. W drogim chlebie  nawozach, paliwie i wszystkim co kupisz. 

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

już dałeś złotówki i będziesz długo dawał jak każdy bez wyjątku. W drogim chlebie  nawozach, paliwie i wszystkim co kupisz. 

wolałbys wojnę na terenie naszego kraju ?

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Powiem tak, wszystko ma swoje granice. Najpierw najpotrzebniejsze rzeczy, czyli żywność, woda i miejsce do spania.

Jeszcze zobaczysz że najbardziej ucierpią na tym Polacy. Przedsiębiorcy będą zatrudniać Ukraińców A Polacy będę mieli problemy ze znalezieniem pracy. Według mnie nic dobrego z tego nie wyniknie jak przyjedzie kilka milionów. Trzeba pomagać ale z zachowaniem zdrowego rozsądku. Nie sztuką jest nabrać bez umiaru. Tu jest podobnie jak z ziemią. Nie dasz rady wziąć w dzierżawę całej gminy i obrobić na czas.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v