Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Teraz te nowe siewniki co są tego typu to można nimi za ruskimi rzucać 😁Jedynie do tego się nadają

Czyli niedobre? Przydałby się taki.

Opublikowano

Ja ściągnąłem sobie szlifierka taśmowa opuszek i paznokcia. 2 tygodnie nie mogłem palca z bólu zginać. Na moto wtedy nie jeździłem przez 1,5 miesiąca bo nie dało rady rękawiczek włożyć. A teraz najbardziej wrażliwy palec. Jak przypadkiem młotkiem go musnę czy czymś innym potraktuje to nic tylko sobie siąść :P

1 minutę temu, Bananek napisał:

Mój ojciec strasznie cierpliwy.

Opublikowano
10 minut temu, sadownik12 napisał:

Już lepiej piła narżnąć 

Jest i narżnięcie piłą. Tylko, że łańcuchową. 😉 To akurat w moim wykonaniu. Z tydzień temu. Już się zagoiło. 😉 

IMG_20220214_102245.jpg

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

Jest i narżnięcie piłą. Tylko, że łańcuchową. 😉 To akurat w moim wykonaniu. Z tydzień temu. Już się zagoiło. 😉 

IMG_20220214_102245.jpg

Spoko, w zeszłym roku prawie możliwość poruszania kciukiem straciłem. A miesiąc po powrocie z chorobowego wpierdolilem dwa palce w piłę, bo mi aluminium się zakleszczyło i wyrzuciło do tyłu. A palce sru, na piłę. Fart, że rękawiczek nie miałem na ręce. Rutyna jest najgorsza.

Opublikowano
7 minut temu, Krzak napisał:

Czyli niedobre? Przydałby się taki.

kupujesz siewnik? do kartofli pielnik już kupiłeś?

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Wiatr się uspokoił, parę kg nawozów rozsiane... Jutro c.d.

Poszukaj, że sobie jakiegoś vicona. Ja dałem za swojego 1300zl, co prawda 'remont' na mój koszt poszedł, ale w zupełności i bez niego by jeszcze chodził. 

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

kupujesz siewnik? do kartofli pielnik już kupiłeś?

Pielnika chyba w tym roku nie będzie,ale taki siewniczek by się przydał do warzyw.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Bananek napisał:

Komu rogalika? Bo małżonka troszkę zaszalała. 😱

IMG_20220228_124849.jpg

IMG_20220228_124857.jpg

IMG_20220228_124913.jpg

prześlij mi z pięć.

no chyba że pytanie nie pokrywa się z zamiarem....

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Nie, jestem anty do mechanizacji pod tym względem nastawiony. Nie lubię jak nawóz leci nie tam gdzie trzeba. Trzeba go za każdym razem przestawiać, kalibrować a ręka raz "zaprogramowana" i sieje.

Toż vicon fajny bo nie sypie Bóg wie gdzie. Max 2m za rozsiewacz. A nie jak przy talerzowym x metrów do tyłu. za***iście konstrukcja tych wahadłowych siejek mi się podoba. Koszt niewiele większy jak za lejka, a różnica w wysiewie kosmiczna. Pozatym, dość dobrze pokrywa się z aplikacją vicona. Wpisujesz prędkość ciągnika, co siejesz i ilość, na jaką odległość i podaje Ci na jaką wartość masz to ustawić. 

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie, jestem anty do mechanizacji pod tym względem nastawiony. Nie lubię jak nawóz leci nie tam gdzie trzeba. Trzeba go za każdym razem przestawiać, kalibrować a ręka raz "zaprogramowana" i sieje.

Kosa se kup albo lejka.

Opublikowano

Może kiedyś, na te parę kg to lepiej się poruszać... Dziś rozsiane 25kg saletry na jeden kawałek pszenicy, 30kg "mieszanki" nawozów na trawę i 30kg Poli 8 pod ziemniaki. Jutro z 50kg saletry i trochę soli pod kukurydzę i tyle rozsiewania. Potem jeszcze na drugą dawkę na pszenicę ze 150kg saletry i 50kg saletrzaku pod kukurydzę. No i jakieś drobne wysiewy po parę kilo po pokosie traw. I tyle.

2 minuty temu, sadownik12 napisał:

Toż vicon fajny bo nie sypie Bóg wie gdzie. Max 2m za rozsiewacz. A nie jak przy talerzowym x metrów do tyłu. za***iście konstrukcja tych wahadłowych siejek mi się podoba. Koszt niewiele większy jak za lejka, a różnica w wysiewie kosmiczna. Pozatym, dość dobrze pokrywa się z aplikacją vicona. Wpisujesz prędkość ciągnika, co siejesz i ilość, na jaką odległość i podaje Ci na jaką wartość masz to ustawić. 

1 minutę temu, Krzak napisał:

Kosa se kup albo lejka.

To jest najgorsze dziadostwo do rozsiewu na wąskie kawałki jakie świat widział.

Opublikowano
3 minuty temu, sadownik12 napisał:

Dobrze one sieją

Tym rękawem tylko z częściami chyba średnio jest

Opublikowano
1 minutę temu, Krzak napisał:

Kosa se kup albo lejka.

Lejek i kos to złomy. Za darmo bym nie chciał. A Vicony PS naprawdę sensowne na takie mini gospodarstwa. Gdzieś nawet widziałem na YT jak nim wapno luzem sieją. Muszę kiedyś przetestować, może nie trzeba by granulatu stosować.

Przed chwilą, mf362 napisał:

Dobrze one sieją

Tym rękawem tylko z częściami chyba średnio jest

Średnio? Praktycznie wszystko wymieniłem. I wszystko na allegro znalezione. Granit zamienniki robi. Jedynie czego nie ruszałem to rury i łożysk. Bo łożyska 700zl kosztują 😂. Dlatego przy zakupie trzeba popatrzeć czy luzu nie ma na łożyskach. No i wiadomo, smarować zawsze. A tak to za***iście dokładne siejki. Jak od linijki sieją i bardzo równo.

Opublikowano
2 minuty temu, sadownik12 napisał:

Lejek i kos to złomy. Za darmo bym nie chciał. A Vicony PS naprawdę sensowne na takie mini gospodarstwa. Gdzieś nawet widziałem na YT jak nim wapno luzem sieją. Muszę kiedyś przetestować, może nie trzeba by granulatu stosować.

też mnie zaciekawiły.

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Pierwsze hektary zasiane w tym roku tfu ary miało być🤭 

IMG_20220228_144538.jpg

IMG_20220228_162831.jpg

tak bez znacznika? co posiane?

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ty Pafnuś czym rozsiewasz?

lejka mam, ale to gófno straszne. kiedyś zobaczyłem te vicony i stwierdziłem że ciekawy patent. zauważyłem że niedaleko jeden takiego ma. kiedyś popytam jak to się sprawuje. idzie taki kupić za małe pieniądze.

Opublikowano

To jak ktoś chce za darmo lejka oddać to ja wezmę. Heh tylko tutaj na forum takie fanaberie ursus zły,sipma zła,lejek zły a jak rozmawiam z rolnikami to mówią że dobre to ja nie wiem jak to jest.

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

tak bez znacznika? co posiane?

lejka mam, ale to gófno straszne. kiedyś zobaczyłem te vicony i stwierdziłem że ciekawy patent. zauważyłem że niedaleko jeden takiego ma. kiedyś popytam jak to się sprawuje. idzie taki kupić za małe pieniądze.

Znacznik w oku😁 

Koperek ma zielono będzie do młodych kartofelków 

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

Ja się na lejka kiedyś nakręciłem. Ale poszedłem do sąsiada oglądać Abrę 300l z 2014. I zobaczyłem jak rozsiewa Polifoskę... Od razu mi przeszło. Zresztą przy tych cenach nawozów to wygląda na to, że od przyszłego roku będę rozsiewał wiosną tylko może ze 200kg saletry... Reszta w poplonach i oborniku co roku.

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy napisał:

też mnie zaciekawiły.

1300zl dałem + pewnie z 700zl na części i lakier. Nic sensowniejszego za tą kwotę nie znalazłem. Tylko tak jak mówię, nie musiałem tych 700zl dawać. Ale mnie widok rdzy wk***ial to można powiedzieć, zrobiłem go na 20 kolejnych lat. Ciapek nie za bardzo te 540obrotow osiągnie, dlatego max na te 12m rzuci. Z tego co wiem jak ciągają już większymi ciągnikami to bez problemu 15m da się tym sypać równo. Powyżej już rurę trzeba dłuższą założyć.

IMG_20220228_174015.jpg

Opublikowano

wiesz co? przy Twojej ilości pola i nawozu, to tak jak siejesz nie jest źle.

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja się na lejka kiedyś nakręciłem. Ale poszedłem do sąsiada oglądać Abrę 300l z 2014. I zobaczyłem jak rozsiewa Polifoskę... Od razu mi przeszło. Zresztą przy tych cenach nawozów to wygląda na to, że od przyszłego roku będę rozsiewał wiosną tylko może ze 200kg saletry... Reszta w poplonach i oborniku co roku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v