Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Do 1ha ta, ale nie więcej

Gregor, mam znajomego, pracował na kopalni, teraz emeryt, 4ha sobie obrabia, 5 byśków, z 5 ton zboża na worki do handlu, ze 3 tony ziemniaków i mam mu powiedzieć, że głupi bo dokłada? Ze swoich dokłada a nie z ukradzionych. Niektórych to chyba czasem drażni, bo ktoś im "rozwój" hamuje. Nikt go do tego nie zmusza, chce na to wydać to wydaje, jego pieniądze.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, kris91 napisał:

Z rolnikami jest jak z frankowiczami, jak ktos kredyt bierze dlugoterminowy musi liczyć się z różnymi sytuacjami i patrzeć daleko w przyszłość, a nie że jak dzisiaj stać na ratę to i za 10, 20 lat będzie tak samo 😒😒😒

Nie do końca rolnik nie musi być bankierem a bank udzielając pożyczki powinien informować o ryzyku i kosztach. To co banki robiły nazywa się lichwiarstwem. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Dla mnie to normalne. Taki rejon. Nas to nie dziwi ani nie śmieszy. Większość to robi w ramach hobby ale dokłada...

A rozwine jeszcze temat , 

Ogolnie to nie wiem o jakich obszarach jako hobby mówisz , 

Ale dam Ci przykład , 35 hektarowiec , jeździł w zime za zachód , żeby uskładac sobie na jon dera , zamiast zetora 16 którego miał i na hektarki  był lux wystarczajacy .

dobrze , jest czas zimą nich jedzie zarabiac , ale pchac ta kase w maszynę na którą w realnym zysku ta gospodarka nie zarobi??

Dla mnie to bezsens , za zarobioną  kase na zachodzie by sobie kupił , fure , urzadził w domu , pojechał gdzieś ,

a co inaczej jon derem niz 16 -stka  obrobi te hektarki ?/ ale na wiosce lans jest xD , 

Edytowane przez V12
Opublikowano
Przed chwilą, V12 napisał:

Ale dam Ci przykład , 35 hektarowiec , jeździł w zime za zachód , żeby uskładac sobie na jon dera , zamiast zetora 16 którego miał i na hektarki  był lux wystarczajacy .

dobrze , jest czas zimą nich jedzie zarabiac , ale pachac ta kase w maszynę na którą w realnym zysku ta gospodarka nie zarobi?? Dla mnie to nie bezsens , za zarbiona kase na zachodzie by sobie kupił , fure , urzadził w domu , pojechał gdzieś ,

Jak chciał to czemu nie? Może nie ma potrzeby nowego auta, dom mu pasuje a na wczasy nie chce jeździć, tak jak i ja? Nie wszyscy przeliczają wszystko na zarobek. Jego portfel i jego wola. 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jego portfel i jego wola. 

Oczywiscie , przeciez nikt go nie linczuje ,

ja wyraziłem swoja opinie na ten temat 

Opublikowano
15 minut temu, V12 napisał:

Przeczytaj dobrze z czego ja sie smieje...

ale Ci odpowiem z tego że z pracy dokładaja do gospodarek , nie z tego że pracuja bo i ja sie imam róznych zajęć 

Gospodarka ma sama zarobic na siebie (sprzet , budynki ) jeszcze  dac zysk

moja była nie rentowna parę lat. dokladalem dużo .dziś się jakoś kręci ale i tak robię ponad to co gospodarka da. wolę iść na usługę i zapłacić za usługę jak sprzętem mam się obstawiać i go spłacać. 

Opublikowano
31 minut temu, Ursus932 napisał:

Mądralo dlaczego nie jesteś na strajku 🤔 co mocny w gębie tylko jesteś 

Żebym miał czym to i bym się wybrał. 🤨

Mocni w gębie i to jeszcze w necie to są takie siusiu majtki co boją się wyjść i pokazać swoje niezadowolenie. 

Opublikowano
V12 napisał:

Ale dam Ci przykład , 35 hektarowiec , jeździł w zime za zachód

Po wstępie myślałem, że chodzi o tego z gry o plon 🙊🙊🙊🙊

HF86 napisał:

wolę iść na usługę i zapłacić za usługę jak sprzętem mam się obstawiać i go spłacać.

Uuuuu, kto się nie rozwija ten się cofa 😉🙊🙊

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

moja była nie rentowna parę lat. dokladalem dużo .dziś się jakoś kręci ale i tak robię ponad to co gospodarka da. wolę iść na usługę i zapłacić za usługę jak sprzętem mam się obstawiać i go spłacać. 

W świecie się to nazywa "frycowym" i działa w każdej dziedzinie i zawodzie. 

Opublikowano
Przed chwilą, V12 napisał:

Oczywiscie , przeciez nikt go nie linczuje ,

Sam mając deko ponad hektar i obrabiając to ciapkiem, robiącym 45-50mtg na rok mogę być dla kogoś przykładem głupoty, kupiony sprzęt, który się będzie zwracał do śmierci albo i się nie zwróci, tak samo jak i pszczoły. Znam gościa, który ma 1,7ha, 3P i teraz Zetora 8011 kupił, głównie do kosiarki bijakowej ale... Ja tam popieram każdego kto w ziemi dłubie, zwłaszcza małego, który to robi nie dla zysków.

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

Jeśli jest dostęp do rynku usług w normalnych cenach, to nie ma sensu inwestować od zera w pewne maszyny. Głową spokojna i jak piszesz - jest fach w ręku to idziesz i więcej zarobisz w tym czasie.

Tylko nie wszędzie jest ten dostęp, terminowość i jakieś normalne ceny

Opublikowano (edytowane)

ja osobiscie znam , takich co cały park maszynowy kombajny itd , kupiony z za hajs z roboty za granicą , tylko jak to ma zwiekszyc  dochód z gospodarki ??

Moze to jakis akumulator funduszu ale , sprzet tez sie starzeje , traci na wartosci  , i trzeba do niego dokładac 

Edytowane przez V12
Opublikowano
18 minut temu, PRIMO napisał:

Żebym miał czym to i bym się wybrał. 🤨

Mocni w gębie i to jeszcze w necie to są takie siusiu majtki co boją się wyjść i pokazać swoje niezadowolenie. 

Siusiu to z czego taki nie zadowolony jesteś 🤔 , wymień jakieś punkty to Cię popre 

Opublikowano
45 minut temu, Ursus932 napisał:

U nas pół woj za tyle doi , i jakoś się ludzie rozwijają 

O dokładnie 👏 

Dobra daje kukurydze bo o 14 idę na pogrzeb

W jaki sposób się rozwijają? Chyba nie w taki jak Ty? 

Opublikowano
5 minut temu, Marcin133 napisał:

Patrzę na olx na takiego szczura 6245/7245

Szczura? Przecież to najlepszy traktor pod słońcem - spalanie jak w 50 - konnym a robotę robi jak 120-konny :D

Opublikowano

Ja wiem, że w rolnictwie łatwo nie jest, praca ciężka, niedoceniona itp. Każdy ma prawo strajkować.

Ale wprowadzony jest trzeci stopień alarmowania CRP. Ze zwykli ludzie nie wiedzą co to oznacza, to zrozumiałe. Ale że Pan Kołodziejczyk nie wie i organizuje strajk... Na miejscu policji juz dawno bym go na co najmniej 48 zamknęła. 

Opublikowano

Za 20 to kiedy?

Inflacja, to cyfry sie zmieniają, ale czy wartość? 

3 minuty temu, hubertb napisał:

Zetora 7211 można było kupić za 20tys. zł potem wartość zaczęła rosnąć lawinowo. Jednak ceny ciapka nic nie przebije. 

6 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

Szczura? Przecież to najlepszy traktor pod słońcem - spalanie jak w 50 - konnym a robotę robi jak 120-konny :D

Skończ zazdrościć ludziom. 

Opublikowano
50 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Gregor, mam znajomego, pracował na kopalni, teraz emeryt, 4ha sobie obrabia, 5 byśków, z 5 ton zboża na worki do handlu, ze 3 tony ziemniaków i mam mu powiedzieć, że głupi bo dokłada? Ze swoich dokłada a nie z ukradzionych. Niektórych to chyba czasem drażni, bo ktoś im "rozwój" hamuje. Nikt go do tego nie zmusza, chce na to wydać to wydaje, jego pieniądze.

Pjoter to hobby. Śmiało wyżyje z emerytury górniczej a to robi żeby się nie zastać. 

49 minut temu, V12 napisał:

dobrze , jest czas zimą nich jedzie zarabiac , ale pchac ta kase w maszynę na którą w realnym zysku ta gospodarka nie zarobi??

Dla mnie to bezsens , za zarobioną  kase na zachodzie by sobie kupił , fure , urzadził w domu , pojechał gdzieś ,

a co inaczej jon derem niz 16 -stka  obrobi te hektarki ?/ ale na wiosce lans jest xD , 

A daj spokój 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Marcin133 napisał:

Akurat na maszynach i nie tylko nie traci się narazie. 

Ale to tylko ogloszenie , jeszcze sie musi znaleźć taki co zapłaci ... wogole te ceny za demoludy i licencyjne MF-y to smiech na sali , za MF- z napedem pod brandem ursusa -60-80 tys , za ta kase to takiego zachodniego se wynajde ze bede 10 lat bez dotykania ,

tak samo jak te co mam teraz 10 lat u mnie  bez jakies duzej awarii

Ludzie myslą że czesci sa do naszych , są ale jaka jakość ...

Za kombajnem , to juz teraz 3 sezon rozpoczynam poszukiwań (ceny nie adekwatne do stanu )  , i chcieć to se mogą , to co dwa sezony temu ogladałem teraz znów w ogloszenie trafiło xD

Edytowane przez V12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v