Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Bananek napisał:

Każdy z nich ma dwie ręce, nie jedna gałąź produkcji to inna, nie inna to etat.

O to to to. Ja znalazłem alternatywę i odkąd pole nie jest moim głównym źródłem dochodu to żyje mi się dużo lepiej, no i plecy mnie nie bolą :D

Nie mam negatywnego zdania co do strajkujących - mają prawo wyrażać swoje niezadowolenie. Trochę ich wódz mi nie pasuje ale to poboczna kwestia.

Bardziej martwi mnie fakt, że mało renówek jeździ na strajki 🤔

Edytowane przez Wędrowycz85
Opublikowano
2 minuty temu, pawel885 napisał:

ale nie widzisz że policja ich trzepie , szuka dziury w całym... 

jedź starym traktorem to wystarczy wyciek czy brak jakiegoś światła i już zjeżdżasz na bok 

U was byłem kiedyś na strajku to na wlocie radiowozy i każdego bez wyjątku dokumenty, trzeźwość i pod ciągnik. Ale skąd oni to mają wiedzieć jak najdalej widzą co u sąsiada na podwórku? 

Opublikowano
7 minut temu, hubertb napisał:

Np. górnicy jak jadą na strajk to nie każdy osobno  a już na pewno nie samochodem za 300 i lepiej tysięcy. Pojmujesz subtelną różnicę ? 

Nie przetłumaczysz ...

Opublikowano
V12 napisał:

aaa czyli do gospodarki mam dokładac z innej roboty ??  , sama nie dosc ze zysków nie przynosci , to jeszcze mam robić na nią 

Jak Ci to nie przynosi korzyści to zostaw w cholere i zajmij się czymś dochodowym. Chyba, że traktujesz to jako hobby to wtedy dokładać musisz. Jak to przy każdym hobby.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, kris91 napisał:

I wtedy wchodzę ja, cały na czarno z megafonem i mówię: "Wydzierżawię 30ha, biorę po 1000zł/ha od każdej drużyny i słucham państwa" 🙊🙊🙊🙊

Zapraszam. Jeszcze nigdy się napewno z Ciebie tak nie śmiali ja my na kurpiach byśmy Cię wyśmiali 🙊

6 minut temu, V12 napisał:

aaa czyli do gospodarki mam dokładac z innej roboty ?? 

, sama nie dosc ze zysków może zaczac nie  przynosić , to jeszcze mam robić na nią ??? 

hehehe sa tacy w okolicy u mnie co z etatów dokładają ,  beke mam z nich niezłą 

A tu to mało takich? 😂

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Bananek napisał:

Jak Ci to nie przynosi korzyści to zostaw w cholere i zajmij się czymś dochodowym. Chyba, że traktujesz to jako hobby to wtedy dokładać musisz. Jak to przy każdym hobby.

No własnie , tylko że jak ktos z 10 lat wstecz zainwestował spory hajs po to zeby byc na swoim , i nie miec kacyka z humorami nad głową 

a teraz wszystko sie zarzyna , to co ma zrobić , ?? 

Edytowane przez V12
Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Mądralo dlaczego nie jesteś na strajku 🤔 co mocny w gębie tylko jesteś 

A Ty czemu nie jesteś. Ty już pokazałeś swoją nieudolność dojąc za 1.30 gdy inni mieli 1.90

Opublikowano
8 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

O to to to. Ja znalazłem alternatywę i odkąd pole nie jest moim głównym źródłem dochodu to żyje mi się dużo lepiej, no i plecy mnie nie bolą :D

Nie mam negatywnego zdania co do strajkujących - mają prawo wyrażać swoje niezadowolenie. Trochę ich wódz mi nie pasuje ale to poboczna kwestia.

Bardziej martwi mnie fakt, że mało renówek jeździ na strajki 🤔

Nie zdążyli po remoncie poprawić renówek. Zapomniałeś jak to jest 🙊

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, gregor1284 napisał:

A tu to mało takich? 😂

Nie to wtedy tak jak kolega wyżej napisał to hobby , jak do ha trzeba dokładac z innej roboty ,

ja bym wtedy od razu to w dzierżawe rzucił , na hobby mam ciekawsze zajecia 

Edytowane przez V12
Opublikowano
8 minut temu, gregor1284 napisał:

Już wylazleś i idziesz? Nie każdy strajkujący musi wyglądać jak właściciel zetora 🙊

Często ten biedniejszy lepiej wygląda i potrafi się jakoś ogarnąć 

Opublikowano

5lat temu mój kolega przeinwestował jego firma budowlana była na upadłości, poszedł na drugi etat harować w fabryce. Wygrzebał się z problemów dziś nadal pracuje na swoim. Dlaczego nie można dołożyć do interesu ? 

Opublikowano
2 minuty temu, V12 napisał:

No własnie , tylko że jak ktos z 10 lat wstecz zainwestował spory hajs po to zeby byc na swoim , i nie miec kacyka z humorami nad głową 

a teraz wszystko sie zarzyna , to co ma zrobić , ?? 

Najpierw to by musieli trochę zainwestować żeby wiedzieć o co z twoja wypowiedzią chodzi a nie w dziadkowych chlewikach pracować i nie powiększając areału gospodarstwa 😴 oj wrogów tą prawdą to ja sobie tu narobię 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

A Ty czemu nie jesteś. Ty już pokazałeś swoją nieudolność dojąc za 1.30 gdy inni mieli 1.90

No to właśnie moja głupota ,i co mam latać z takim problemem do Warszawy ? I krzyczeć przed ministerstwem że mi mało mleczarnia płaci 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Zapraszam. Jeszcze nigdy się napewno z Ciebie tak nie śmiali ja my na kurpiach byśmy Cię wyśmiali 🙊

30 ha za mało jeszcze, po 100ha od razu bierzecie? 🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️ Wy słabymi graczami jesteście, tam lepsi są i więcej by zaoferowali 🙊🙊🙊 Zauważ że o braku opłacalności mówią w większości ci, którzy ciągle dobierają dzierżawy 👀👀👀👀

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

Widać mamy takie same poglądy. Dziś się dowiedziałem, że okoliczny najlepiej wyuczony, doświadczony i szkolący innych pszczelarzy odszedł na wieczne miodobranie. 😒

Na ten temat jak najbardziej. 

No cóż, będzie ubywać, jest to nieuniknione. Tylko u większość nie ma kto tego przejąć, przynajmniej u nas...

10 minut temu, V12 napisał:

aaa czyli do gospodarki mam dokładac z innej roboty ?? 

, sama nie dosc ze zysków może zaczac nie  przynosić , to jeszcze mam robić na nią ??? 

hehehe sa tacy w okolicy u mnie co z etatów dokładają ,  beke mam z nich niezłą 

Wielu u nas tak robi i jakoś nikt się z nich nie śmieje. Praca na etacie a potem te parę czy paręnaście hektarów oblecieć.

Opublikowano
3 minuty temu, Winnetou napisał:

Banan na prezydenta! 😂

Toć Komorowski już był, przekaz ten sam 😂 "zmień pracę i weź kredyt" 

3 minuty temu, V12 napisał:

Nie to wtedy tak jak polega wyżej napisał to hobby , jak do 1ha trzeba dokładac z innej roboty 

Do 1ha ta, ale nie więcej 

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

No to właśnie moja głupota ,i co mam latać z takim problemem do Warszawy ? I krzyczeć przed ministerstwem że mi mało mleczarnia płaci 🤔

Nie chcesz przyjść za darmo porobić? Darmo doisz to i chętnie kto cie do roboty weźmie 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Wielu u nas tak robi i jakoś nikt się z nich nie śmieje.

Przeczytaj dobrze z czego ja sie smieje...

ale Ci odpowiem z tego że z pracy dokładaja do gospodarek , nie z tego że pracuja bo i ja sie imam róznych zajęć 

Gospodarka ma sama zarobic na siebie (sprzet , budynki ) jeszcze  dac zysk 

Edytowane przez V12
Opublikowano
2 minuty temu, kris91 napisał:

30 ha za mało jeszcze, po 100ha od razu bierzecie? 🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️ Wy słabymi graczami jesteście, tam lepsi są i więcej by zaoferowali 🙊🙊🙊 Zauważ że o braku opłacalności mówią w większości ci, którzy ciągle dobierają dzierżawy 👀👀👀👀

Sami się w gonili w te błędne koło 🤷‍♂️ 

Opublikowano

Grześ, no wszystko super ale strajk w takiej formie już ludzi nie rusza. To już było. Ludziom w mieście trzeba uświadomić ze to nie rolnik jest winny wysokim ceną w sklepie, tylko jest taką samą ofiarą oszustwa. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Toć Komorowski już był, przekaz ten sam 😂 "zmień pracę i weź kredyt" 

Do 1ha ta, ale nie więcej 

Nie chcesz przyjść za darmo porobić? Darmo doisz to i chętnie kto cie do roboty weźmie 

U nas pół woj za tyle doi , i jakoś się ludzie rozwijają 

Przed chwilą, hubertb napisał:

Grześ, no wszystko super ale strajk w takiej formie już ludzi nie rusza. To już było. Ludziom w mieście trzeba uświadomić ze to nie rolnik jest winny wysokim ceną w sklepie, tylko jest taką samą ofiarą oszustwa. 

O dokładnie 👏 

Dobra daje kukurydze bo o 14 idę na pogrzeb

Opublikowano

Z rolnikami jest jak z frankowiczami, jak ktos kredyt bierze dlugoterminowy musi liczyć się z różnymi sytuacjami i patrzeć daleko w przyszłość, a nie że jak dzisiaj stać na ratę to i za 10, 20 lat będzie tak samo 😒😒😒

Opublikowano

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Ja w Mario lub Contra I te małe tanki co broniły orzełka👍🙂 ale czasy były, pół wioski się schodziło grać a te joysticki się psuły co raz🙆‍♂️

co teraz?? taka gierka kosztuje teraz 40zł z wysyłką, kupiłem swoim, podłączyłem na stałe pod stary telewizor, dzieciaki pykają całe dnie, kijem trzeba odganiać żeby samemu móc pograć:D

• Haha 1
Opublikowano

Agro unia tak pomoże rolnikom jak Samoobrona, PSL, czy PiS. To kolejna partia a rolnikom potrzeba rynku zbytu, lepiej z takim poparciem działać w stronę brendu który oznaczał by rodzimy polski produkt w rozsądnej cenie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v