Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wystraszyłem się. szum, gwizd, nie wiedziałem co się dzieje 🙉

a to tylko inflacja wrzuciła kolejny bieg 🤭

Opublikowano

Co wy wiecie o szacowaniu😁😁😁

Dwa lata temu zmarzła mi róża w 95% . Nie wiedzieli jak ją zakwalifikować i dla spokojności oszacowali straty na 0%.

Myślę uj, nie będę się kłócił bo reszta w miarę oszacowana.

Tyle tylko że zapisali ją jako uprawa na kwiat cięty. Dochód z uprawy 1,5mln zł. Straty w gospodarstwie około 2%. I po wypłacie, bo wówczas powyżej 30% płacili.🤣🤣🤣

Opublikowano
7 minut temu, jacor73 napisał:

Mało, średnia z gosp 10%

Ja chyba zadzwonię do biura powiatem i zapytam czy w mojej gminie mogę składać taki wniosek 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, HF86 napisał:

wystraszyłem się. szum, gwizd, nie wiedziałem co się dzieje 🙉

a to tylko inflacja wrzuciła kolejny bieg 🤭

A już myślałem że to odrzutowce z mojego nieba przeleciały do ciebie🤣

Dziś dzwonię do gościa z pytaniem czy mam czekać na opryskiwacz zapłacony ponad 3 tyg temu czy przehandlował go drugi raz. Ma być jutro lub w sobotę po czym dumnie mówi że na dziś jestem 16000zł do przodu na nim.

Mówię mu to handluj pan,  podzielimy się zyskiem🤣🤣🤣

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 minutę temu, kizak napisał:

Dziwne , niektórzy galop słyszą ,może to czyjaś głupota Cię mijała😐

I jeszcze dźwięk przeciążonej drukarki 🤭

1 minutę temu, Agrest napisał:

A już myślałem że to odrzutowce z mojego nieba przeleciały do ciebie🤣

Dziś dzwonię do gościa z pytaniem czy mam czekać na opryskiwacz zapłacony ponad 3 tyg temu czy przehandlował go drugi raz.2m2ma być jutro lub w sobotę po czym dumnie mówi że na dziś jestem 16000zł do przodu na nim.

Mówię mu to handluj pan,  podzielimy się zyskiem🤣🤣🤣

dla brata dziś odbierałem piec co. 

na pelet już dwa tygodnie żadnego zamówienia. trochę smieciuchow tylko. 

trzymają zamówienia Litwa i lotwa. tam to wszystko w legalu ale też zamówienia spadają. 

ludzie na bezpłatne urlopy. 

Opublikowano

Prawda jest taka że rolnik bez kredytów jeszcze jako może ten kryzys przetrwa, ale ludziom na etacie nie ma czego zazdrościć.

Nawet średnia pensja staje się dziś minimum egzystencji

Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał:

Super plon a obornik dawałeś? Ja nie mogę nigdzie sprzedać z łupina dyni. Jak mam pielic ręcznie to nie chce a trzeba koniecznie przy krzakach międzyrzedzia  tylko pielnikiem

Najpierw zerknij czy w twojej gminie była susza

@Belarus820 kiedy wniosek skladales i jak długo czekałeś na protokół? Do 15 listopada wstępnie przyjmują te wnioski na tą zapomoge

Dawalem obornik. No reczne pielenie to masakra ale ja od dziecka nauczony bo w ziemniakach,fasoli,burakach sie szkolilem😀 mialem raz pielone pielnikiem z kultywatora ale troche za pozno. Kolega chcial mi pozyczyc pielnik profesjonalny ale juz byla za duza dynia.

A wniosek to zony zapytam koedy skladany bo ona sie zajmuje tymi rzeczami,wkoncu w odr pracuje to na bieżąco z tym.

@radekz200 a na ps4 gram od czasu do czasu,ostatnio tego czasu bylo mniej ale młody cos popyka. Ale zaraz wieczory dlugie i jak wolne bedzie to farminga trzeba odpalic

5 minut temu, Agrest napisał:

Prawda jest taka że rolnik bez kredytów jeszcze jako może ten kryzys przetrwa, ale ludziom na etacie nie ma czego zazdrościć.

Na wlasnym przykladzie powiem. Kredytow brak,z etatów cos wpada i czlowiek jakos nie martwi sie ze moze zabraknąć srodkow do życia 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Agrest napisał:

sa tacy jak ty co wciąż kase trzepią pomimo kryzysu i inwestują w chwilowym dołku cen materiałow i usług

ja dzis na targi pracy ruszam choć nie wiem po co , dziś każdy robol koło mojego komina ma prawie to samo 

dlatego nie planuję się żenić się budować i osiągać/realizować takich celów materialnych jak inni , z obecnego mego 3100 brutto za wiele nie nabrykam w wielu kwestiach 

27 minut temu, HF86 napisał:

dla brata dziś odbierałem piec co. 

na pelet już dwa tygodnie żadnego zamówienia. trochę smieciuchow tylko. 

trzymają zamówienia Litwa i lotwa. tam to wszystko w legalu ale też zamówienia spadają. 

ludzie na bezpłatne urlopy. 

ja też na urlopie , śmieciucha piecokuchnie zadatkowałem w pewnej firmie, może do Wszystkich Świętych ogarnie temat , wcześniej kilkunastu większych producentów w kraju obdzwoniłem to zrezygnowali z tego jakieś 4-5 lat temu , najgorsze że CWU grawitacyjnej nikt nie ma w ofercie 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
36 minut temu, gregor1284 napisał:

I raczej wszyscy tak będą mieli 😉 jedynie ci co Tuzy same mają bez bydelka to może więcej 

Właśnie tutaj jest największą durnota tych pomocy kto ponosi większe straty ten co ma pusta stodole czy ten co ma pusta stodole i pełna oborę?

20 minut temu, Belaruss820 napisał:

Dawalem obornik. No reczne pielenie to masakra ale ja od dziecka nauczony bo w ziemniakach,fasoli,burakach sie szkolilem😀 mialem raz pielone pielnikiem z kultywatora ale troche za pozno. Kolega chcial mi pozyczyc pielnik profesjonalny ale juz byla za duza dynia.

A wniosek to zony zapytam koedy skladany bo ona sie zajmuje tymi rzeczami,wkoncu w odr pracuje to na bieżąco z tym.

@radekz200 a na ps4 gram od czasu do czasu,ostatnio tego czasu bylo mniej ale młody cos popyka. Ale zaraz wieczory dlugie i jak wolne bedzie to farminga trzeba odpalic

Na wlasnym przykladzie powiem. Kredytow brak,z etatów cos wpada i czlowiek jakos nie martwi sie ze moze zabraknąć srodkow do życia 

Nie dam rady gracowac ha pola jak będę w połowie to trzeba będzie już początek pielic znowu

Opublikowano
10 minut temu, konteno napisał:

sa tacy jak ty co wciąż kase trzepią pomimo kryzysu i inwestują w chwilowym dołku cen materiałow i usług

Ja tylko wydaję, dochody miałem w lipcu sierpniu. Rok był rokiem absurdów. Zapłacę za ten przez kolejne 10 lat. I tak powinienem wydatki rozplanować by było na kolejne lata, ale pieniądz zbyt traci.

Opublikowano
36 minut temu, Agrest napisał:

Chociaż raz się z tobą zgadzam 😛

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

Boś jeszcze na swoją nie trafił 🤔

I dla mojego i jej dobra lepiej abym nie trafił. Dzięki unikaniu wszelkich kontaktów nie trafiłem.

2 godziny temu, Dziad932 napisał:

Co to znaczy w swoim czasie 🤔

Widać, że jesteś mało domyślny. 

Opublikowano
malaczarna napisał:

Ktoś z was ma za ten rok jakieś oszczędności

noo, takie że dobrałem 50tys 🤣

szymon09875 napisał:

1 godzinę temu, DANDYS napisał:

a ch*j nie skalda bo się wj***e jeszcze na co

Na nic się nie wjebiesz. Kiedy talerzowales?

w sierpniu, bo prysksne było rondupem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v