Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Mam taki problem. Zrobiłem remont silnika tzn.

Nowe zestawy naprawcze zetor 

Regeneracja głowic

Szlif wału. 

Nowa pompa olejowa i zawór  

Inna pompa paliwowa bo mojej nie dało się zregenerować. 

Mam problem z ciśnieniem oleju silnika. Gdy silnik zimny ciśnienie jest prawidłowe 4-4,5 bara na wolnych i wysokich obrotach. Jednak gdy silnik się rozgrzeje to ciśnienie zaczyna spadać. Na wolnych obrotach około 500 wynosi 0.5 Bara. A na wysokich 3- 3.5. Gdzie trzeba szukać przyczyny może macie jakieś pomysły? Wiem że taki spadek jest za duży. Pozdrawiam

Opublikowano

Bąka wymieniłem na filtr puszkowy bo na tamtym miał 2,5 Bara na zimnym A po rozgrzaniu ginęło. Remont robiłem na wiosnę. Sezon przechodził ale najgorzej było latem w prasie bo wtedy 0.5 Bara miał  przy ok 800 obrotach. 

Opublikowano

Jak  nie sprawdzono walka i innych rzeczy, to będzie zgadywanie...

W szlifierni sprawdzono pasowanie panewek lub samemu mierzono?

Może jest gdzieś nieszczelność, peknięta rurka  w magistrali olejowej?

Może coś  wpadło  w zawór regulujący cisnienie oleju?

Opublikowano (edytowane)

Po niedzieli będę robił wymianę oleju to zdejme miskę i zobaczę zawór obejrzę smok. A można sprawdzić nieszczelność kompresorem i powietrzem? 

Zrobili szlif i napisali jakie panewki należy zamontować. Mierzenia nie wykonywałem. 

Edytowane przez dawidex-16
Opublikowano
2 godziny temu, dawidex-16 napisał:

Tak wałka rozrządu nie ruszyłem to był mój błąd.  Ale aż tyle by gubil na wałku?

Może zawor jest winny. Może ma szczelinę i gęsty olej trzyma a rzadszy przepływa. 

Nie ma takiej opcji.

Wałek na 90 procent

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, jaco512 napisał:

Jak było z ciśnieniem przed remontem? Raczej padnie na wałek rozrządu i popychacze.. Popatrz sobie że olej z filtra idzie najpierw na wałek rozrządu a Ty go nie ruszałeś.

Przed remontem ciśnienie też było kiepskie to było też powodem remontu i wyrzucanie oleju przez odme. 

To od czego proponujecie zacząć? 

Jeśli wymieniać walek rozrządu to na jaki bo w Internecie różne ceny są? 

Trzeba stary pomierzyc czy wystarczy po numerze katalogu kupić i zamontować. Jak to wygląda? 

Opublikowano

na poczatek wymien olej a potem zobaczysz.

co ma walek rozrzadu do cisnienia ?

no chyba ze tak jak mialem w 60 - dokladnie te same objawy, tyle ze remont byl z deka smieszny,wymiana pierscieni i panewek, a okazalo sie ze manometr [indyjski] nawalil-podlaczylem porzadny i cisnienie wrocilo do normy.

• Haha 1
Opublikowano

Manometr też muszę sprawdzić inny. Niby kupiłem go w zestawie z wężykiem do montażu. Ale nawet nie wiem jakiej produkcji. Dzięki za odpowiedzi. Jutro spuszcze olej i zobaczę do zaworu i smoka. Może tam coś się stało. Pozdrawiam 

Opublikowano

to 70 wiec moga byc roznice z 72 ale da sie mise wyciagnac bez odkrecania walu przedniego na pedu ??

on nie ma zwyklego czujnika ?ja mam zalozony trojnik i wpiety czujnik z manometrem.

smok i zawor -to ostatnie co bym sprawdzil, predzej nowa pompa slabo daje, mozna zawor przestawic ewentualnie.

jaki olej, przy jakiej temperaturze spada cisnienie ? bierze olej ?

zawies walek rozrzadu  do tokarza niech ci sprawdzi osiowosc ,zrobi szlif i panewki dopasuje 😛

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

to 70 wiec moga byc roznice z 72 ale da sie mise wyciagnac bez odkrecania walu przedniego na pedu ??

on nie ma zwyklego czujnika ?ja mam zalozony trojnik i wpiety czujnik z manometrem.

smok i zawor -to ostatnie co bym sprawdzil, predzej nowa pompa slabo daje, mozna zawor przestawic ewentualnie.

zawies walek rozrzadu  do tokarza niech ci sprawdzi osiowosc ,zrobi szlif i panewki dopasuje 😛

Jakie panewki? Wałek rozrządu pracuje w bloku, trzeba rozwiercać blok na R1

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

Olej to turdus 15w40. Łatwiej odkręcić wał i zdjąć miskę. Przy 70 stopniach cieczy chłodzącej spada do 1 Bara na wolnych obrotach tzn 500. 

Takie jest ciśnienie po uruchomieniu silnika. 

16375694113085927012155505916741.jpg

16375708362064014371425441749952.jpg

Opublikowano (edytowane)

Przecież te silniki pracują , na niskiem cisnieniu , miałem podobne  takie przez 7 lat posiadania tego zetora . 

500obr to chyba nie sa obroty jakie powienny być minimalne ( to ze da sie takie ustawiac nie znaczy że sa odpowiednie ) , ustaw tak 650 i wtedy sprawdz .

Najlepiej zobaczyc ile przewiduje producent obroty jałowe , ja juz nie pamietam , 10 lat juz demoludów nie mam 

Delikatnie zwiekszy cisnienie na niskich obrotach  , wywalenie filtra odśrodkowego (bąka) , zastapienie przepływowoym 

jesli zawór przelewowy jest sprawny , (szczelny) to , napiecie wstepne spręzny nie poprawi cisnienia na wolnych obrotach 

Podepnij jeszcze mechaniczny inny manometr do pomiaru 

aaaa i ogolnie na wałku rorządu potrafi bardzo gubic idzie tam główna szyna olejowa , co rozprowadza oliwe po stopach głownych wału 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

Przecie mówie o tym , na obroty jałowe 500 to stanowczo za mało , zreszta pisze jak byk -750-800

To ze dzwignią mozna ustawic nawet -300-400 rpm , to nie znaczy ze to zdrowe dla silnika 

Ja np w zachodnich na pompach rotacyjnych mam obr jałowe na stałe ustawione około 700 , tak samo jak np , w silniku perkinsa w c-360-3p 

ja mam zasade że trzymam sie serwisówek , 

Edytowane przez V12