Skocz do zawartości

Kiszone ziarno kukurydzy- CCM


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym konserwowaniem mocznikiem to coś koledze się pomieszało. Ostatnio czytałem i wiedziałem o tym wcześniej, że można dodać mocznik do kiszonki z całych roślin kukurydzy, ale to dlatego, aby poprawić zawartość białka w paszy. Koleżanka o tym wspomniała, że należy utrzymać odpowiedni bilans energetyczno-białkowy. Mocznik jest zatem najtańszym źródłem białka do tej pory i łatwo go zastosować, jednak ja unikam go jak ognia. Są inne pasze, którymi uzupełnię białko.

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/komentarze/artykuly,46330.html

prof. Franciszek Brzóska

Przy plonie 8-10 ton wilgotnego ziarna z 1 ha, wyprodukować można około 30-40 tuczników, nie licząc kosztów żywienia macior z prosiętami ssącymi. Do tego potrzebne jest 1,2-2,0 t koncentratu białkowego. Zbiór całych kolb, daje plon 11-13 t/ha, co zwiększa możliwości tuczu. Konieczne jest staranne rozdrobnienie kolb. Kiszone ziarno, a zwłaszcza kolby są dobrą paszą dla loch luźnych i niskoprośnych ze względu na włókno. Można ale unika się żywienia loch karmiących taką paszą "na wszelki wypadek". Żywienie świń kiszonym ziarnem kukurydzy jest proste, może być stosowane cały rok. Bardzo popularne jest w Niemczech, co najmniej od 30 lat. W Polsce poprawiają się warunki klimatyczne do uprawy kukurydzy na ziarno, mamy unijny wybór odmian (mieszańców) i doskonałą ocenę krajową realizowaną przez COBORU, od wielu lat mamy "święto kukurydzy" organizowane w różnych rejonach kraju, mamy poza tym dużo gleb lekkich, na których kukurydza dobrze rośnie. Problemem może być brak wody do wegetacji w maju-lipcu, ale na to w rolnictwie nie mamy wpływu. Żywienie świń kiszonym ziarnem kukurydzy należy ze wszech miar polecać. Z kiszonego ziarna nic nie wycieka, nie ma przykrego zapachu (zapach kwasu chlebowego). Kwas propionowy stosowany był, również przez nas w Instytucie Zootechniki PIB do tzw. tlenowego przechowywania wilgotnego ziarna kukurydzy. Ten sposób konserwacji polega na natryskiwaniu kwasem propionowym ziarna w koszu zasypowym przenośnika ślimakowego. Ziarno przesuwając się zostaje powleczona na powierzchni kwasem, który zapobiega jego zagrzewaniu si ę i pleśnieniu. Podobne działanie wykazuje mocznik, poprzez konserwujące działanie amoniaku uwalnianego z mocznika, wymieszany warstwowo z ziarnem. Ziarno można składować w magazynach, spichlerzach, stodołach, szopach w pryzmach 1-1,5 m wysokości, bez okrywania i fermentacji mlekowej (kiszonkowej). Zalecane dawki do maksimum 10 kg/tonę ziarna lub 4-6 kg mocznika. Ziarno powierzchniowo na pryzmie wysycha, głebiej utrzymuje wilgotność. Ten sposób konserwowania ziarna opłacalny był na krótkie okresy czasu np. 2-4 miesiące. Dłuższe przechowywanie wymagało większych dawek kwasu lub mocznika, co było ekonomicznie nieopłacalne, tańsze było wówczas suszenie ziarna.

Opublikowano

witam

mokrą kukurydzę można dodatkowo konserwować np kwasem rolniczym tj mieszanka mrówkowego propionowego i innych na dużej fermie w okolicy stosują sam kwas priopionowy. można też stosować konserwant do sianokiszonek efekt też jest zadawalajacy. My zakiszamy kukurydze w silos (tzn jak już ktoś pisał 8 metrów szeraka folia z 60 długa na zimi z trzy metry potem formuje sie "kopiec " i okrywa folią a potem ziemią) straty praktycznie żadne i tanio.

Opublikowano

z tej cytowanej przeze mnie wypowiedzi wynikało, iż w pryzmie kukurydzy nie trzeba niczym konserwować (wszystko o odpowiedniej wilgotności, w odpowiedniej temperaturze i bez dostępu powietrza musi się zakisić), ja zainteresowałem się mocznikiem, gdyż koszt jest poniżej 10zł/t a nie chce tego niczym przykrywać ani tym bardziej rozdrabniać i kisić

Opublikowano

Szanowni znawcy tematu

jeśli ktoś praktykował zakiszanie całego ziarna z QQ prosiłbym o jakieś szczegóły jak dobrze zakonserwować tą kukurydzę czy wystarczy spryskać ziarno kwasami czy też trzeba jeszcze dobrze /szczelnie okryć

bo perspektywa zakiszenia całego ziarna jest bardzo kusząca i stosunkowo mało kosztochłonna

Opublikowano

Przy temperaturze do 12 st ok 24 h powyżej 12 st 12 h. Jeżeli stoji dłużej namnażają się grzyby i bakterie tlenowe i porażają qq mykotoksynami, a wtedy qq traci na wartość dobrego materiału paszowego.

Opublikowano (edytowane)

Szanowni znawcy tematu

jeśli ktoś praktykował zakiszanie całego ziarna z QQ prosiłbym o jakieś szczegóły jak dobrze zakonserwować tą kukurydzę czy wystarczy spryskać ziarno kwasami czy też trzeba jeszcze dobrze /szczelnie okryć

bo perspektywa zakiszenia całego ziarna jest bardzo kusząca i stosunkowo mało kosztochłonna

 

Zależy czy chcesz kisić czy konserwować jeżeli kisić to rękaw foliowy i kwasem mlekowym bądź jego bakteriami i musi być dokładnie okryte bez powietrza ( bardzo mały koszt w porównaniu do suszenia), jeżeli konserwować to dozownik i kwas propionowy bez okrywania w magazynie (koszt dość wysoki prawie to samo co suszenie). Radziłbym Ci skontaktować się z przedstawicielami Schaumanna oni mają preparaty do konserwacji i kiszenia. Opowiedzą ci co i jak.

Edytowane przez MrRadziu15
Opublikowano

czy zakiszone ziarno pójdzie na śrutowniku bijakowym takim na dwa worki z silnikiem 11 kW? Nie wiem co to za typ śrutownika ale na pewno nie bąk ;) A może na bąku pójdzie? Potrzebuję z 50 kg na dzień śrutować

Opublikowano (edytowane)

Na ssąco tłoczącym dało radę bez problemu więc i na zwykłym bijaku by dało radę. Jedno sito 4 drugie sito 5. Idzie ładnie i się nie zakleja. Gorsza sprawa to mieszalnik. Zakleja się nieźle.

Edytowane przez donweter1989
Opublikowano

To jak to jest z tym ziarnem mogę kupić ziarno od kogoś które tam leżało tyle i tyle czasu i po kupieniu je zakisić w np. rękawie czy musi ono być koniecznie prosto z pola mokre i od razu kiszone w rękawie??Konieczne jest mielenie do rękawa?? Służyło by ono dla skarmiania krowom.??

Opublikowano

Hej mam problem z zakiszeniem ziarna ziarno wsypałem do big bagu z folia i co 10cm spryskałem zakwaszaczem po ok 1,5 miesiąca szczur zrobił dziurkę kawałek jest zbrylony i do wyrzucenia lecz ziarno ma zapach kwaskowaty i jest pokryte białymi plamkami nie jest zbrylone czy cos w tym stylu.czy to pleśn czy tak byc powinno nadaje się do skarmienia czy tylko na pole ?

Opublikowano (edytowane)

Widzę że kolega ma ten sam problem co Ja. U mnie te białe plamki to miałem tylko na wierzchu jak otworzyłem worek. Nie miałem nigdzie dziury w worku.

Teraz moje pytanie jak pachnie to ziarno lub jak powinno pachnąć?? Ja nic nie dodawałem(żadnego zakisza-cza) Moje pachnie spirytusem (ale przyjemnym jabkowym, nie ocet winny) Przypomina mi trochę zapach DDGS z kukurydzy i z wyglądu też. Śrutowało mi się bardzo dobrze (śrutownik bijakowy sita 5) Dziś dopiero otworzyłem worek. Miałem tylko 50kg tak tylko na próbę.

Edytowane przez tespis17
Opublikowano

Całe ziarno się nie zakisi. Jedynie wchodzi fermentacja alkoholowa, troche pleśni i z braku powietrza te procesy są przerwane. Dlatego jak szczur zrobił dziurke to znowu troche ruszyło i pleśn weszła mocniej. Raczej świń tym nie otrujesz, ale dobra pasza to nie będzie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez Kizo
      Poszukuję informacji na temat nasion kukurydzy LG 3215 a dokładniej chodzi o to czy ktoś posiada takowe nasiona zaprawione w 2007 lub 2008 roku czy są dostępne tylko takie poddane ponownie ocenie w 02-2008 a zaprawiane pod koniec 2006. Podsumowując szukam informacji czy są dostępne w sprzedaży "świeże" nasiona wyżej wymienionej odmiany czy tylko takie poddane ponownie ocenie.
    • Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez Jacekabram12
      Witam czy stosuje ktoś wilgotnościomierz wile 55 do kukurydzy mokrej? Jak z precyzją pomiarów?
    • Przez sztafek#8482;
      jak w temacie. chciałbym wiedzieć jaki gatunek kukurydzy najlepiej nadaje sie pod sieczkarnie? jakią wy siejecie i jaka jest jej cena. pytam bo w przyszłym roku będe siał pierwszy raz i nie mam jeszcze zbytniego doświadczenia.chciałbym też abyście doradzili jak najlepiej przygotować ziemie pod taki siew. czekam na wasze rady i zalecenia
      pozdrawiam
    • Przez dziobaq
      witam wszystkich kolbiarzy i nie tylko
      Proszę o odpowiedź kompetentnych osób co do ceny uslugowego suszenia kukurydzy ?
      najbardziej interesuje mnie koszt suszenia w suszarniach opalanych propanem i olejem opalowym.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v