Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytanie dla znawców tematu. Czy można mieszać płyn chłodniczy z glikolem i bez glikolu? Kolor jest ten sam. Zamówiłem kiedyś przy okazji większego zamówienia banke płynu do chłodnic w mocno okazyjnej cenie, z myślą że to mzoe jakaś pomyłka w opisie i okaże się że to płyn do spryskiwaczy ewentualnie. Jednak okazało się że to płyn do chłodnic tylko ze nie śmierdzi specyficznie tym glikolem. Stąd moje pytanie czy owe płyny można mieszać?
Opublikowano

Na płynach zazwyczaj pisze czy jest mieszalny z innymi, na forum nikt ci nie udzieli odpowiedzi bo nikt nie ma takiej wiedzy co tam masz.

Opublikowano

Jak nikt nie ma takiej wiedzy co tam mam. Piszesz żeby napisać czy czytasz i piszesz? Jeden płyn jest z glikolem, drugi bez glikolu. Na opakowaniu tego z glikolem pisze ze jest mieszalny, na tym bez glikolu nie ma informacji czy jest mieszalny czy nie. Myślę że mechanik których z tego co widzę tutaj nie brakuje, niemiałby problemu z udzieleniem odpowiedzi na to pytanie

Opublikowano (edytowane)

Słuchaj chłopcze, kupiłeś jakieś gówno że sam nie wiesz czy to płyn do chłodnic czy spryskiwaczy, nie ważne co byle okazyjnie tanio, a żądasz żeby ci powiedzieć czy to można mieszać? dobrze się czujesz?

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Chłopcze? Tak możesz wołać sobie do swoich kolegów pod sklepem. Pytanie było krótkie, jak ktoś umie czytać ze zrozumieniem to zrozumie i być może na nie odpowie. Więc nie komentuj jak nic do tematu nie wnosisz, cześć

Opublikowano (edytowane)

A mieszaj sobie co chcesz, jakbyś miał trochę oleju w głowie to byś nie zadawał takich głupich pytań, tylko sam przeczytał dokładnie etykiety na jakim składzie i na jakiej bazie jest mieszalny, a nie radził się kto ci coś powie na forum, powie ci mieszaj, to pomieszasz.   xD  Jedyne co, to przeczytałeś że jeden jest mieszalny i tyle, a jest, ale z tymi na bazie glikolu,

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Obecnie większość płynów do chłodnic można mieszać ze sobą, tak podają producenci ale fachowcy w temacie wręcz nakazują aby tego unikać a jak trzeba uzupełnić to lepiej zastosować wodę. Jaki masz ten drugi płyn to nie wiem bo płyny obecnie produkowane oparte są na glikolu etylowym lub propylenowym. Starsze były jeszcze na metanolu i etanolu oraz glicerolu, ale obecnie nie produkuje się tego, choć glicerol może być używany jako dodatek. Tak z ciekawości co pisze na etykiecie?

• Like 1
Opublikowano

Tak jak podaje producent 🙂 a tak szczerze mówiąc to zależy od płynu ale najczęściej co 5 lat i nie chodzi o zamarzanie tylko utrzymanie innych właściwości a przede wszystkim antykorozyjnych.

Opublikowano
10 godzin temu, vailus napisał:

Pytanie dla znawców tematu. Czy można mieszać płyn chłodniczy z glikolem i bez glikolu? Kolor jest ten sam. Zamówiłem kiedyś przy okazji większego zamówienia banke płynu do chłodnic w mocno okazyjnej cenie, z myślą że to mzoe jakaś pomyłka w opisie i okaże się że to płyn do spryskiwaczy ewentualnie. Jednak okazało się że to płyn do chłodnic tylko ze nie śmierdzi specyficznie tym glikolem. Stąd moje pytanie czy owe płyny można mieszać?

Weź jednego i drugiego po trochu i zmieszaj i sam zobaczysz co się dzieje.

11 godzin temu, deSilva napisał:

Na płynach zazwyczaj pisze czy jest mieszalny z innymi, na forum nikt ci nie udzieli odpowiedzi bo nikt nie ma takiej wiedzy co tam masz.

W opakowanie po miodzie włożę ci gówno to też zjesz bez zastanowienia , bo napisane na opakowaniu miód.

Opublikowano (edytowane)

Następny szaman warsztatowy się trafił  :P zmieszać i zobaczyć co się dzieje to ty możesz sobie mocz, ranny i wieczorny  :P a nie jakieś płyny chemiczne, że nie wiadomo co się będzie później z tym działo,  z etykietą na opakowaniu będzie polemizował, bo on wie lepiej.  xD   Gdzie napisał że płyn jest w opakowaniu zastępczym co?

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Na etykiecie jest napisane że płyn oparty o glikolu etylenowy, nie uszkadza elementów typu chłodnica itd. O mieszalnosci nie jest nic napisane, temp zamarzania - 35. Nie posiada tego charakterystycznego zapachu który jest powszechnie na rynku spotykany np w takim borygu. Ten płyn jest firmy venol.

Opublikowano

Na a drugi oparty pewnie na glikolu propylenowym, można mieszać tylko trzeba mieć świadomość że ten na glikolu etylowym z reguły producent zaleca wymianę co 2 lata a na propylenowym co 5 lat.

Opublikowano

Nie opowiadaj bzdur, tych dwóch płynów ze sobą mieszać nie wolno!  można mieszać tylko na bazie jednej substancji.

Opublikowano

A okej, dzięki za odpowiedź. A generalnie w praktyce takie pytanie ile ludzi wymienia płyn chłodniczy co te choćby 5 lat w samochodzie czy ciągniku?

Opublikowano (edytowane)

Czy w dzisiejszych czasach cieżko jest zastosować się do zaleceń ? Tak wiem wszystko można mieszać i wszeklie zasady łamać. , Olej silnikowy z  przekładniowym i skrzynia  jakoś będzie działać, , wódka  z piwem i też przez gardło przejdzie,, chodzić przez miesiąc w jednych gaciach  ,  popijać antybiotyki alkoholem bo co mi się stanie etc.  Czasem jednak jest tak, że producent  określa co z czym  nie należy mieszać i dlaczego, baza to jedno, dodatki to drugie i jak komuś zależy na  fachowości to  robi zgodnie z tym co producent zaleca, tu macie przykład jednego z nich, warto też zwrócić uwagę na dodatki  jak kto je pomiesza to producent przestanie brać odpowiedzialność za skład  produktu i działanie. Płyn chłodniczy drogi nie jest i całkowita jego wymiana nie powinna nikogo doprowadzić do bankructwa.

Zalecenia  przykładowe jednego z producentów  https://gorner.pl/o-nas/aktualnosci/mieszanie-glikolu-i-plynow-chlodniczych

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
43 minuty temu, robert1226 napisał:

To jak ty swoją wiedzę opierasz na tego typu artykułach to tylko pogratulować .

Człowieku nie masz o niczym zielonego pojęcia to najlepiej zamilcz. Kiedyś porady wręcz szkodzące, były karane przez moderatorów

Opublikowano (edytowane)

Spali ci mózg do końca. Ludzie czyście powariowali czy co do jasnej cholery, producenci piszą żeby nie mieszać, a jeden z drugim fachowiec stodołowy będzie się wykłócał co się stanie. Instrukcję obsługi czy przepisy ruchu drogowego też masz w d*pie?

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Taaa fachowcu, ja przynajmniej czymś poparłem że nie wolno, a ty srasz w gacie żeś źle doradził.   xD