Skocz do zawartości

Problem ze skrzypem, i jak to zwalczać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie tak jak w temacie. Na jednej działce zakupionej już 4 lata temu, mam ogromny problem z chwastami, ale szczególnie ze skrzypem. pH jest uregulowane. W ciągu tych 4 sezonów już dwa razy poszło wapno węglanowe z Morawicy. W pierwszym roku 4 t/ha w ubiegłym 3.5 t/ha, ale to podobno nie ma znaczenia. Ziemia była orana, a wcześniej gruberowana przed orką. Dodatkowo szedł zawsze obornik. Trzy lata była kukurydza, a  w tym roku pszenica, i w tej parzenicy dostał ten skrzyp jakiegoś kopa. Szczególnie na połowie pola, gdzie jest lepsza gleba klasy 3. Wyżej gdzie ziemia przechodzi w 4 nie występuje. Macie jakieś sugestie?    

Opublikowano

Na skrzyp dobre jest MCPA czyli chwastox extra, tylko że skrzyp lubi wychodzić z gleby w połowie maja. Mam taki pomysł, żeby zasiać zboże z wyłączonycm co trzecim lejkiem i na wiosne poprawić Chwastoxem, ale nie wiem czy to zadziała. 

Opublikowano

Wapno już więcej nie będę dawał. Przynajmniej nie w tym roku. Chcę zasiać znowu pszenicę. Będzie to pszenica po pszenicy, ale inaczej mi nie pasuje. Więc muszę coś zastosować co będzie z nią współgrało.  Na jesieni raczej nic go nie weźmie. Trzeba raczej więc opryskać wiosną. Czy może teraz na ściernisko coś dać? Miałoby sens? 

Co zaś z uprawą? Czy coś można zdziałać mechanicznie? Lepiej płytko ściąć ściernisko agregatem talerzowym, czy głęboko gruberować, a potem orać? Głębokość orki ma znaczenie? 

Opublikowano

Jestem w trakcie siania radkowit premium. Na szczycie pryzmy od wiosny rośnie masa pięknego skrzypu.

Mnie uczono że skrzyp to roślina wskaźnikowa gleb o nieuregulowanych stosunkach powietrzno wodnych.

Korzeni się na ponad 6m w głąb więc wałka z nim nie jest łatwa. U mnie w jednym roku jest, w innych sobie odpuszcza.  

Opublikowano

@Agrest i jak poprawić te stosunki powietrzno wodne? Głęboszem? Bo od lat głęboka uprawa gruberem, i orka. Raz tylko kukurydza była bezorkowo. W kukurydzy właśnie było go mniej(ale był widoczny). Może chemia na nią jest bardziej skuteczna, ale teraz odbił sobie za poprzednie lata. 

Opublikowano

Teoretycznie głębosz,  ale to nie oznacza że co roku.

Chemia to męczenie systematyczne glifosatem z mcpa.

Opublikowano

Tylko w mieszance  z mcpa powoduje osłabienie i zamęczenie.

To info od profesora herbologii.

Opublikowano (edytowane)

kiedyś pozbyłem się skrzypu wapnem tlenkowym, 2.5t/ha. w tym roku na nowej działce znów zrobię ten numer, za rok dam znać czy potwierdziłem teorię 😀

Edytowane przez Zigi94
Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

czeste urawki niszcza skrzyp a teraz kazdy stosuje tylko uproszczona uprawe i problem narasta.

Ile tych uprawek można robić? Po zbiorze agregat ścierniskowy, a potem orka i znowu siew. Co tu dodać?

Opublikowano
Leszy napisał:

1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

czeste urawki niszcza skrzyp a teraz kazdy stosuje tylko uproszczona uprawe i problem narasta.

Ile tych uprawek można robić? Po zbiorze agregat ścierniskowy, a potem orka i znowu siew. Co tu dodać?

albo jestes bardzo mlody albo z innych regionu polski ale przez 30 lat jak pamietam to bardzo sie zmienila ja nie mowie ze to zle ze sie zmienila ale czesto 30 lat temu to szedl kultywator w scierniski (nie mylic z gruberem) podorywka 2x bronowanie pozniej orka zimiowa lub siewna i znow kultywator i bronowanie i siew do tego byl wiekszy plodozmian bynajmniej w mojej okolicy w burakach ziemniakach czesto w kukurydzy objezdzali miedzyrzedzia a skrzyp nie lubi przerzucania ziemi a dzis jak uprawisz pod qq w kwietniu to do pazdziernika ziemi nie ruszasz. podkreslam ja nie uwazam ze tamte metody byly dobre byly mokrzejsze lata w dzisiejszych czasach jak by ktos tak przesuszal glebe to pewnie by nic nie zbierał. a z nowego rozdania po 2022 to beda jeszcze doplacac do uproszczonej uprawy

Opublikowano

@wojtal24 30 lat mam, i kultywatorem jeszcze robiłem, ale po nim już tylko była orka, a brony przed siewem. Potem ojciec jeszcze kupił jakiś agregat uprawowy, to po orce było tym robione. Bron u nas się już potem bardzo mało używało. Jedynie jak mokro było, aby przesuszyć. Jednak u nas to jednak ziemie lekkie dominują. Piasek który można gałęzią uprawić. 

Opublikowano

Ja dalej tak robię :) kultywator, pług i brona (najchętniej bym jakiś wał doczepił do pługa, albo pole bron ale na razie nie mam weny, poza tym chcę zmienić pług). I nie widzę jakoś nic złego w takiej uprawie, agregatu ścierniskowego nie opłaca mi się kupować, choć jakby była jakaś używka tanio to czemu nie :)