Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z zetorem 7340, mianowicie czasami jest wszystko ok, ciągnik chodzi jak należy a czasami potrafi co chwilę gasnąć. Wymieniałem filtr paliwa i zauważyłem że piwo jest czarne jakby trafiał do niego olej. Spuściłem paliwo z baku i tak samo, czarna ropa... ktoś miał taki przypadek, pompa wtryskowa do roboty?

Opublikowano

Mówisz że olej z pimpy do baku się dostał ?..... No bardzo ciekawa teoria.... 🤕

Opublikowano
1 godzinę temu, ogarek napisał:

Mówisz że olej z pimpy do baku się dostał ?..... No bardzo ciekawa teoria.... 🤕

Z pimpy to nie ale innej drogi nie ma - ta jest skrajna nawet bardzo ale innej nie ma. 

Pewnie syf z paliwa albo zupełnie normalne osady z BIO dodatków które niestety są dodawane do ON. 

Opublikowano

to on nie ma smarowania ze silnika jak inne zetory ?? no ale jesli chodzi na piwie to wszystko mozliwe..😂, jesli sie zapowietrza to gdzies bierze lewe powietrze -dokrec wszystkie sruby na porzadnych podkladkach.

Opublikowano
8 godzin temu, akmaly napisał:

Nie zapowietrza się? Może to przez pompkę zasilającą zasysa olej?

Zapowietrza się. O tej pompce mówił też mechanik więc dzisiaj ją rozbiorę, bo ona może też olej puszczać do układu paliwowego 

Opublikowano

bardzo watpie-jesli juz to paliwo do oleju to juz sam ze 2 razy przerabialem....

ten model ma korek od spodu w baku ?? to spusc troche paliwa i zobacz co jest na dnie, zapowietrzyc sie moze takze od paprochow w baku, pociagnie jakis pod rurke, zatka sie ,zgasnie, wiec brud spadnie na dno,znowu pochodzi i tak w kolo, raz tak mialem ze kilometr na 3 razy jechalem , odkrecilem bak, wyczyscilem i do tej pory spokoj..

gdy zgasnie to odkrec korek i posluchaj czy nie uchodiz powietrze -zatkany odpowietrznik tez daje w dupe.

Opublikowano

Wyraźnie napisał że ma problem tylko w tym ciągniku - czarny filtr paliwa przeważnie świadczy o zasysaniu oleju silnikowego, co często ma miejsce w silnikach które maja wtryski schowane pod pokrywą zaworów ( np. opel dti i słynne uszczelniacze trawersów ). Jeśli chodzi o taki układ zasilania jak w zetorze to pompka jest najbardziej prawdopodobnym miejscem ponieważ na tym odcinku układu zasilającego panuje podciśnienie, a jeśli nieszczelność nie jest duża albo występuje w zależności od położenia tłoczka pompki to jest taka możliwość aby ten olej dostawał się do układu paliwowego. 

Opublikowano

Zmieniłem pompkę zasilającą i chyba jest ok. Ciągnik załadował wóz paszowy i nie było żadnych problemów. Paliwo spuściłem czarne jak smoła, zalałem nowym i w odstojniku jest teraz elegancka ropa. Kupiłem zamiennik za 100zł to odrazu ta pompka ręczna była do wymiany na tą z boscha a reszta zobaczymy ile nachodzi. Oryginał 320zl kosztuje ale szkoda mi było dać bo nie widziałem czy to na 100% jest to przyczyną. Dzięki za pomoc!

Opublikowano

popatrzyles na spuszczone paliwo ?? sa tam tluste oka oleju ?? jesli nie to znowu musze uzyc wypowiedzi w moim stylu-wez nie "pier**l "to taki lek na glupote albo niewiedze, nie ma opcji zeby olej z pompy paliwowej szedl do paliwa...rozne cuda sie zdarzaja ale o takich to jeszcze nie slyszalem. 

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

nie ma opcji zeby olej z pompy paliwowej szedl do paliwa...rozne cuda sie zdarzaja ale o takich to jeszcze nie slyszalem. 

jacuś sam pier**lisz głupoty ,jest możliwość że olej idzie do paliwa,widziałem to osobiście

Opublikowano
39 minut temu, jacus napisał:

popatrzyles na spuszczone paliwo ?? sa tam tluste oka oleju ?? jesli nie to znowu musze uzyc wypowiedzi w moim stylu-wez nie "pier**l "to taki lek na glupote albo niewiedze, nie ma opcji zeby olej z pompy paliwowej szedl do paliwa...rozne cuda sie zdarzaja ale o takich to jeszcze nie slyszalem. 

Zmienił pompkę zasilającą - a leki na głupotę to musisz iść do lekarza albo lokalnego znachora, cuda to z proboszczem pogadaj, a na niewiedzę to książka. 

Opublikowano

dzisiaj jechalem kolo plebanii-odkad zrobili obwodnice to rzadko sie tam zapuszczam, wrocilem do domu i akurat zaparkowalem oplem kolo zetora i tak patrze i ni wuja nie podobne-moze w odroznieniu od ciebie za malo wina mszalnego w zyciu wypilem........

ksiazek do zetora mam 3 czyli wszystkie istniejace.

Dnia 15.06.2021 o 11:41, akmaly napisał:

Jeśli to olej z pompy to sprawdź co masz w pompie - brak oleju lub paliwo tylko potwierdzi twoją teorię

jak sprawdzic poziom oleju w pompie tego zetora ??? nigdy tego nie robilem a moge sie od chafowca czegos nauczyc,🤣

mialem  pare lat temu taki przypadek ze poszedl oring na pompce zasilajacej, kosilem siano i nagle zaczela mrugac kontrolka i manometr wariowac, zatrzymalem sie i sprawdzilem poziom oleju- paliwo miarka sie zaczelo wylewac, rano poziom byl prawidlowy a kosilem moze z 1,5 godziny, gdyby to dzialalo w druga strone to po jakim czasie silnik by sie zatarl ?

Opublikowano

to wlasnie problem ze nie wiesz, a sie wypowiadasz, jest mnostwo tematow gdzie mozesz glupoty pisac,niestety dla ciebie ten do niego nie nalezy..ale nie przejmuj sie nie pierwszy i nie ostatni raz ktos robi z siebie durnia.

Opublikowano (edytowane)

Sam sobie zadał pytanie i na nie odpowiedział - po co dyskutować.

A co do robienia z siebie durnia:

"popatrzyles na spuszczone paliwo ?? sa tam tluste oka oleju ??" 

- napisz jeszcze coś mądrego fachowcu od zetora - albo poczytaj w 4 książce do zetora co się dzieje mieszając tłusty olej napędowy z jakże suchym olejem silnikowym :P

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

a co to zmieni ze nie masz zielonego pojecia o czym piszesz ? napisales o poziomie oleju w pompie -to powinno zakonczyc wszelka dyskusje.

domyslam sie ze w zyciu zadnej fachowej ksiazki nie przeczytales-w w sumie po co i tak bys instrukcji napraw nie zrozumial, moze przepisy obslugi by ci podeszly bo byly napisane na poziomie traktorzysty z pgr-u.