Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Da sie na sucho puścić sznurek są dwa sposoby

1.podnieś na sucho (klape ) tak jak byś chciał wyrzucić belke tylko powoli jak za pierwszym razem sie nie włączy to powtórz to

2 sposób jest za skąplikowany wrzuce moze na galerie to ci pokaże

Nie wiem o jaką złączke ci chodzi ??

Wielkość i gęstość beli to ci też na zdj pokaże jutro zrobie i wstawie

Opublikowano

Spinki od pasów źle się wyraziłem. Mam takie chyba trzy zapinki że ostatni element jest wyrwany a reszta spinki jest ok.Niestety GG mam nieaktywne był bym bardzo wdzięczny za fotki i wyjaśnienie.Ostro się gubię w tej prasie moją starą znałem jak własną kieszeń A może ktoś mi napisze od czego jest taka blaszka na zawiasie do której był przywiązany sznurek i wchodził do środka prasy przez takie porcelanowe oczko, jest ona umieszczona z przodu na wysokości dyszla? widać ją na zdjęciu z kawałkiem żółtego sznurka http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/339952-jd-550/

Opublikowano (edytowane)

ciągnąc za ten sznurek włączasz obwiązywanie :) lecz nie zawsze się włącza ( przynajmniej u mnie)ale służy to do zwalniania blokady (jak to opisać) naciągu paska klinowego

Edytowane przez Filipoo
Opublikowano

Witam, tez jestem zainteresowany zakupem tej prasy. Mam pytanie: jak u niej wygląda zmiana wielkości balota?? i od ilu do ilu cm średnicy można robić baloty?? Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

Zmiana wielkości balota odbywa się poprzez suwak umieszczony z prawej strony prasy pod pokrywą boczną (patrząc od tyłu) nie jest ono perfekcyjne bo trzeba mniej więcej na oko to ustawiać (ja mam już poznaczone flamastrem co gdzie i jak :P ) Wielkość balotów od 80cm do 180cm wtedy załącza się już sznurek elektronicznie ... jeżeli chcesz zrobić 60cm też się da ale już musisz pociągnąć za lineczkę :P ... W 590tce jest troszkę inaczej bo już wszystkim steruje komputer ... ale co za tym idzie masz więcej napchanych czujniczków itd....

Opublikowano

Witam:)

Jestem zainteresowany kupnem prasy John Deere 550 i nie wiem czy mój ciagnik URSUS C-360 nie bedzie za słaby.

Prosze o odpowiedz.

Opublikowano

Nie jak ja mam 550-tke i ursus c4011 daje sobie rade . W kiszonce to ma ciężko zależy jak ustawisz zbicie ja jeżdżę 1 a czsami 3,4 polowe . A w słomie to na 1 spokojnie idzie

Opublikowano (edytowane)

witam mam pytanie czy da się zamontować podwójne wiązanie sznurkiem do prasy john deere 550 która wiąże na pojedyńczy pozdrawiam i proszę o odpowiedź

Edytowane przez tupac12
Opublikowano

podwujne wiązanie a jd550 to nic innego jak na końcówce ramieni a jes płytka z rosuwanymi rurkami i wysuwa się dwa sznurki zamiast jednego. zgniot reguluje się zaworem w dyszlu wygląda tak samo jak zawór to regulacji owijania sznurkiem wielkość beli suwakiem przy pompie . co do sznurka od uruchamiania wiązania zadziała dopiero jak napnie się pasek od napędu ktury napinają pasy poprzez dzwignie.

Ciągnik ? najlepiej ok 100km słabszy da rade ale wydajnośći niema i trzeba zmniejszyć siłe zgniotu. Ja jeżdziłem 100konym fergusonem z ciśnieniem pod czerwone to belki po 250- 300kilo zależ od słomy. Jeden dzień zapiołem 80 szwagra musiałem zejśc z ciśnienia . Ale i 60 widziałem przy pracy robił bele 120 ale słabo zbite choć lepsze od simpy i dwa razy szybciej :D . Przy zakupie uwarzajcie na podbierak są ruzne wersje niekture nieudane . sprawdzić trzeba pompe i jeśli jest podbierak hydrauliczny to silownik oraz stan grzebienia podającego słome . ogólnie polecam na własny urzytek w 3lata zrobiłem ponad 6000 bel . spinki na wkręty są ok jak masz wkretarke w polu zepniesz pas innymi trudno.

Opublikowano

U mnie brat, gdy beluje sianokiszonkę to jeździ najczęściej 2 i 3 terenową. Jak na prawdę gruby wałek to i 1 używa. W sianie jest tak samo a słomy nie prasujemy więc nie wiem. Wszystko jeszcze zależy jak duże grabisz pokosy i czym grabisz. Wyższym biegiem nie da się jeździć, bo jest za szybko przez małą liczbę biegów.

Opublikowano (edytowane)

Witam;)

Mam pytanko mogl by mi ktos podac glowneroznice pomiedzy prasa JD 550 a 545?

Z tego co wyczytalem to 545 nie ma zamkow w tylnej klapie? Czyli dobrze rozumiem ze hydraulika w ciagniku jest tak samo obciazona jak np przy Sipmach Classic? (zamki hydrauliczne)

Edytowane przez zajac1
Opublikowano

podwujne wiązanie a jd550 to nic innego jak na końcówce ramieni a jes płytka z rosuwanymi rurkami i wysuwa się dwa sznurki zamiast jednego. zgniot reguluje się zaworem w dyszlu wygląda tak samo jak zawór to regulacji owijania sznurkiem wielkość beli suwakiem przy pompie . co do sznurka od uruchamiania wiązania zadziała dopiero jak napnie się pasek od napędu ktury napinają pasy poprzez dzwignie.

Ciągnik ? najlepiej ok 100km słabszy da rade ale wydajnośći niema i trzeba zmniejszyć siłe zgniotu. Ja jeżdziłem 100konym fergusonem z ciśnieniem pod czerwone to belki po 250- 300kilo zależ od słomy. Jeden dzień zapiołem 80 szwagra musiałem zejśc z ciśnienia . Ale i 60 widziałem przy pracy robił bele 120 ale słabo zbite choć lepsze od simpy i dwa razy szybciej :D . Przy zakupie uwarzajcie na podbierak są ruzne wersje niekture nieudane . sprawdzić trzeba pompe i jeśli jest podbierak hydrauliczny to silownik oraz stan grzebienia podającego słome . ogólnie polecam na własny urzytek w 3lata zrobiłem ponad 6000 bel . spinki na wkręty są ok jak masz wkretarke w polu zepniesz pas innymi trudno.

ekozar jakie 100KM?? Jakie słabe zbicie?? Ja 7211 osiągam takie zbicie w słomie że belka waży zawsze ok. 250kg... I też dochodzi spokojnie do czerwonego a jeżdżę różnymi biegami zależy wszystko od grubości pokosu ale z reguły 2, 3 szosowa.... Zawór prawie skręcony na maxa ... W sianokiszonce już trochę jęczy zetor ale zwalnia się i idzie .... a palca nie wciśniesz i niekiedy belkę 120 na 120 ukręce i ma ok. 800kg kiedyś nie mogłem podnieść turem... a mniejsze ciągniki typu c330 czy mf255 nie ma szans na podniesienie .... Prase mam albo 4 sezony albo 5 ... Zero awarii... Różnica między 545 a 550 to brak zamków ... przez co hydraulika bardziej dostaje w tyłek i musi być mocna... bo inaczej klapa się otworzy ... I powiem jeszcze tyle pierwszy rok jest najgorszy wszystko wkurza że nie można zacząć belki kręcić czy coś się owinie ... ale to jest kwestia nauki :D Z doświadczenia wiem że mieliśmy po 4ha dosyć tej prasy a teraz nie zamienilibyśmy ją na inną :D

Opublikowano

mam pytanie na jakim biegu proponujecie jeździć w sianokiszonce, w sianie, i w słomie ciągnikiem Ursus 902 pozdrawiam!!!

W sianie i slomie to jak najszybciej ile ciagnik da rade, jak pojedziesz wolno to troche pokruszy.

Opublikowano

witam możecie mi koledzy powiedzieć jak jest z dostępem części zamiennych do tej prasy , czy łożyska są wymiarowe i gzie można nabyć części w mazowieckim . pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Witam mam pytanie gdzie są czujniki w presie JD 550 które pokazują na sterowniku po której stronie pokosu jechać i w jakim położeniu mają być wskaźniki na sterowniku z pustą prasą. Pozdrawiam

Edytowane przez tupac12
Opublikowano

Możę zetorek daje rade ale jakom masz wydajność? Większośc pras z zachodu potrzebuje powtrzej 80 km i to jest fakt ,

czujniki są z tyłu .dzwignie z rolką . Co do łożysk nieszukałem zamieników bo dostępne są orginaly a są na sześciokąt więc o polskie trudno

Opublikowano

ekozar wszystko zależy od materiału i od ilości jego na polu.... W słomie pszennej udało mi się osiągnąć wynik 20 minut na ha owijanie siatką belka 120 na 120...

Opublikowano

Normalnie się nie da. Musi w komorze być ilość materiału potrzebna na ukręcenie minimalnego rozmiaru belki.

Można by pokombinować i poszukać czujnika od wielkości belki i go oszukać. Można by też uruchomić wiązanie poprzez

opuszczenie i przytrzymanie koła napędzającego "aparat" do wiązania. Tylko ostrożnie z rękoma. Generalnie nie wolno

majstrować przy maszynach podczas ich pracy. Tylko pytanie po co komu wiązanie na pusto? Dla testu?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateuszek12
      Witam pomoże ktoś może miał ktoś problem tego typu. Niekce działać mi klimatyzacja w john deere 6910s co to może być za przyczyna.
    • Przez Dominik4321
      Witam mam do wyboru dwie prasy pasowe. Jedna z nich to McHale V660 która posiada 3 pasy. Drugą z nich jest John Deere V451M która posiada 6 pasów. Proszę o wypisanie wad i zalet  tych pras i czy lepsze bele są z prasy 3 pasowej czy 6 pasowej.
    • Przez czmochu97
      Witam, ten oto kawał...... robi sobie ewidentnie z nas zarty. Temperatura zewnętrzna powyżej 20 stopni i już wali go w łeb. Aczkolwiek, podczas pracy, o ile to można nazwać pracą, przejechałem jakieś 700 metrów z agregatem i gaśnie, nie odpale, bo zapowietrzony. Delikatne psikniecie plakiem i znowu chodzi i tak później może przejade z kilometr, a może już nie. Co mu może być, dodam że rok temu pod koniec prac letnich też tak zaczął robić, ale tylko jak temperatura zeszła niżej, było okej.
    • Przez endrju
      Witam. Niestety nie znalazłem podobnego tematu pod który mógłbym się podpiąć więc zakładam nowy. Mam otóż taki problem z John deerem 6610 z 1998 roku. Silnik po odpaleniu pracuje równo zarówno na niskich jak i wysokich obrotach, z komina nie wydobywa się żaden niepokojący dym. Natomiast, gdy ciągnik schodzi z wysokich obrotów (np. z około 2tys )  i puszczam gaz to gaśnie po czym można go odpalić  bez problemów i znów pracuje bez zarzutów . Filtry wymienione, zero brudu w filtrze, paliwo z baku spuszczone również nie budzi zastrzeżeń. Gdzie szukać przyczyny ?  Poniżej filmik

2019-06-10_09_21_56.mp4
    • Przez AchimR
      Udało nam się przerobić eS-kę na wersję brazylijską.
      Nieważne czy wersja z 9l czy z 13l silnikiem. Wszystkie kombajny JD z DPF i dodatkowym kompresorem śrubowym można przerobić na wersję brazylijską, czyli z odłączonym kompresorem co dodaje mocy!!!
      Wkrótce więcej zdjęc.
      Kombajn już po testach.

Tak było

A tak jest teraz.
  • Dodaj nową pozycję...
v