Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. może to się wydać śmieszne ale szukam ciągnika pod maszynę którą już posiadam. gruber jest na 9 łap ma podwójny wał i około 2,20 szerokości roboczej. aktualnie pracuję z zetorem 7245. na 15 cm sobie radzi. gorzej jest jak chcę głębiej przerobić, niby idzie ale stęka bardzo. ziemię głównie lekkie. gospodarstwo nastawione na uprawę bezorkową. szukam czegoś co będzie idealnie pasował mocą do tego grubera. Dodam że jestem zwolennikiem prostych i łatwych w naprawie ciągników. budżet plus minus 40 tyś.
Opublikowano

Myśle że musisz szukać czegoś koło 90 km. Jak łatwy w naprawie i tanie części to Belarus/MTZ. Choć po przesiadce z zetora możesz nie być zadowolony z komfortu pracy. A jak nie to deutz lub renault - model to już od stanu zależy ale celowałbym w około 90 km

Opublikowano
karbex. Szczerze to ze wszystkich jakie przejrzałem to MTZ najbardziej pasuję swoją szerokością do tego grubera. jest ciut szerszy od Zetora. tylko jak się przesiądę z Zetora do MTZ to nie wpadnę w panikę 😛🤭
Opublikowano

Jak jesteś płochliwy to trzeba być ostrożnym 😉. A tak na poważnie to ja sam sie przesiadłem tylko z 5211 - no jest różnica w komforcie i w zwrotności ale podobnie jak Ty mam lekkie ziemie i kupiłem gruber 5 łapowy 2.1 metra i obrabiam 2xwiecej ha niż zetorkiem z pługami w tym samym czasie. Mtz jest troche jak to nazywam "żelazny", ale robote robi. Klucz to duża kabina i wygodny fotel i jakoś robota idzie do przodu. W budżecie o którym piszesz można już coś konkretnego wybrać. Mają swoje przypadłości ale do ogarniecia noi części prawie 2 x tańsze jak do zetora. Ale Twój wybór - są dość specyficzne ale da sie tym robić i nawet polubić. Ja jestem "zafascynowany" niektórymi myślami wschodnich inżynierów.

Opublikowano (edytowane)

No jest pare rzeczy:

1. Uruchamianie i hamowanie wom na taśmy (wszyscy narzekają że to sie lubi ślizgać ale jak dla mnie to sie tym dość wygodnie wom obsługuje)

2. Mechaniczna blokada tuz

3. Połączenie zbiorników paliwa przewodem dużej średnicy górą a nie dołem - strasznie wkurza przy tankowaniu bo jak napełnisz jeden zbiornik to zaraz odbija pistolet - trzeba go wysunąć i powoli tankować drugi zbiornik bo przelew jest górą. Długo nad tym myślałem czemu to tak wymyślili i najpierw myślałem że głupota ale doszedłem chyba ruską intencje tego rozwiązania - na " zassanie" i na szybko możesz spuścić paliwo tylko z jednego zbiornika 😀.

4. Amortyzowana przednia oś z napedem (most stożkowy)

5. Hamulce na dość oryginalnym rozwiązaniu rozpieraków

6. Dobór przełożenia między 8 i 9 biegiem

7. Alternator bezszczotkowy

8. Regulacja temperatury silnika żaluzją pomimo obecności termostatu (to dłuższa historia bo silnik jest głównie chłodzony chłodnicą oleju i bez żaluzji nie ma opcji złapać te 90 stopni w okresie kiedy trzeba grzać w kabinie 😉)

9. Blokada mostu zasilana z pompy od wspomagania kierownicy 🙂

10. Regulacja ciśnienia oleju silnika "śrubką" w filtrze oleju - tu ogromny plus 😉

Uwaga: Wypisałem rozwiązania które są dla mnie intrygujące z punktu widzenia myśli inżynierskiej - jedne są dla mnie na plus inne na minus ale to dość oryginalne rozwiązania i chyba niespotykane albo rzadko w "myśli zachodniej". Moje spostrzeżenia dotyczą mojej maszyny z 2000 roku - pisze bo były różne rozwiązania na przestrzeni lat.

Edytowane przez karbex
Opublikowano

Zapomniałeś dodać jeszcze o regulacja ładowania śrubka na alternatorze 😉 i o tym śmiesznym zaczepie na ramiona podnośnika. A dlaczego niektóre 820 na stożku mają z przodu obciazniki te duże coś koło 450 kg,a większość ma te małe coś 200 kg?

A i w tych teraz wspomaganie i cała hydraulika jest zasilana z jednego zbiornika.

Opublikowano

No u mnie już jest z jednego zbiornika 🙂. Jest jeszcze źle dobrana pompa nsz 10 do orbitrola (tj dobrze jakby była napędzana bezpośrednio z wału ale że jest przez rozrząd i ma mniejsze obroty to i 16tka nie jest za duża 😉). 

Nie chce zniechęcać bo tak jak napisałem sam nim śmigam i pewnie jeszcze pare lat popracuje ale pisze o tym bo nie wszyscy posiadają równy poziom cierpliwości i żyłki mechanika żeby sobie z jednymi kwestiami poradzić a inne docenić 😁

Opublikowano

karbex. w sumie ja jak kupiłem swojego Zetora 7245 to nie miałem z nim łatwo. pierwszy rok użytkownika to nie mogłem rąk domyć od smarów 😅. ale doprowadziłem go do porządku i śmiga. i teraz tak myślę że postawię na MTZ-ta. bo w tych pieniądzach to nic lepszego nie kupię. ciągnik ma swoje wady i zalety jak każdy. Zetor na pewno zostaję w dalszym ciągu u mnie na gospodarstwie bo dość sporo w nim porobiłem i wiem co mam. myślę że oba te ciągniki będą fajnie współgrać z tymi maszynami co posiadam.

Opublikowano

Moge ale dopiero za ok. 2 tygodnie bo bede na ranczu 🙂 Szkoda że wczoraj nie napisałeś bo byłem i bym go zmierzył - choć w mtz jest troche możliwości regulacji - mój jest dość szeroko ustawiony bo mam szerokie kapcie sprzodu. Gruber 2.1 go obejmuje w całości ale dokładnie zmierze jak bede na gospodarstwie 

Opublikowano

Jak pisałem tak wracam z informacją - mój ma po zewnetrznych bieżnikach tylnych opon ok 190 cm (dokładnie to 187) 

Kupiłeś już coś? 🙂

Pozdrawiam

Opublikowano

jeszcze nie kupiłem. narazie się rozglądam. nawet byłe ostatnio zobaczyć za nowym belarusem 820 lub 952 na raty na 10 lat. raty roczne. i teraz się zastanawiam co lepiej czy przechodzony czy lepiej nowy i martwić się by przez dziesięć lat udało się spłacić

Opublikowano
1 godzinę temu, grnowaczyk napisał:

jeszcze nie kupiłem. narazie się rozglądam. nawet byłe ostatnio zobaczyć za nowym belarusem 820 lub 952 na raty na 10 lat. raty roczne. i teraz się zastanawiam co lepiej czy przechodzony czy lepiej nowy i martwić się by przez dziesięć lat udało się spłacić

Chmm - czy nowy czy używka to już zależy ile mth rocznie byś robił - jak 500 to brałbym nowy, jak 100 to używkę. Nowy zakładam że jak szukasz używki to coś na kupce masz i zamiast 10 lat możesz spłacać 6. Jak dużo roboty to brałbym nówkę a jak mało to nie ma sensu bo on nie zarobi na siebie

Opublikowano

karbex w Zetorze wymieniam olej średnio co 300 godzin. jak go kupiłem pięć lat temu to żeby zrobić 300 mtg to musiało minąć 16-17miesięcy. Na dzień dzisiejszy wymieniam co 8-9 miesięcy bo areału i obowiązków przybywa. i spraw wygląda tak jeżeli biorę nowego to Zetora sprzedaję a jeżeli używkę to Zetor zostaję ale to narazie jest w fazie analiz i przemyśleń. i nowego bym brałem razem z turem na moście krzyzakowym a rata roczna wynosi ok 14000 dokładnie Ci nie powiem bo nie mam przy sobie tej rozpiski