Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam na wstępie powiem że nie chce firmy wolę robić wszystko sam. Sprawa wygląda tak że zakupiłem rok temu dojarke przewodowa i teraz się biorę powoli za podłączanie jej. Tak późno ponieważ pomieszczenie wymagało duuuzego remontu. Mam już w miejscu dojenia zalozone rury podciśnienia ale zastanawia mniej e tylko rury mleczne. Z tego co wiem do szklanego pojemnika wchodza dwie rury mleczne. czyli rozumie że jedna stronę prowadzę niejako pod górę a druga powrót ze spadkiem. Interesuje mnie sprawa myjki. czy tam działa wirnik żeby ta wodę potem pod tą górę chwile poprowadzić?
Opublikowano

Nie wiem czy pomoże ale wstawie foto jak u mnie jest to zrobione. 

20210326_142048.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, ceston napisał:

właśnie też widziałem że u niektórych jest na jedno wejście a drugie zaślepione.

Tym zaślepionym to puszczasz gąbkę żeby pozostałości mleka wypchnąć z rurociągu do jednostki końcowej. 

image.png

Opublikowano

Mam pytanie. że względu na niski i krzywy sufit w oborze czy mogę zrobić aby mleko wlatywalo z obydwu stron słoja? znaczy jeden rząd z lewej a drugi z prawej. jak wygląda sytuacja z myciem bo nie bardzo wiem jak to działa. czy woda jest pchana ciśnieniem czy liczy na spadki?

Opublikowano
Dnia 26.03.2021 o 14:29, PRIMO napisał:

Nie wiem czy pomoże ale wstawie foto jak u mnie jest to zrobione. 

20210326_142048.jpg

Miałem na myśli, że bez pętli, nie da się skutecznie myć układu. Tu jest pętla, woda przy myciu z miski poprzez aparaty jest zasysana do górnej rury, a wraca dolną do jednostki, tam pompa przelewa ją do miski/podgrzewacza i taniec zaczyna się od nowa. Układ będzie działał sprawnie przy jednym rzędzie, lub dwu krótkich, ze względu na konieczność utrzymania pochyłu rury mlecznej w jednym kierunku (pierwsze stanowiska wysoko kurki i rurociąg, ostatnie nisko) lub hali . Przy wykorzystaniu dwóch wyjść z jednostki końcowej i dwóch rzędach stanowisk, rurociąg mleczny można pochylić w kierunku słoja na każdy rząd krów. niezależnie. 

Opublikowano

spadek zrobiony. generalnie za wszystkie rady jestem wdzięczny bo szczerze mówiąc od każdego tutaj coś się poduczylem. tworzę wieczorami dalej.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Sobciak
      Witam jak zamontować bramkę przejazdową, mam rury i złącza jak je zamontować 

• Przez KTJW
      Witam, chciałbym wybudować oborę na krowy mleczne i pojawił się temat hali łukowej/namiotowej. Ale pojawiło się kilka niejasności. Jak wygląda sprawa skraplania w takiej hali, zdaję sobie sprawę że będzie się skraplać ale czy będzie kapać czy może spływać po plandece? Czy to będzie bardzo negatywnie wpływać na krowy? Czy w lato nie zrobi się tam sauna, jak jedna ściana i szczyty będą otwarte? Może ktoś użytkuje taką hale i chciałby się podzielić odczuciami.
    • Przez bartekb6
      Witam. Chcę założyć dojarek przewodowa na 30 sztuk. Dojarka oczywiście używana rury nowe. Cztery aparaty udojowe. Co doradzicie bo każda firma zajmująca się montażem ma odmienne zdanie jeśli chodzi o rury tzn czy zakładać rury mleczne 40 czy 52.mm? Oraz rury podciśnienia maja być 5/4 czy 1.5 (półtora cala)? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedz
    • Przez LUKASZ1455XL
      Witam mam 30 hektarów młodego lasu 6-7 letni i muszę go przeciąć i chcę kupić rębak i nie wiem czy mi będzie i się opłacało czy lepiej te gałęzie zostawić. Albo gdzieś to indziej sprzedać czy to się opłaca. Pozdrawiam
    • Przez Matti
      Planuje wykończeni obory uwięziowej w następujący sposób: krowy na matach legowiskowych bez słomy, a podłoga za stanowiskiem rusztowa. Jak oceniacie ten pomysł? Czy krowy będą się na nich dobrze czuły? Może też z was wie, czy takie rozwiązanie spełnia wymogi weterynaryjne dotyczące dobrostanu zwierząt?
      Czy na samych matach krowy nie będą miały otarć i odparzeń? Dla mnie takie rozwiązanie jest bardzo korzystne ze względu na niedobory słomy po zwiększeniu zasiewów roślinami pastewnymi, a w okolicy są 2 typy rolników: zajmujący się produkcja roślinną i zwierzęcą i oni sami potrzebują słomę, albo uprawiający dopłaty, u których jest słomy jest 1 bela/ha - szkoda paliwa. Wydaje mi się też, że tańszy sposób utrzymania brak nakładów na zbiór słomy i ścielenie, a także mam już sprzęt do usuwania gnojowicy. Jak widać teoria wygląda dobrze, a może ktoś wie jak będzie wyglądać praktyka?
  • Dodaj nową pozycję...
v