Skocz do zawartości

Jaka farba na rdzę i słabo czyszczoną powierzchnię?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc, chciałbym zapytać jakie stusujecie farby podkladowe na niewypiaskowane podłożę konkretnie to ramę przyczepy. Chodzi mi tylko o zabezpieczenie przed dalszą korozją. nie dam rady wszędzie szlifierką wyczyścić. a nie chce inwestować w piaskowanie.  Myślałem o farbach okrętowych ale jeszcze się waham. z góry dzięki 

Opublikowano (edytowane)

polecam środek Rust Filler.To taki odrdzewiacz dodatkowo zabezpieczający przed korozją,i najlepiej po wyschnięciu  pomalować jakąkolwiek farbą do metalu.Srodek fajnie ,głęboko wnika w rdzę i nie trzeba mocno szlifować.Wystarczy usunąć luźną farbę i luźną rdzę.Stosowałem go wielokrotnie i naprawdę dobrze działa.Rdza się nie pojawia.

Edytowane przez rocknrollnik1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja polecę Ci brunox epoxy. Sprawdzony u mnie wielokrotnie przy remontach.  Wiąże rdze, nie gryzie się z akrylem i daje świetną powierzchnię do malowania. 

I nie zrażaj się ceną jak coś, bo to ma konsystencję wody przez co ma na prawdę sporą wydajność.

Ale tak jak kolega rocknrollnik1 napisał, luźną farbę i luźną rdzę musisz usunąć.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wygląda to podobnie do popularnego CORTANIN-u.

Ja tam czyszczę ile się da, bo ruda to tak podstępna małpa że co byś nie robił ona i tak wyjdzie. 

Do zabezpieczeń mocno skorodowanych elementów zabezpieczałem  to APP R-Stop i na to podkład epoksydowy. 

Czasami dawałem sam podkład epoksydowy i też trzyma się.

"brunox epoxy." - po jakim czasie możesz to malować? :P, APP R-Stop ok 10 min i można z podkładem.

Edytowane przez akmaly
  • Like 1
Opublikowano

Stosowałem już wiele środków i powiem Ci szczerze, że jak dla mnie to nie ma nic lepszego jak dokładne czyszczenie. 

Cortanin, Rust Filler - to środki wodorozcieńczalne, jest tego naprawdę dużo, czy coś to daje - może trochę ale to działa tylko na rdzę, nie wolno stosować na czysty metal a ja to zrobić na ramie przyczepy?

Tu masz jeden z wielu filmików porównujących brunox z app ( sprawdziłem oba aby nie było i mam takie same odczucia, brunoxa kupiłem tylko raz )

• Like 1
Opublikowano

po obejrzeniu widać ,że ten R Stop jest naprawdę dobry. Jednak Rust Filler wg mnie jest na pewno lepszy od Brunoxa. Nigdy mi się nie zdarzyło żeby wyszły jakieś burchle z wodą itp. Zauważyłem też,że Brunox po wyschnięciu jest matowy a R Stop dawał połysk.Rust Filler powoduje czernienie rdzy, ale też po nim metal jest połyskujący.Wygląda na to,że ma właściwości zrówno pierwszego jak i drugiego środka.

Ciekawy jestem tylko jakie właściwości ma sam podkład epoksydowy,skoro bez żadnego odrdzewiacza nie wyszła na materiale rdza.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem nie stosowałem. R-Stop ma tą przewagę że nie muszę czekać 6-8 godzin ( tyle widzę na Rust Filter ) bo on nie reaguje z rdzą tylko zamyka ja po zewnątrz. A co mi z tego że ma zastąpić podkład skoro pod dany lakier i tak muszę zastosować podkład. R-stop tylko na oczyszczone wżery a dalej podkład epoksydowy i wg. mnie nie trzeba lepiej. Nie znaczy że neguję ten środek bo nie stosowałem wiec nie mogę się wypowiadać. 

Edytowane przez akmaly
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ode mnie forch kooroplex, podkład International Inter plus z dodatkiem aluminium,na mniej do doczyszczoną powierzchnię.

Edytowane przez Alamo
  • Like 1
Opublikowano

Mhm. Reaktywny podkład. Wiele podkładów droższych nie oferuje nawet połowy tej jakości. Ale jeśli idziemy w jakość to piaskowanie, do tego odtluszenie metoda zanurzeniowa, podkład, nawierzchniowa i lakier w celu zabezpieczenie powłoki. I bedzie trzymac lata.

• Like 1
Opublikowano

Ja daje do piaskowania albo ile sie da faktycznie samemu wyczyscic, podklad reaktywny i na to farba PUR, kosztuje ok 100 zl litr ale krycie ma super a jakosc rewelacyjna. Ciezko farbe uszkodzic a rdzy tez nie widac np. na felgach 7 lat od malowania.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Podkład reaktywny stosuje się tylko na czystą stal i w dodatku raczej jako grunt przed podkład pod lakier, nie ma mowy aby takie coś osiągnąć bez piaskowania a i piaskowany element tez nie może być mocno skorodowany bo grubej korozji nie usunie.

"Reaktywny podkład. Wiele podkładów droższych nie oferuje nawet połowy tej jakości" - tu nie o jakość chodzi a właściwości ale jak napisałem wyżej nie wszędzie się nadaje. 

"

Ale jeśli idziemy w jakość to piaskowanie, do tego odtluszenie metoda zanurzeniowa, podkład, nawierzchniowa i lakier w celu zabezpieczenie powłoki. I bedzie trzymac lata."

- Odtłuszczanie zanurzeniowe przyczepy? Masz takie warunki w domu? Takie coś to stosują przy lakierniach proszkowych co swoją drogą daje bardzo dobre zabezpieczenie ( oczywiście w połączeniu z dobrym przygotowaniem ). Najlepsze zabezpieczenie to połączenie np ocynku z lakierem proszkowym.

Poliuretanowa wychodzi ok 60 zł/kg ( gotowej do natrysku z utwardzaczem i rozcieńczalnikiem to poniżej 50 zł za litr ), na maszyny rolnicze jest idealna. 

Edytowane przez akmaly
  • Like 1
Opublikowano

Malowanie proszkowe jest fajne ale tez nie do konca. Sporo firm uzywa kiepskich proszkow ktore jak dostaną dobrą chemia do mycia to zmieniaja barwe albo zaczynaja odchodzic. No i wlasnie schodzenie proszku wielki platami. Podklad reaktywny ktory mi dawaja zawsze w sklepie jest mozna powiedziec momro na mokro bez matowania ale tylko w przypadku jak maluje poliuretanem. Jezeli mialbym malowac jakims akrylem metalikiem itp. to na to podklad akrylowy jak dobrze pamietam. 

W kazdym razie z najtanszych farb, autorenolakow i wszelkiego grene sie wyleczylem kilka lat temu. Nie dosyc ze krycie slabe to jakosc powloki w porownaniu do poliuretanu to jak porownanie komfortu fiata 126p do nowego audi a6 😏

• Like 1
Opublikowano

Podkład reaktywny bez problemu można pokryć lakierem ale to jest podstawowy błąd dlatego, że powinno się go nanosić bardzo cienkimi warstwami co nie zapewni odpowiedniej ochrony. Gdy lakieruje się akrylem - powinno to wyglądać w następujący sposób: - odtłuszczanie, 2 x cieka warstwa reaktywny, podkład akrylowy, lakier.

• Like 1
Opublikowano

Być może komuś przyda się namiar na Centrum Dystrybucji Farb, CDF. Firma zajmuje się między innymi mieszaniem farb zapobiegających korozji; myślę, że każdy kto potrzebuje porządnego produktu, który zabezpieczy daną powierzchnię na naprawdę długi czas powinien zapoznać się z ich stroną, może znajdziecie oferty w sam raz dla was. Pozdrawiam :)