Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwierzcie mi to nie jest ściema mój kolega kupił sobie od tego gościa dmuchawę 30t/h i narzeka, a wiecie, na co? Na to ze teraz ma za małe otwory w przyczepach i nie nadąża lecieć do dmuchawy. :)

Opublikowano

Pamiętam pisało w RPT chyba z 2001 roku o takim starszym panu, który produkował podobne urządzenia w swoim garażu o nie mniejszych wydajnościach a gabarytami nie ustępowały tym z bardziej popularnych firm. Wg mnie można stworzyć dmuchamy o jeszcze większej przepustowości i wcale nie dużych silnikach ale po co ? Niech ludzie płacą za prąd :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

60 t/h przy silniku 9 KW? Chyba jak dmucha ziarno z góry na dół :). Transport za pomocą powietrza jest drogi ze względu na niską sprawność, żmijka kręci się zdecydowanie lżej.

Opublikowano

Temat ucichł więc go odświeżę. Zastanawiam się nad kupnem PPZ 30. Ale ciekaw jestem jak to się sprawuje. Może przez te 2 lata wzrosła liczba posiadaczy tych dmuchaw? Kiedyś tego kolesia z linku na początku widziałem na targach w starym polu. Ale w pierwszej chwili nie uwierzyłem w te wydajności. Może są to wydajności podane z odległością transportu 1m :)Z resztą 30ton/h to chyba ciężko przez otwór w przyczepie zrzucić :mellow:

Opublikowano

Czyli to nie taka rewelacja jak piszę, 30 ton na wysokość ponad 10 m. Ja też taką się interesuję. Mam sącco-tłoczącą 15 kw to daję 8-10 ton do bin 130 a wąż ssawny 6 metrów. W tym roku myślę zrobić ją na tłoczącą i podawać żmijką, powinna podać ok 15 ton.

Opublikowano

Ja mam taką dmuchawę już 10lat silnik 7,5kw wysokość podnoszenia 11m wydajność ponad 20t. Teraz trochę wypracował się odrzutnik i wydajność spadła ok. 15t ale i tak jak na tak prostą maszynę jest dobrze. Jedyną wadą jest to, że strasznie kurzy. Dodam że pracuje 10 lat bez żadnej awarii, jeden raz naciągane paski. Ile teraz coś takiego kosztuje?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Czarek525
      Witajcie, próbuję uszczelnić siłownik z Autosanki D55 i chciałbym też wymienić te białe plastiki uszczelniające (prowadzące?), ale nigdzie nie znalazłem nowych i podobno nigdy takich nie było. Fabrycznie były takie montowane czy to pomysł "garażowy" ? Czy w Autosanach d55 były montowane takie same siłowniki co w modelu D47?

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie czy ktoś ma taką naczepę z tira i podczepia sobie do ciągnika ? Jak to zdaje egzamin w praktyce ? I jakie szukać naczepy aluminium czy metal ? Oczywiście wiem , że z własną hydrauliką , na resorze , poduszkach . No ogólnie nie znam się na tym . A w przyszłości może bym naczepę wykorzystał do tira , ale to tylko narazie luzne plany oczywiście tylko na krótkie trasy lokalne . 
    • Przez fiupek3110
      Jak w temacie. Która z tych przyczep wybrać.Wady zalety jakieś doświadczenia z tymi przyczepami?
    • Przez RolniczkaKaszuby
      Witam,
      Zakupiłam czyszczalnię Cezet Major, aby prawidłowo funkcjonowała potrzebuję instrukcji obsługi maszyny.
      Jeśli któryś z użytkownik portalu lub tej maszyny posiada taką instrukcję fabryka maszyn rolniczych Rofama "czyszczalnia M 307/0-2 CEZET MAJOR",
      byłabym wdzięczna za udostępnienie mi pliku w wersji pdf lub ksero instrukcji  - oczywiście odpłatnie.
      proszę o kontakt i pomoc 
    • Przez LMB
      Dzień dobry, mamy przyczepę rolniczą zakupioną ok. 1990 r. przez mojego ojca. Posiadamy tablice rej., dowód rej. stary niestety zaginął dowód zakupu- faktura.
      Na przyczepę nie ma przeglądu, OC.
      Nigdy nie była przetestowana na mojego tatę. 
      Chciałbym ją zarejestrować.
      Prosba o pomysly jak podejść do tematu.

Dziekuje 

• Dodaj nową pozycję...
v