Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak pisaliście o tych kontrolach że zacząłem papiery sprawdzać

i gdzieś zginą mi atest na opryskiwacz mam nalepkę na opryskiwaczu jeszcze ten rok ważna

czy w razie kontroli będą się o to czepiać czy sama nalepka wystarcza??

Opublikowano (edytowane)

witam. jak bym kupił mieszalnik pasz to młodego rolnik bym mógł rozliczyć po 5 latach  czy 10 ?  bo nie wiem czy osprzęt budynków gospodarczych zalicza sie budynki trwałe  i na 10 lat czy pod maszyny i 5 lat . proszę o wyrozumiałość 

Edytowane przez renaultursus
Opublikowano

Zlozylem wniosek na MR, dostalem sie na liste ale zabraklo punktow i nie znalazlem sie na zoltej. Mam miejsce okolo 14000. W wyniku tego zaczalem szukac pracy, w zeszlym miesiacu znalazlem i jestem obecnie na stazu z urzedu pracy, ktory ma trwac 6 miesiecy (jeszcze 5) i co teraz jesli z przesunietych pieniedzy jednak otrzymam MR? Moge dokonczyc staz, nastepnie pracowac u tego pracodawcy na umowe zlecenie i zarejestrowac sie w KRUS? Podobno po otrzymaniu pieniedzy jest 12 miesiecy na uzupelnienie formalnosci, prawda?

Opublikowano

witam. jak bym kupił mieszalnik pasz to młodego rolnik bym mógł rozliczyć po 5 latach  czy 10 ?  bo nie wiem czy osprzęt budynków gospodarczych zalicza sie budynki trwałe  i na 10 lat czy pod maszyny i 5 lat . proszę o wyrozumiałość 

fenix  pomóż bo ty dobrze w temacie jesteś :)

Opublikowano

i po 5 latach rozliczam młodego i koniec ?dobrze myślę

a druga sprawa taka że chce kopic łyżke do tura a na niej nie ma żadnej tabliczki zmianowej  i to przejdzie w  młodym rolniku ?

Opublikowano

kolego będzie wszystko ok.jeśli kupujesz bierzesz fakturę i niech ci napiszą z jakiej firmy ta łyżka jest.ja też biorę cały osprzęt do tura i się pytałem w arimr czy przejdzie powiedzieli że tak.

Opublikowano

Majkel207 wszystko na ostatnią porę. Do wniosku o płatność dołączasz zaświadczenie z krus. Wydaje mi się, że tam powinieneś się udać w pierwszej kolejności i tam próbować. Wytłumacz jak sprawa wygląda. Powinni Ci pójść na rękę. 

no niestety jakoś dziwnie tak wychodzi

byłem w KRUS właśnie i nie z nimi żadnej rozmowy,  dziwne z tym starostwem, że mogą wysłać te akty dopiero po 1 nowego miesiąca, pojadę tam i porozmawiam z jakimś kierownikiem może

co do stażu z UP, będziesz na nim ubezpieczony w ZUS więc raczej opada, w młodym można złożyć wniosek o płatność do 30 września, więc musisz być już wtedy w KRUSie

Opublikowano

Z tego co się orientuję przy Młodym Rolniku w grę wchodzi jedynie praca na umowę zlecenie za połowę minimalnego wynagrodzenia krajowego. To jest jedyny możliwy sposób aby pozostać w KRUS i podjąć pracę na umowę.

Opublikowano

Odpowie ktoś ? bo temat "palący" 

Od czynszu dzierżawy trzeba zapłacić podatek dochodowy na zasadach ogólnych 19% bądź 8,5 % jeśli rozliczamy się ryczałtem i tu moje pytanie jak właściciel ma zapłacić taki podatek w skarbówce jeśli będę mu płacił czynsz w naturze ? lub jeśli zawre w umowie dzierżawy informacje że to właściciel opłaca podatek rolny i koszty ubezpieczenia budynków żeby pomniejszyć sumę do podatku na zasadach ogólnych to jak na to spojrzy ARiMR w kontekście samodzielnego prowadzenia gospodarstwa ?

Opublikowano

W przypadku produkcji zwierzęcej wnioskodawca podaje stan średnioroczny lub stany średnie z okresu kolejnych 12 miesięcy.

To zdanie zostało wycięte z legislacji i nie rozumiem tu jednego "stany średnie z okresu kolejnych 12 miesięcy." chodzi o to że podaje średni stan zwierząt jaki będę utrzymywał po złożeniu wniosku?

Proszę o odpowiedź

Opublikowano

To są stany przed złożeniem wniosku z gosp. które zamierzasz prowadzić. Do wyliczenia wielkości ekonomicznej gosp. Później to zapewne taj jak dotychczas podawało się stany na koniec roku lub średnioroczne w zależności od rodzaju produkcji zwierzęcej.

Opublikowano

Mówicie że będzie mało czasu na załatwienie wszystkich dokumentów, a jak do znajomego który składał wniosek na przywracanie kapitału zadzwoniła miła Pani w piątek 26.06 i powiedziała że w końcu pozytywnie rozpatrzyli jego wniosek i do 30.06  musi kupić traktor i do godz 12.00 złożyć wniosek o płatność.

Skoro sawicki podpisał już rozporządzenie to czy wiadomo czy premię z MR będzie można potraktować jako wkład własny w MGR?

Opublikowano

Witam

Chciałam się spytać o staż pracy w rolnictwie: skończyłam studia I stopnia nie rolnicze i aby uzyskać punkty za wykształcenie w nowym programie trzeba posiadać 3-letni staż pracy. W gospodarstwie pomagam od dziecka. 

Dzwoniłam do KRUS i nie figuruję tam jako domownik tylko członek rodziny przy rodzicach (mogą wystawić zaświadczenie tylko o podleganiu ubezp. zdrowotnemu) jak to się za zwyczaj ma jak jest się studentem.

W ARIMR w Gdyni twierdzą że to się nie liczy, natomiast w Warszawie w centrali już mówią że prawdopodobnie nie będzie z tym problemu i zaliczą. Czy ktoś się orientował jak jest naprawdę?

Opublikowano

wyleciala mi dzialka z deklarowanej powierzchni mlodego rol z dzierzawami ciezko . w zamian chce dokupic  ziemie za pieniadze mlodego rolnika aby powierzchnia zostala zachowana. jak to teraz zrobic. pozdrawiam jakie zmiany 

Opublikowano

up - nie da się. 

co do listy, aktualizacja będzie dość szybko, szkopuł w tym że Sawicki na nieformalnym spotkaniu dogadał się że będzie można przerzucić część kasy na Młodego Rolnika. Teraz trzeba oficjalnego pisma z KE. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v