Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy można kupić grunty od siostry i szwagra?

Czy taki zakup będzie poźniej zakwestionowany przez Agencje?

Oraz czy siostra bedzie mogła sprzedać te grunty bez płacenia podatku ( które wczesniej otrzyma w darowiznie)?

Opublikowano

Mam pytanie czy można kupić grunty od siostry i szwagra?

Czy taki zakup będzie poźniej zakwestionowany przez Agencje?

Oraz czy siostra bedzie mogła sprzedać te grunty bez płacenia podatku ( które wczesniej otrzyma w darowiznie)?

ad.1) TAK

ad.2) NIE , o ile nie przekroczą średnich cen za 1 ha w danym województwie /uwzględniając klasę ziemi /

ad.3) Nie będzie musiała płacić podatku jeśli grunty te są częścią jej gospodarstwa i nie utraciły charakteru rolnego

Opublikowano

moim zdaniem to jest wlasnie ta kasa z mielioracji

Melioracja to były chyba środki krajowe, stąd zapowiedź była tak szybko - bez konsultacji z UE? Poza tym kwota też różna tu wychodzi ok. 92 mln. zł. a melioracja miało być 120 mln.

Opublikowano

W odpowiedzi na Pana zapytanie, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprzejmie informuje, że obecnie trwają prace zmierzające do przesunięcia części środków ok. 23 mln euro z działania 125 Poprawianie i rozwijanie infrastruktury związanej z rozwojem i dostosowywaniem rolnictwa i leśnictwa, Schemat II gospodarowanie rolniczymi zasobami wodnymi objętego PROW 2007-2013 na działanie Ułatwianie startu młodym rolnikom PROW 2007-2013. Przedmiotowa propozycja zmiany budżetu PROW 2007-2013 wymaga uzgodnień na poziomie krajowym oraz Komisji Europejskiej.

Odpowiedź na moje zapytanie mailowe.

To są na pewno te same pieniądze o których się mówiło /z melioracji / , miało być 120 mln zł piszą że będzie mniej .

Dla mnie wystarczy :)

Opublikowano

tak.

Jeśli się nie mylę to możesz pracować na umowie o dzieło, ale musisz wtedy opłacać podwójny KRUS, założyć działalność, i do tego od minimum trzech lat wcześniej być płatnikiem KRUS. Jak jest inaczej, niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu.

Opublikowano

Jeśli się nie mylę to możesz pracować na umowie o dzieło, ale musisz wtedy opłacać podwójny KRUS, założyć działalność, i do tego od minimum trzech lat wcześniej być płatnikiem KRUS. Jak jest inaczej, niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu.

Umowa o dzieło to co innego niż własna działalność gospodarcza /oczywiście możesz zawierać umowy o dzieło w ramach własnej dział. gospodarczej ale nie o to kolega pytał / . To o czym Ty piszesz dotyczy działalności gospodarczej .

Opublikowano

Jaki internetowy, ty jestes internetowy? To jest normalny bank. Ostatnio polaczyl sie z mulibankiem. Mam tam konto z 7lat i nie zmieniam na nic innego;). A co sie tak spieszysz czlowieku? Nr gospodarstwa okolo 2tyg

Nie śpieszę się, załatwiam wszystko po kolei a pytałem z ciekawości. We wniosku o numer gospodarstwa jest pole do napisania nazwy i adresu banku. Jako że konto zakładałem przez internet chciałem uzyskać informację jaki adres mam wpisać.

Opublikowano

Jest decyzja. Właśnie odebrałem. Miejsce na liście 5xx. Małopolska :)

I teraz mam pytanie. Jak myślicie gość na miejscu na liście 125xx ma jakąś szanse na dotacje?

Bo cisnął w gminie żeby się jak najszybciej przetarg odbył i podprowadził mi działkę którą mam wpisaną w BP a później się okazało że jest na dość odległym miejscu i mam nadzieje że zrezygnuje z dzierżawy.

Opublikowano

Skąd to info że kasa będzie od zaraz wypłacana? Znajomy już dostał decyzję ale nie wiem czy jest sens się spieszyć skoro kiedyś jakiś urzędnik powiedział że kasa w kwietniu 2015r. Coś się zmieniło w tej kwestii?

PS1 - Ale jaja, że też można kupować od rodzeństwa pole wstępny / zastępny na pewno odpada, a o rodzeństwie nie ma tam wzmianki (jakoś wcześniej nie zwracałem na to uwagi)? A jednak będzie więcej samochodów osobowych niż przypuszczałem.

Opublikowano

minister Sawicki na spotkaniu w świętokrzyskim powiedział że starają się przesunąć pieniądze dla około 1500 oraz że końcem roku rozpoczynają nowy nabór wniosków na MR

Opublikowano

PS1 - Ale jaja, że też można kupować od rodzeństwa pole wstępny / zastępny na pewno odpada, a o rodzeństwie nie ma tam wzmianki (jakoś wcześniej nie zwracałem na to uwagi)? A jednak będzie więcej samochodów osobowych niż przypuszczałem.

Ojciec daruje córce , ta "sprzedaje" bratu . Tylko czyj będzie ten samochód ? :unsure: ... powinna dostać siostra :)

Opublikowano

Skąd to info że kasa będzie od zaraz wypłacana? Znajomy już dostał decyzję ale nie wiem czy jest sens się spieszyć skoro kiedyś jakiś urzędnik powiedział że kasa w kwietniu 2015r. Coś się zmieniło w tej kwestii?

Rżniesz głupa czy udajesz? :D 60 dni ma agencja na wypłacenie kasy od dnia złożenia wniosku o płatność. :P

Opublikowano

Nie śpieszę się, załatwiam wszystko po kolei a pytałem z ciekawości. We wniosku o numer gospodarstwa jest pole do napisania nazwy i adresu banku. Jako że konto zakładałem przez internet chciałem uzyskać informację jaki adres mam wpisać.

Tez mam tam konto i jak wpisywalem wniosek o nadanie numeru wpisalem nazwe BRE BANK i numer konta a adresu nie wpisalem bo nie znalem i numer po okolo 5 dniach przyszedl poczta.

Opublikowano

Freetaxi a ta kwota 70tys do wydania jest kwota brutto czy netto? bo juz sam sie gubie. np. jezeli ktos bedzie na Vacie to ile musi udac inwestycji 70tys brutto czy netto?:)

Opublikowano

Freetaxi również mam pytanie: gdzieś słyszałem, że ta premia będzie wypłacona w dwóch etapach, najpierw 80 tys, a dopiero po realizacji inwestycji z BP reszta, prawda to czy tylko głupia plotka?

Opublikowano

Tomek w 2 ratach premia będzie wypłacana w następnym rozdaniu MR. Tutaj dostajesz jednorazowo 100 tys. Drobnik wydajesz 70 tys brutto (niezależnie czy jesteś na ryczałcie czy VAT).

Opublikowano

super pytanie ja wpisałem do 90km a chce kupić 95 jest jakiś margines?

jest, musisz kupić taki jak w BP, 90 to 90, chyba że fabryka wystawi takie pismo że jeden KM na klime poszedł drugi na coś innego i w rzeczywistości moc ciągnika to 90 KM a nie 95KM

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v