Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja od razu po przekazaniu ziemi się ubezpieczyłem, potrzebne było zaświadczenie z gminy o ilości posiadanych ha. Bez ubezpieczenia w KRUS nie przyjmą wniosku o płatność - do wniosku dołączasz zaświadczenie z KRUS o tym, że jest ubezpieczony jako rolnik.

Opublikowano

No tak ale mi dwie gminy spośród trzech w jakich mam grunty nie chcą wydać - nie chcą w oparciu o przedstawiony akt notarialny tylko na podstawie aktualnych wypisów z geodezji - a na to trzeba poczekać...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam jestem z podlaskiego na początku pażdziernika miałem wezwanie do poprawki wniosku od tamtej pory cisza. Znajomi z okolicy już dawno dostali decyzje o przyznanie premii a ja nic czy to może oznaczać że już nie dostanę tej premii bo w tv mówili że skonczyły się już pieniądze na MR.

Opublikowano

Umowa powinna być zawarta w formie aktu notarialnego albo mieć datę pewną, tj. datę poświadczoną przez organ państwowy, organ jednostki samorządu terytorialnego albo przez notariusza. taką informacje znalazłem na stronie agencji wnioskuje z niej że umowa dzierżawy nie końiecznie będzie musiała być spożądzona u notariusza, a wy co o tym sądzicie?

Opublikowano

Panowie (z góry przepraszam ze wam tu wyskakuję z nowym wątkiem) robiliscie "biznesplan" sami czy w ODR-ach ? u mnie w Lubelskim chcieli 2 lata temu 500zł za zrobienie biznesplanu :)

Pytam bo jestem na początku drogi o premię :D

Opublikowano

A jeżeli przychodzi pismo o wyjaśnienie w sprawie błędów w Planie Rozwoju Gospodarstwa i tam jest napisane że trzeba się osobiście wstawić do Agencji to trzeba jeszcze raz na płycie zanieść poprawiony PRG i wydrukowany czy jak??? Bo w tym piśmie pisze tylko o tym że w razie poprawy wniosku trzeba wydrukować strony pierwszą i ostatnią oraz te strony gdzie są błędy i im dostarczyć.

Opublikowano

ale moje pytanie gdzie macie przymus ze trzeba PRG oddawać na płycie CD czy DVD

ja nie oddawałem zadnej płyty i jest wszystko w porządku czekam na decyzje juz z dnia na dzien ma być decyzja :)

Opublikowano

Kolego, jeżeli po każdej poprawce zmieniasz pierwszą i ostatnią stronę tzn. zmieniasz datę wniosku. Ja jak poprawiałem to tylko wymieniłem tą stronę gdzie była poprawka i na drugi dzień dostałem decyzję.

Opublikowano

W biurze Agencji w Warszawie powiedzieli mi że decyzje będą wysyłane po rozpatrzeniu wszystkich wniosków.

Kiedy Ci tak powiedzieli ja już dawno mam decyzję

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v