Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

dokładnie, oprocentowanie zazwyczaj powyżej 10 %, nawet do 18%

wkład własny zawszee lepiej mieć, ale szczeguły to już od banku zależą

200000 jaki problem? abyś miał zabepiecznie odpowiednie, a niektórzy i tego nie wymagają ale w takim banku bym kredytu nie brał :)

Opublikowano

Ja pytałem w BZWBK o taki krótko terminowy kredyt do 2lat z możliwością wcześniejszej spłaty. Chciałem wziąć na modernizację NH T.6 za ok 240tys.zł bruttoi brakowało mi ok 40tys. czyli na kwotę podatku vat. W przypadku spłaty po 3mies. (o ile otrzymam z US zwrot podatku naliczonego) koszt takiego kredytu około 2tys. zł. z czego 1000zł jest za wcześniejszą spłatę a reszta to odsetki.

Dodam że oprocentowanie coś ok. 10%

Opublikowano

Rozumiem ze te kredyty z dopłata ARiMR (preferencyjne) nie mogą być wykorzystane na program MGR ?

To może mi ktoś doradzi jeżeli będzie program MGR

Zamierzam zrobić inwestycje za 300 tys zł.

Wszystkie pieniądze z premii MR (czyli 100 tys zł) włożyć w ta inwestycje wiec potrzebuje 200 tyś kredytu.

od całości 300 tyś odliczam VAT czyli 69 tyś

Zostaje 231 tyś netto z tego agencja wraca 50 procent to jest 115 500 zł

115 500 + 69000 - 184500 zł

184500 od razu po zwrotach zostaje spłacone a reszta rozłożona na raty

(liczę ze do kredytu nie potrzebuje wkładu własnego) :)

Jak byś Cie to rozegrali ?

Wiadome ze inwestycja była by planowana w jak najkrótszym czasie ze względu na odsetki kredytu

Opublikowano

Sam pomysł jest OK. Zwrot z US dostaniesz stosunkowo szybko (3-6miesięcy) ale zwrot z MGR trwa chyba dłużej, sam jestem ciekaw ile od zrealizowania inwestycji. Sam myślałem i dowiadywałem się o taki kredyt ale potrzebowałem mniejszej kwoty i na krótszy czas. Tak jak pisałem we wcześniejszym poście. Brakowało mi na vat.

Opublikowano

Inwestycje chciałbym zrealizować w roku to i tak sporo odsetek by bylo bo to by bylo na dwa rozdziały pierwszy na 220 jednorazowo (myśle) a drugi 80 na nastepne pół roku.

Odsetki przy oprocentowaniu 8 procent to przy sumie 200 tyś robi sie 16 tyś w roku :) to na pierwsza inwestycje i czekac na zwrot 6 miesiecy to pójdzie 8 tys :) to nie jest mało :)

@daremw Ale nie wiesz jeszcze czy 50 procent zaliczki netto od całej czy od oddania z agencji ?

Opublikowano

Rozumiem ze te kredyty z dopłata ARiMR (preferencyjne) nie mogą być wykorzystane na program MGR ?

Wszystkie pieniądze z premii MR (czyli 100 tys zł) włożyć w ta inwestycje wiec potrzebuje 200 tyś kredytu.

Wiadome ze inwestycja była by planowana w jak najkrótszym czasie ze względu na odsetki kredytu

dobrze rozumiesz a cała reszta to z bankiem musisz ustalić , jak już wcześniej pisałem z Młodego Rolnika kwota 100 tysi dostaniesz 80% reszta po zrealizowaniu tej kwoty weź to pod uwagę , więc 300-80=220 tyle kredytu musiałbyś wziąść , następnie składasz o zwrot do US czyli jak wyliczyłeś 69 i składasz również o zwrot do agencji tych 50% o ile twój wniosek jest pozytywnie rozpatrzony , czyli 220 kredytu - 69 zwroty podatku i -115 50% modernizacja =36tysi i odejm 20 tysi z MR które dostaniesz po zrealizowaniu tych 80% , to teoretycznie tak miało by wyglądać , oczywiście koszty operacyjne % bankowy prowizja itp

Opublikowano

Ale z tym podziałem MR na 80 i 20% to chyba jeszcze nic pewnego. Na stronie ministerstwa rolnictwa w zakładce legislacja jest projekt MR i tam nic nie znalazłem.

Na stronie min.rol. znalazłem projekt rozporządzenia dot. MR i tam jest informacja że termin realizacji projektu sierpień 2014. Teraz już sam nie wiem.

Opublikowano (edytowane)

rozdzielenie premii ma być na pewno

Inwestycje chciałbym zrealizować w roku to i tak sporo odsetek by bylo bo to by bylo na dwa rozdziały pierwszy na 220 jednorazowo (myśle) a drugi 80 na nastepne pół roku.

Odsetki przy oprocentowaniu 8 procent to przy sumie 200 tyś robi sie 16 tyś w roku :) to na pierwsza inwestycje i czekac na zwrot 6 miesiecy to pójdzie 8 tys :) to nie jest mało :)

@daremw Ale nie wiesz jeszcze czy 50 procent zaliczki netto od całej czy od oddania z agencji ?

agencja rozlicza się z tobą zawsze netto przykładowo masz koszt maszyn 123000 to podatek 23000 a zaliczki byś dostał 50000, przynajmniej koledzy mi tak mówili którzy brali MGR

Edytowane przez daremw
Opublikowano

A czy MT można łączyć z innymi prograqmami ??

Opublikowano

Napiszę tak: ręce i cycki opadają jak czytam te głupoty. W żadnym innym miejscu nie spotkałem się z tak dużą ilością idiotycznych pytań, nie mówię już o niektórych odpowiedziach. Aktualnie widzę 507 stron pustego gadania. Nie ma żadnych potwierdzonych informacji a tu znajdzie się jeden mądry co gdzieś, od kogoś usłyszał, więcej nie zrozumiał, napisał i za chwilę gównoburza, bo ktoś słyszał coś innego. Bezsensowne tworzenie historyjek. Co więcej, dużo wypowiedzi typu: prawdopodobnie..., chyba zmienią..., podobno... Po co to wszystko? Niektórzy niech sobie doczytają o podstawach tego projektu. Mylenie wielkości ekonomicznej gospodarstwa z przychodem gospodarstwa uważam za... może lepiej nie będę kończyć tej wypowiedzi. To co zapamiętałem z ostatnich stron, wypowiedzi strazaka. Taki trochę z Ciebie pies ogrodnika. Uważasz, że jak ktoś ma na koncie 200k zł to już mu się nie należy nic albo jak ktoś dostanie gospodarstwo z wyposażeniem to też ma mu nic nie przysługiwać? Nie rozśmieszaj mnie, innych zresztą też. Nie znasz sytuacji wielu ludzi w jakiej znaleźli się w stosunku do dofinansowań unijnych. Kolejna rzecz, która niesamowicie mnie irytuje. Tak, wiem. Zaraz się zacznie gadanie, że nie każdy musi być polonistą lub też coś w tym stylu, ale na litość boską. Jeśli w polu tekstowym pojawia się faliste podkreślenie w dodatku czerwonym kolorem to w tym słowie, sformułowaniu na miliard procent jest błąd. Pofatygujcie się trochę i popracujcie nad tym. No ch*j(Tak. ch*j a nie h*j) mnie strzela jak widzę np. takie błędy: "kopie"(chodzi o "kupię"), szczeguły, itp.

Polecam zapoznać się z tym PDFem: http://www.minrol.gov.pl/pol/content/download/45467/250325/file/2014_01_24_III_PROJEKT_PROW_.doc.pdf

Wszystko w kwestii projektu ułatwiania startu młodym rolnikom zaczyna się na dole strony 122. W takiej wersji będzie szło to do zatwierdzenia.

Dziękuję za uwagę. Czekam z niecierpliwością na hejty :)

P.S. Czy aby dostać dofinansowanie na MR musze złorzyć wniosek w agęcji?

Opublikowano

Maciek co wszystko wiesz, ten link co wysłałeś dotyczy przyszłych naborów z nowego PROW, a ten co będzie w tym roku będzie ze starego PROW do 2013, najbardziej prawdopodobne zmiany są w projekcie rozporządzenia na stronie ministerstwa

Opublikowano

wpadł na chwilę, trochę się wymądrzył i poszedł, ten dokument już jakiś czas temu czytałem i jakoś nie widzę w nim odpowiedzi na większość zadawanych pytań, część rzeczy trzeba znaleść w internecie min minrol, ogólniki to większość zna :)

Opublikowano

Panowie mam takie pytanko : będę teraz ubiegał się o tą premię . za 2 lata będę kupował ziemię 3 ha bo wtedy kończy się dzierżawa 10 letnia i ten gość chce mi ją sprzedać . Czy to podejdzie pod młodego rolnika ,bo nie chciałbym teraz nic kupować tylko te pieniądze przeznaczyć na zakup ziemi ale to by było za dwa lata?

i jeszcze jedno pytanie : esu to się będzie liczyło względem tylko tego roku czy całej tej pięciolatki co będzie w biznesplanie bo ojciec sadzi po 5 ha ziemniaka jadalnego i akurat teraz mamy go na dzierżawach ustnych które nie wejdą w to a następne lata będą rosły już na naszym polu

Opublikowano

Endriu 42 - widzę że orientujesz się w sytuacji więc może opiszę moją sytuację:

Przejmuję część gospodarstwa ekologicznego, razem z rodzicami prowadzę obecnie plantację aronii oraz szkółkę sadzonek Aronii. Za pieniądze z młodego rolnika planuję kupić sadzarkę szkółkarską oraz ciągnik, ale tak się składa, że musi on być dosyć pokaźnej mocy - 80-90 KM. przejmuję ok 10ha ziemi, tak więc moje pytanie brzmi - czy uzasadnienie że do obsługi sadzarki szkółkarskiej potrzebuję dużego ciągnika powinno wystarczyć aby agencja nie robiła mi później problemów?

Myślę że w opisanym przez Ciebie przypadku nie powinno być problemów i jak najbardziej takie uzasadnienie powinno być ok.
Opublikowano

Wie ktos gdzie dobrze wypełniaja wnioski młody rolnik woj. łódzkie a konkretnie skierniewice , rawa mazowiecka, brzeziny .dzieki z gory

Jest gosc z okolic Łowicza bodajrze Bąków górny jak coś to Ci moge przesłać namiar na PW

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v