Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A kolejność rozpatrywania wniosków zależy od wartości ESU czy wg. kolejności składania wniosku? Bo ja sobie odliczyłem że z ziemi którą otrzymam będzie zaledwie około 5,7 ESU.

Opublikowano

Kolego @Challenger jak nie jesteś pewien to po prostu zadzwoń do twojej regionalnej ARiMR i rozwiejesz wszystkie swoje wątpliwości, a tak niewiedza jest najgorsza i ogranicza twoje działanie.

Ale sam kolego widzisz.Kolega @versus byl w agencji i tam mu powiedzieli ze bez zdobytych kwalifikacji nie otrzyma sie premi(oczywiscie trzeba je uzupelnic przy poz. rozpatrzonym wniosku w ciagu trzech lat).Ale dobra musze sie naprawde przejechac do ARiMR i tam sie raczej czegos dowiem.

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej zrobicie jak złożycie pytanie na piśmie. U mnie to wyglądało w ten sposób że spotkałem osobę odpowiedzialną za MR na korytarzu i się podpytywałem(że znajomy to nie było problemu). On tymi sprawami zajmuje się od pierwszego naboru, obyty jest i ja mu ufam :) Osobiście mnie ten problem nie dotyczy bo ja mam technika zdanego ;)

Może jeszcze warto przypomnieć, że przy pierwszym naborze była mowa że z wykształceniem miały wystarczyć krótkie (kilkutygodniowe czy kilkumiesięczne? Nie pamiętam już) kursy, wiem że co najmniej 4 osoby z okolicy po takich kursach premie oddały. Więcej osób z takimi kursami nie znam. Niech to będzie jakaś przestroga na przyszłość dla innych :)

Ja mam pytanie z innej bajki-wie ktoś od ilu ESU była przyznawana premia w tym roku w mazowieckim? Ewentualnie czy można to gdzieś sprawdzić... ;)

Edytowane przez versus
Opublikowano

A dlaczego nie wpisałes od razu przy pierwszym wniosku areału 17,25 ? przecież powierzchnia gospodarstwa to nie tylko użytki orne ?

Błąd w sztuce :rolleyes:

Tak musisz przynieść wypisy na wszystkie działki (niekoniecznie aktualne) i będziesz pisał oświadczenie dlaczego masz przepisane więcej.

Dzięki kolego a Ty miałeś podobną sutację? Gdy napisze to oświadczenie będzie już dobrze?

Opublikowano (edytowane)

Jestem z mazowieckiego i dostałem pozytywna decyzję na MR, ale żadnej bariery ESU nie było. Ja, w biznesplanie mam zaplanowane że w 2014 roku osiągnę te minimalne 4 ESU.

Edytowane przez robert812
Opublikowano (edytowane)

ja miałem 6.30 na młodego wpisane. mazowieckie woj . decyzja nr 123x z dnia 15.11.2010.

teraz na MGR to 10Esu doszło.

a te 3 lata na uzupełnienie wykształcenia to liczy sie od otrzymania decyzji czy od płatności ??

mi jeszcze rok inżyniera został ale warunki mam i się przedłuży;p

Edytowane przez vicia1223
Opublikowano

3 lata od otrzymania decyzji, zreszta podpisywales to wraz z wnioskiem o platnosc- ten ciemny tekst napisany malym druczkiem, jakby sie cyrograf podpisywalo

Opublikowano

@vicia1223 A wiesz czy na młodego nadal obowiązuje minimum 4 ESU czy też już 10? Ja bym miał wyłącznie produkcję roślinną z tego względu że z biedą spełniłbym wymagania dotyczące budynków inwentarskich...

Opublikowano (edytowane)

ESU to byle było wyższe od 4 i nie mniejsze jak w roku bazowym. Bez hodowli przy tradycyjnych uprawach na 10 ESU to by trzeba z 40 ha uprawiać.

Edytowane przez Boniek
Opublikowano

@Piochu

Jakie są wymagania dot. budynków?

Czy jest jakaś górna granica ESU? Powiedzmy, że miałbym 11ha i chlewnię na 600szt. esu wychodzi 46, za pieniądze z MR zmodernizowałbym oborę na chlewnie na kolejne 200szt, i wtedy esu wyjdzie 61. Na obornik miałbym umowę, ze go sprzedaję.

Czy takie coś bez problemu przejdzie?

Opublikowano

Według mnie spełnienie wymagań wykształcenia wygląda tak:

-szkoła wyższa - potwierdza to dyplom ukończenia szkoły

-szkoła średnia - świadectwo ukończenia szkoły lub dyplom zdanego egzaminu zawodowego

-szkoła zawodowa - jest świadectwo ukończenia szkoły z uzyskanym tytułem wykwalifikowanego robotnika lub dyplom ukończenia szkoły z tytułem wykwalifikowanego robotnika albo dyplom uzyskania tytułu zawodowego lub dyplom potwierdzajàcy kwalifikacje zawodowe, w zawodzie wymienionym w ust. 3

-studia podyplomowe-świadectwo ukończenia studiów z wykazem przedmiotów i ich wymiarem godzinowym

moją wypowiedź mogę podeprzeć rozporządzeniem ministra rolnictwa http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/zdjecia_strony/544/Rozp_USMR_260309_a.pdf

a więc teraz niech każdy sobie powie do jakiego typu szkoły chodzi i będzie wiedział co potrzebuje żeby potwierdzić swoje wykształcenie

Opublikowano

ESU to byle było wyższe od 4 i nie mniejsze jak w roku bazowym. Bez hodowli przy tradycyjnych uprawach na 10 ESU to by trzeba z 40 ha uprawiać.

Albo zioła pod osłonami z 0,2 ha masz 38 esu.

Opublikowano

@vicia1223 A wiesz czy na młodego nadal obowiązuje minimum 4 ESU czy też już 10? Ja bym miał wyłącznie produkcję roślinną z tego względu że z biedą spełniłbym wymagania dotyczące budynków inwentarskich...

ja jak miałęm w MR na początku ok 4.50ESU to dzownił facet z arimr , że trzeba zwiększyć , jak dołożyłem prawie 2 , było ok pożniej .

Z uprawy to ESU nie podgonisz .:)

Na MGR jeżeli masz wstawioną trzodę to roślin zbożowych ( pszenżyto, owies , mieszanki ) nie wliczasz do ESU , traktowane są jako skarmiane w gospodarstwie.

Zboża szlachetne , jęczmień pszenica wliczają się.

Opublikowano (edytowane)

Albo zioła pod osłonami z 0,2 ha masz 38 esu.

Zioła fajna sprawa :) Jakby jeszcze wszystkie były legalne to ESU niepotrzebne :lol:

Edytowane przez Boniek
Opublikowano

Dzięki kolego a Ty miałeś podobną sutację? Gdy napisze to oświadczenie będzie już dobrze?

Miałem identycznie i pracownik agencji kazał mi takie oświadczenie i było ok., a wyszło to po złożeniu wniosku o płatność, więc jeśli będziesz taki składał to od razu zapytaj osoby która Ci prowadzi wniosek co napisać, albo poczekaj na telefon z agencji w sprawie wyjaśnienia czemu więcej Ci przepisali.

Opublikowano

Ja we wniosku też miałem mniej ha wpisane niż w akcie notarialnym, ale akurat miałem wypis z rejestru gruntów i go dołączyłem do wniosku o płatność. Pewnie też się do tego przyczepią. Pożyjemy zobaczymy...

Opublikowano

... aby skończyć wszystkie spory odnośnie wykształcenia to podam swój przykład:

Otóż technikum rolnicze kończyłem w maju 2010,uzyskałem ŚWIADECTWO UKOŃCZENIA SZKOŁY i to właśnie świadectwo i tylko je dołączyłem do wniosku.

Jeżeli chodzi o egzamin zawodowy który zdawany był w czerwcu to wyniki otrzymałem dopiero we wrześniu czyli po złożeniu wniosku na MR. (pozytywne oczywiście) :P i ich nie dołączałem.

I do tej pory nie było żadnego wezwania do uzupełnienia dokumentacji ani na decyzji nic nie pisze o uzupełnieniu wykształcenia.

Ale w razie co dyplom leży w domu :P

Opublikowano

również dorzucałem do wniosku o płatnośc MR wypis z rejestru gruntów.

koledzy na kasę czekali 4-5 tygodni.

Pani co mi robiła wniosek na MGR powiedziała ,że np w mazowieckim teraz sie przedłuży bo pracowników przerzuca do księgowania MGR żeby te 5 tyś wniosków w kolejności ustawić.

Opublikowano

A ja wypisu z rejestru gruntów NIE dołączałem, miałem ze sobą jak i potwierdzenie z banku i rozmawiałem z osobą którą rozpatruje wnioski przed złożeniem i powiedziała że nie potrzebne.

Opublikowano

Witam. Ja mam taki problem. Dziś przepisaliśmy ziemie na mnie i nie wiem czy musze sie przemeldować, aktualnie mieszkam w innym miejscu niż położone jest gospodarstwo. Pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v