Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam .takie pytanie. przyznali mi młodego rolnik i pieniążki na maszyny pójdą i czy muszę pisać do agencji z prośbą o zmianę maszyn bo innej firmy chce kopic prasę i dodatkowo łąkę bo prasa jest tańsza i zostają pieniądze . a drugie pytanie to czy muszę zgłaszać poprawkę do agencji bo chce kopic 1ha łąki i czy trzeba już zmieniać biznesplanie powierzchnie gospodarstwa ? zakup ziemi za pieniądze z młodego rolnika .

Jeśli nie podawałeś modelu maszyny w biznesplanie tylko np. szerokiść roboczą od do lub przedział mocy to możesz kupić takie maszyny które pasują do tych parametrów. W innym wypadku trzeba robić zmianę biznesplanu. Jeśli łąka ma być w tych 70 tys. jako rozliczenie i jrj nie było to też potrzebna jest zmiana i wtedy przy okazji można to ująć w tabeli z uprawami, a w tabelach z działkami to jeżeli łąkę zakupisz przed wypłatą pomocy.

Witam mam pytanie dostałam już pieniądze z MR ale jeszcze nie zmieniłam struktury zasiewów (powyżej 30%) wynikającą z zasiewów poprzedniego właściciela. Zmiany chcę dokonać tylko w tym roku. Jak to zrobić, czy pisać powód tej zmiany? Czy można uzyskać negatywną odpowiedź

Piszesz podanie, powód wypadało by jakiś podać i dołączasz strony biznesplanu które się zmienią plus 1strona i z wniosku strony 1, ta z esu, jeśli esu sie zmieni na koniec i ostatnia z podpisem.

Znajoma w lutym dostała decyzję o przyznaniu środków dla MR . W ubiegłym roku zadeklarowała prowadzenie 15,5 ha gospodarstwa - na dzień dzisiejszy ma 12,5 ha (brakuje jej 3 ha dzierżaw ) . Po przeliczeniu punktów dla powierzchni którą ma aktualnie wychodzi jej nieco 16 pkt (czyli z tą nową powierzchnią byłaby na części żółtej listy rankingowej ) .

Czy ktoś w podobnej sytuacji dostał od ARIMR zgodę na zmniejszenie powierzchni gospodarstwa ?

Czy raczej jest tak że musi prowadzić gospodarstwo o powierzchni zadeklarowanej w ubiegłym roku ?

Niech napisze podanie o zmianę założeń biznesplanu i dołączy zmieniony wniosek i biznesplan bez tych działek. Jeśli starcza jej punktów to dostanie pozytywną decyzję o zmianie założeń biznesplanu.
Opublikowano

jakie dane powinna zawierać faktura za zakup maszyn żeby nie było problemu z rozliczeniem premii?

moje dane (imię, nazwisko, adres)NIP?chociaż nie jestem na vacie

nazwa maszyny, model, nr seryjny

forma zapłaty- przelew

czy o czyms jeszcze trzeba pamiętać?

Opublikowano (edytowane)

Powinny być dane jak na każdej fakturze, głównie to co napisałeś, jeszcze nr konta do przelewu no i kwoty. Najważniejsze to dopilnuj danych na maszynie i na fakturze bo zdarzają się i to nie rzadko rozbieżności w modelach i nr seryjnych a nawet roku prod. pomiędzy tabliczką znamionową a danymi na fakturze. A to później jest kontrolowane i wychodzą często rozbieżności.
Można jeszcze dodać rok produkcji i adnotację że fabrycznie nowa.

Edytowane przez Endriu42
Opublikowano

Mam pytanie. Miesiąc temu złozyłem w ARiMR w Toruniu prośbe o zwiekszenie mocy ciagnika  mija już miesiąc i zero odpowiedzi. Przyśla jakies powiadomienie ze sie zgadzaja? Mam zadzwonic czy czasem nie zgubili tego? W ciągu tego czasu tylko dzwonili do mnie ze wniosek o płatność jest kompletny i że w ciagu miesiąca przeleją pieniadze.

Opublikowano

Niech napisze podanie o zmianę założeń biznesplanu i dołączy zmieniony wniosek i biznesplan bez tych działek. Jeśli starcza jej punktów to dostanie pozytywną decyzję o zmianie założeń biznesplanu.

Dzięki za odpowiedź . Sam też myślałem że nie będzie z tym problemu ale rozmawiała z kimś w Rzeszowie / ARMIR/ kto powiedział jej że "tak się nie da"  bo powinna wypełnić swoje ubiegłoroczne zobowiązania .

Miał ktoś podobną sytuację jak opisałem poprzednio i dostał pozytywną decyzję ?  

Może być tak iż dyrektor oddziału wygasi jej decyzje o przyznaniu premii, moim zdaniem lepiej dobrać ziemi i zamienić nr działek

I tego właśnie się obawiam . Dlatego pytam jak podchodzą do takich sytuacji w innych oddziałach agencji .

Opublikowano

U mnie co drugi miał zmniejszaną powierzchnię. Problemów nie było.

Czyli trafiła na "niekompetentną " osobę . Jutro rano sam zadzwonię i zapytam .

Freetaxi - miałeś klienta z podkarpackiego z podobną sytuacją ?

Opublikowano (edytowane)

Z podkarpackiego akurat bodajże nie zmniejszałem nikomu. Ale teraz będę miał okazję na początku lipca. Akurat tutaj nie ma żadnego znaczenia województwo. Rozporządzenie jest przecież dla wszystkich. 

Edytowane przez freetaxi
Opublikowano

Z podkarpackiego akurat bodajże nie zmniejszałem nikomu. Ale teraz będę miał okazję na początku lipca.

to ja Ci podeślę kolejną :)  , wniosek rok temu pomogłem wypełnić ale teraz boję się by czegoś nie popsuć .

Zadzwonię jutro do Ciebie i porozmawiamy o szczegółach .

Opublikowano

Piszesz podanie, powód wypadało by jakiś podać i dołączasz strony biznesplanu które się zmienią plus 1strona i z wniosku strony 1, ta z esu, jeśli esu sie zmieni na koniec i ostatnia z podpisem.

czy na 1 str wniosku zaznaczyć że to jest zmiana czy korekta.

Opublikowano

W moim regionie w makroskali, po rozmowach ze znajomymi, sam wymóg posiadania na własność 70% gruntów (nie zbieranie dzierżaw po rodzinie) eliminuję wiele osób niemiłosiernie.

To nie jest główny problem wbrew pozorom. Znaczenie ma czy w ogóle da się wystartować czy ma to sens w danym wypadku do MR.

Trzeba pamiętać że dotyczy to całego gospodarstwa (a to nie tylko nieruchomości) posiadanie/własność min. 1 ha

Dodatkowo trzeba spełnić te warunki, jak w starym MR, tyle że max. w terminie 9 miesięcy od dnia doręczenia ostatniej decyzji

Opublikowano

A wie ktoś co się może stać jeśli się nie zdoła zdobyć kwalifikacji rolniczych tzn. wykształcenia?

Obecnie mma średnie rolnicze musiałbym uzupełnić a co jeśli bym nie zdążył ?

Opublikowano

wiatam mam pytanie mam kilka byków na sprzedanie i nie wiem kiedy je moge sprzedac bo złozyłem na nie wniosek o dopłaty a słyszałem ze trzeba potem jakis czas trzymac sztuki moje pytanie jest do kiedy musze trzymac je jesli wniosek złozyłem 5 maja

Opublikowano

Sankcje są w postaci zwrotu całej premii. 

a naliczają jakieś procenty czy po-prostu oddaje sie tylko te 100tys ?? i sprawa zamknięta ??

Opublikowano (edytowane)

Naliczają ustawowe odsetki, chyba że sam zrezygnujesz, a kolega wyżej bydło może już sprzedać po miesiącu od złożenia poprawnego wniosku

Edytowane przez SZKOPSSON
Opublikowano

witam! czytałem trochę lecz nie znalazłem dokładnej odpowiedzi. A mianowicie chodzi o:

Złożyłem wniosek o premie dla młodego rolnika w ubiegłym roku niestety nie załapałem się :/ 

Ponownie chcę starać się w tym roku lecz Ojciec odpisał mi już gospodarstwo, zgłosiłem tuczniki, i złożyłem o dopłatę obszarową. Oczywiście nie minęło jeszcze 12 miesięcy od przekazania ziemi lecz czytając w internecie natknąłem się na posty informujące że jeżeli chcę złożyć wniosek nie mogę rozpocząć samodzielnie gospodarstwa. to prawda czy nic pewnego ? Nic na ARIMR jeszcze o tym nie piszą... a zależy mi bo specjalnie kończyłem dwie szkoły w jednym czasie by mieć szanse.

czekam na odpowiedzi. 

Opublikowano

i już nie ma szansy ? A jeżeli wnioski obszarowe można składać do 10 lipca można jakoś wycofać swój jeszcze ? Niektórych może irytować moja niewiedza lecz pospieszyłem się nie czytając rozporządzenia... Jest jeszcze jakiś sposób bym mógł się starać o MR ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v