Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Bo przerabiałem (upraszczałem) ją jeszcze kilkakrotnie. Finalnie wyszło coś takiego. Mariuszs22 2-3 tygodnie jeśli chodzi o przelew. Ze zmianami nie będzie miał problemu myślę. A jeśli chodzi o traktowanie premii MR jako wkład własny w MGR to jeszcze nie wiadomo jak to będzie. 

Edytowane przez freetaxi
Opublikowano (edytowane)

Dziś w sejmie głosowanie nad ustawą o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Czy tam znajdą się się takie szczegóły jak to czy premie MR można traktować jako wkład w MGR ? Czy to raczej będzie w rozporządzeniach ?

Marek

Edytowane przez marekklimkowski
Opublikowano (edytowane)

a jeżeli dam za 1 ha 50 tyś za 3 klasę ziemi i kupie 5 ha a 2 ha z premii młodego rolnika to mi agencja to rozliczy bo tak u nas to ziemia chodzi po 60 tyś za 3 klasę i jest okazja ?

i pierw muszę zrobić zmianę biznesplanu że wydam te pieniądze na zakup ziemi a nie na ciągnik czy mogę pierw mogę wydać te pieniądze i kupić ziemia a zaś dopiero zmienić  że kupiłem ziemie za to ?

Edytowane przez lesbycool
Opublikowano

witam jak brałem MR w 2011 byłem kawalerem, a w 2013 się ożeniłem, mam kupić ziemię 27 lutego i dzisiaj pani z ANR dzwoniła i mówiła żebym przyjechał z żoną, o co z tym chodzi? współwłasność z żoną nie zaszkodzi mi w MR?

Opublikowano

Lesbycool cena za hektar nie może rażąco odbiegać od rynkowej. Popatrz sobie średnie ceny wg GUS w Polsce i poszczególnych województw, skontaktuj się jeszcze ewentualnie ze swoim OR, żeby potem problemu nie było. Teoretycznie możesz teraz już kupić ziemię a potem zrobić zmianę ale w tym przypadku wolałbym zrobić wszystko "po kolei". 

Jacek472 współwłasność małżeńska jest dopuszczalna w MR więc nie będzie problemu.

Opublikowano

cana ziemi według GUS wynosi 40 tysięcy za ha a ja daje 50 tys za ha a jak będę się targował do 40 tys to konkurencja mnie wykosi moment bo u nas to się zabijają o ziemie i płaca po 60 tys nawet  za 3 a klasę

Opublikowano

Powinieneś zrobić zmianę we wniosku o wpis do ewidencji producentów i we wniosku o przyznanie pomocy w młodym rolniku. Proponuję kontakt ze swoim OR, żeby doprecyzować takie detale. 

Opublikowano

znaczy spółka upadła i likwidator jest nadany z sądu i muszą sprzeniewierzyć majątek i wszystko sprzedać pospłacać wierzycieli a resztą co zostanie dzielą się pieniędzmi udziałowcy tej spółki i likwidator tym majątkiem dysponuje  do zakończenia procedur

Opublikowano

witam jak brałem MR w 2011 byłem kawalerem, a w 2013 się ożeniłem, mam kupić ziemię 27 lutego i dzisiaj pani z ANR dzwoniła i mówiła żebym przyjechał z żoną, o co z tym chodzi? współwłasność z żoną nie zaszkodzi mi w MR?

ANR przy sprzedarzy ziemii wymaga zgody współmałzonka. Nie musisz tej ziemii kupować na współwłasność z żoną, wystarczy że żona podpisze zaświadczenie o tym że się zgadza na to żebyś ten grunt kupił.

Opublikowano

witam mam takie pytanie czy orientuje sie otos moze czy jeszcze dozuca jakies srodki na MR? tak niewiele mi brakuje bo jestem w pierwszej 15sce :)

kolego temat o dozucaniu środków na MR był poruszany nie raz. Ja jestem na 134.. miejscu i mam niewielką nadzieje a co mówić o wyższych miejscach. Oby dorzucili i to jak naj najwięcej :)

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam kilka pytań odnośnie ESU. Dokładnie chodzi mi o zwierzęta jeżeli mam wpisane w biznes planie 30 szt w tym 15 poniżej jednego roku, to o ile więcej sztuk można by rzeczywiście przekazać z gospodarstwem? I drugie pytanie, jeżeli w tym roku na wiosne przed składaniem wniosku o płatność na dopłaty będe miał na sobie gospodarstwo to na jaki dokładnie termin będzie liczone te ESU początek roku czy dzień przekazania gosp.?Bardzo proszę o odp

Opublikowano

Jeżeli będe miał wszystki budynki na sobie ale kilka zwierząt zostanie na mamie, bo ona przekazuje mi gosp. to nie będzie problemu jeżeli będą stały razem w oborze?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v