Skocz do zawartości

Claas Arion 640 - ile odczynnika do klimatyzacji?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Do rozjeżdzania nie jest konieczne rozpisanie klimy bo ma założone specjalnie długie węże pod kabiną, które pozwalają odjechać silnikiem na ok. metr. 

Edytowane przez ptaszyna
Opublikowano (edytowane)

No to sporo to będę musiał jeszcze raz wyssać klimatyzację bo mieli awarię sprzętu i tylko 740g wyssali ;)

Edytowane przez artur04c
Opublikowano

Proponuję załadować 1200 ,obserwować ciśnienie przy włączonej . Ewentualnie doładować po 100 g .Po rozszczelnieniu (rozkręceniu) koniecznie długie płukanie układu.

34 minuty temu, artur04c napisał:

tylko 740g wyssali ;)

Dosyć często stosowana jest praktyka napełniania układu w 70-80 % wymaganej ilości .Klient nieświadomy a zadowolony bo klima działa.

Opublikowano (edytowane)

Mogę to sprawdzić, ale mi bardziej chodzi o odessaniu klimatyzacji bo ciągnik musze rozbierać, a nie chce stracić odczynnika bo sporo jego wchodzi najwidoczniej i nie chcę generować niepotrzebnych kosztów ;), a 1400g, a ściągnięte dokładnie 742g to robi różnicę. 

ps. co to jest ciśnienie mB 2985 ?? mega Bar? 

andrzej78:"Dosyć często stosowana jest praktyka napełniania układu w 70-80 % wymaganej ilości .Klient nieświadomy a zadowolony bo klima działa."

U mnie klima działała bez problemu więc jak by 2 lata temu nabili dajmy na to 30% mniej to miałbym 980g, zdołali sciągnąć tylko 742g bo urządzenie im się popsuło i więc to mniej niż 30% co ściągnęli to pewnie by kilma nie działała ;)

136973720_243511260506375_2212503883328118542_n.jpg

Edytowane przez artur04c

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Fiu2
      Cześć
      Mam problem z celtisem 426. Na jesień nagle przestał reagować na przycisk załączania przedniego napędu (kręci cały czas) i w tym samym czasie zaczął na opak wyświetlać działanie WOM - jeżeli dźwignia sprzęgła WOM jest w pozycji załączonej (na N) żółta lampka miga a nie powinna się świecić. Jeżeli zaciągam sprzęgło lampka zaczyna się palić a dodatkowo jak wybiorę prędkość na wyświetlaczu przerzuca mi na wyświetlanie prędkości obrotów WOM. Wszystko jest na opak. Jest podobny temat na AF "claas celtis 446 rx 2006 czujnik" ktoś wymienił niby czujnik ciśnienia oleju i niby wróciło do normy. Ja u siebie nie mogę znaleźć tego czujnika.
    • Przez Czaro_1990
      Witam wie ktoś może od czego jest czujnik zaznaczony na zdjęciu? 

• Przez dzikidaniel
      Po dniu pracy i zgaszeniu go po pracy i próbie odpalenia na drugi dzień pojawiają się błędy:
      76FB  76FC  76FA  76FD  7554  76FE  76F1  76F9
      Tak jak na zdjęciu poniżej:

Szukałem czy jakiś bezpiecznik nie wywalił, jak na złość wszystko jest ok, na dzień kolejny rozebrałem tylny panel by dojść do sterownika i posprawdzać wtyczki i o dziwo odpalił kilka razy, błędy zginęły, ale szczęście krótko trwało i problem wrócił po chwili. Gdzie szukać problemu? Będzie to problem z komunikacją z CAN?
    • Przez artur04c
      Witam, gdzie dobrej jakości kupić osłonę eroklopilota do Ariona ? Bo mój już skończył żywot, a szkoda żeby kurz dam dochodził. Dokładnie chodzi mi o tej Joystick.

• Przez Michaln360
      Witam problem Claas Celtis 456 nie działa EHR po uruchomieniu ciągnika miga kontrolka książki 1 długi i 4 krótkie  tak jak na filmie Co może być przyczyną spotkał się ktoś z takim czymś. Z góry dziękuję za odpowiedź 😊
      VID_20251213162524.mp4
  • Dodaj nową pozycję...
v