Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zetora 6245 z szybką skrzynią i największym minusem jego jest ta szybka skrzynia bo wsteczny jest bardzo szybki  jest problem cofnąć pod górkę lub z jakieś bruzdy albo cofnąć z przyczepą trzeba na pół sprzęgła lub na większych obrotach  a znowu na terenowym wstecznym jest strasznie wolny najlepszy był by z rewersem A tak to ciągnik nie jest zły     

Opublikowano
42 minuty temu, lukasz1995 napisał:

1 ha ursusem c360  ora się 2,5 do 3 h,więc jak chciałbyś jeszcze uprawić i zasiać w jeden dzień.

1ha × 3h = 3h/ha

Czyli 5ha x 3h/ha = 15h

Dzień czyli doba ma 24h.

24h - 15h = 9h

Na uprawę i zasianie zostaje 9 godzin, czyli jest to wykonalne.

Opublikowano
1 godzinę temu, MF675ursus napisał:

Na 5ha, do zrywki drewna i z napędem 4x4... Konia sobie kup. Spełnia powyższe wymagania w 100%

Tak się składa że konia już mam i też pracuje w lesie 😄

Opublikowano
29 minut temu, przybyslawice5211 napisał:

Mam zetora 6245 z szybką skrzynią i największym minusem jego jest ta szybka skrzynia bo wsteczny jest bardzo szybki  jest problem cofnąć pod górkę lub z jakieś bruzdy albo cofnąć z przyczepą trzeba na pół sprzęgła lub na większych obrotach  a znowu na terenowym wstecznym jest strasznie wolny najlepszy był by z rewersem A tak to ciągnik nie jest zły     

A jak ze zwrotnością? Ma dobry skręt?

1 minutę temu, jacek3773 napisał:

7245 ci sprzedam

ja na razie nie kupuje tylko zbieram opinie kupował będe pod koniec tego roku albo w przyszłym ale dzięki za info 

Opublikowano
32 minuty temu, przybyslawice5211 napisał:

a to nie jest jedynie wsteczny szybszy? 3 bieg do przodu masz?

Opublikowano
4 minuty temu, pafnucy napisał:

a to nie jest jedynie wsteczny szybszy? 3 bieg do przodu masz?

z tego co wiem to zetor ma podobnie jak 60, 5 biegów szosowych i wsteczny i 5 biegów terenowych i wsteczny

Opublikowano

ale ja pytam Kolegi o tzw szybką skrzynię. czyli odrobinę inną, ale ilość biegów ta sama.

Opublikowano

Za zetorem jeśli kolega mieszka mocno na południu, potrafi się dogadać, lub ma znajomego i skończy sie wirusowe szaleństwo  to pewnie warto wybrać się za naszą południową granicę. U nas ceny za zetora są ostatnio przesadzone.  Osobiście patrząc na to co oferuje zetor i mtz i ile kosztują, to mtz wydaje sie sporo rozsądniejszą opcją.

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Alchemik napisał:

Za zetorem jeśli kolega mieszka mocno na południu, potrafi się dogadać, lub ma znajomego i skończy sie wirusowe szaleństwo  to pewnie warto wybrać się za naszą południową granicę. U nas ceny za zetora są ostatnio przesadzone.  Osobiście patrząc na to co oferuje zetor i mtz i ile kosztują, to mtz wydaje sie sporo rozsądniejszą opcją.

Ja zdecyduje się na kupno to raczej wybiorę się na Słowacje tam idzie kupić Zetora w wmiarę dobrym stanie i mniejsze pieniądze niż u nas a że do granicy mam ok 50-60 kilometrów to nie problem

Opublikowano

Ja obstawiam na taki areał MTZ82 4x4 zdrowy i zadbany tylko. Może i ma wom na taśmę i ślizga się pod obciążeniem z czasem, jest wysoki, ale tani w eksploatacji a swoje zrobi i dużo ON nie połknie. Ursus czy zetor seria ciężka to nieporozumienie. Prędzej Zetor 7245 ( z dachem z włókna więcej miejsca w środku niż blaszanym) lub Ursus 4514. Jeśli to ma być zamiennik C360 bo brak tylko 4x4 a nie mocy. JD jak chodzi to ok jak micro pompka padnie to rozbieraj do naga i szukaj tylko $ Tu musi być prosty i tani oraz szybki w naprawie traktor uważam. Bajki o tym, że ktoś kiedyś robił to koniem na takim areale to w XXI wieku można sobie wsadzić w tyłek, bo gospodarstwo od kąt weszliśmy do UE zmieniło się o 180 stopni. Kiedyś były brony, pług i kultywator i byłeś pan a dziś to złom a jego zamienniki potrzebują dużo km. ale i robotę zrobią x 5 lepiej i szybciej. Dziś liczy się czas i ekonomia potem, bo maszyn mamy do wyboru do koloru i co chwile to nowość a potrzebują coraz to więcej km. Możesz i dołożyć napęd do C360 wraz z przednim mostem, ale to lepiej dołożyć kupić Zetora 7245 lub 7045 na upartego.

• Like 2
Opublikowano
52 minuty temu, Risto napisał:

Ja obstawiam na taki areał MTZ82 4x4 zdrowy i zadbany tylko. Może i ma wom na taśmę i ślizga się pod obciążeniem z czasem, jest wysoki, ale tani w eksploatacji a swoje zrobi i dużo ON nie połknie. Ursus czy zetor seria ciężka to nieporozumienie. Prędzej Zetor 7245 ( z dachem z włókna więcej miejsca w środku niż blaszanym) lub Ursus 4514. Jeśli to ma być zamiennik C360 bo brak tylko 4x4 a nie mocy. JD jak chodzi to ok jak micro pompka padnie to rozbieraj do naga i szukaj tylko $ Tu musi być prosty i tani oraz szybki w naprawie traktor uważam. Bajki o tym, że ktoś kiedyś robił to koniem na takim areale to w XXI wieku można sobie wsadzić w tyłek, bo gospodarstwo od kąt weszliśmy do UE zmieniło się o 180 stopni. Kiedyś były brony, pług i kultywator i byłeś pan a dziś to złom a jego zamienniki potrzebują dużo km. ale i robotę zrobią x 5 lepiej i szybciej. Dziś liczy się czas i ekonomia potem, bo maszyn mamy do wyboru do koloru i co chwile to nowość a potrzebują coraz to więcej km. Możesz i dołożyć napęd do C360 wraz z przednim mostem, ale to lepiej dołożyć kupić Zetora 7245 lub 7045 na upartego.

no jeżeli mi fundusze nie pozwolą bo wiadomo jakie teraz mamy czasy to raczej zdecyduje się na napęd do  60 chyba że uda mi się znalez jakiegoś Zetora lub Mtz w małych pieniądzach do remontu, jak na razie zbieram opinie i szukam ciekawych propozycji jaki ciągnik ja uzbieram pieniędzy to wtedy będe szukał na poważnie 

Opublikowano (edytowane)

Każda złotówka dołożona do C360 w celu jej "ulepszenia" jest złotówką wyrzuconą w błoto. Ile napęd? 10 tys? Poklejony z Robura albo innej osobówki, do tego pewnie opony, wspomaganie itp. A i tak to będzie stary wyjuch bez przyszłości, tyle że przeinwestowany

Edytowane przez MF675ursus
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Na poważnie daruj sobie dokładanie napędu do 60. Z mostem uaza prześwitu tyle że belka dotyka ziemi po wjechaniu kołem w bruzdę. Zetor drogi, a modele podobne do 60 to lata 70te. W tych samych pieniądzach jest mtz 20 lat młodszy. Spali to co 60, tanie graty, duży prześwit i biegów dwa razy tyle co w 60. Za 20-30k jest przyzwoity ciagnik. U mnie 2/3 ciągników robiących w lesie to mtz. Twoje pieniądze, Twój wybór.

Edytowane przez Buszmen11
Literówka
  • Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, MF675ursus napisał:

Każda złotówka dołożona do C360 w celu jej "ulepszenia" jest złotówką wyrzuconą w błoto. Ile napęd? 10 tys? Poklejony z Robura albo innej osobówki, do tego pewnie opony, wspomaganie itp. A i tak to będzie stary wyjuch bez przyszłości, tyle że przeinwestowany

Wujek ma 60 z napędem dużo nią jezdziłem i to jest najlepsza rzecz jaką można kupić do 60 a napęd ze wspomaganiem to koszt nie całe 9tyś 

Opublikowano
14 minut temu, pafnucy napisał:

tylko jak taka szejsiątka przegląd przechodzi?? 🤔

tak samo jak te z założonym hydraulicznym układem kierowniczym
dobrze jak diagnosta chociaż widzi coś więcej niż dowód i Władysława

Opublikowano

poważnie nie ma problemu z przeglądam przy założonym takim spawanym, dorabianym napędem? toż to żadnej homologacji nie ma.

Opublikowano
8 minut temu, pafnucy napisał:

poważnie nie ma problemu z przeglądam przy założonym takim spawanym, dorabianym napędem? toż to żadnej homologacji nie ma.

niestety w większości przypadków nie, liczy się tylko $$

Opublikowano

Tylko przy dorabianym przednim napędzie i jakiejś stłuczce nawet nie z naszej winy może być nieciekawie.  Już w zetorze, czy mtzecie który nie miał napędu, a dołożono z bliźniaczej wersji wyglada to na orginał i nie koli w oczy. W c360 widać że to przeróbka z 500 metrów.

Opublikowano
1 godzinę temu, Alchemik napisał:

Tylko przy dorabianym przednim napędzie i jakiejś stłuczce nawet nie z naszej winy może być nieciekawie.  Już w zetorze, czy mtzecie który nie miał napędu, a dołożono z bliźniaczej wersji wyglada to na orginał i nie koli w oczy. W c360 widać że to przeróbka z 500 metrów.

Jeżeli ma podbity przegląd to nie ma żadnego problemu